Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Från träd till skåp - En fördjupning i trähantverk 15/4-8/10

Handgjorda väggskåp mot en bakgrund av skog

OBS. Utbildningen är inställd Med väggskåpet som objekt arbetar ni med olika tekniker för bearbetning och sammanfogningar. Kursen sträcker sig från april till oktober fördelad på fyra helgträffar med hemarbete mellan.

Det här är en utbildning om totalt 56 timmar plus eget arbete med feedback, för dig som vill komma vidare i ditt slöjdande eller snickrande. Det tidsmässigt utspridda upplägget är tänkt som ett alternativ för dig som kanske skulle vilja, men inte har möjlighet att gå en sammahållen kurs på folk- eller högskola. 

Vi fördjupar oss i träets egenskaper och olika tekniker för sammansättningar. Under utbildningen arbetar vi både med torrt och färskt trä då det finns både charm samt för- och nackdelar med båda. Däremot jobbar vi genomgående med rent trä och inga kompositmaterial. Vi arbetar också med handverktyg och skärande verktyg under hela utbildningen.

Uppgiften är ett väggskåp eftersom det ger möjligheter att praktisera flera olika tekniker och sammansättningar som sinkning, gradning, tappning, pluggning och kilning. Samtidigt som det lämnar stora friheter till egen formgivning och dekoration. Därför får ditt skåp gärna innehålla både hylla, låda och dekor.

För att projektet ska vara lagom för tidsutrymmet har vi satt begränsningen att skåpet får vara max 40cm högt/brett. I övrigt får du göra vilka former och proportioner du vill, efter egen förmåga förstås.

Vad krävs av dig som deltar?

Det här är en fortbildning och det förväntas att du har viss vana av att arbeta med trä. Antingen av att tälja eller av att snickra. Du behöver alls inte vara på någon professionell nivå, men du bör känna att nybörjarkurser inte är något för dig.

Utbildningen bygger också på en del hemarbete så du behöver ha lite egna verktyg och ett utrymme där du kan stå och jobba mellan träffarna. Mer om det ser du under upplägget.

Upplägg

Så här ser kursplanen ut. Men den kan komma att justeras under utbildningens gång beroende på era förkunskaper, intressen och annat som kan påverka inriktningen eller tidsåtgången.

Inför första träffen
Tänk på ditt skåp och gör en enkel idéskiss som du tar med dig. Skaffa verktyg om du inte har och ta med dem för slipning.

Träff 1: De två V:na (15-16 april)
Lördag: Virke. Vi går i skogen och ser på olika träd och diskuterar dess egenskaper. Hur ser man på trädet vilken virkeskvalitet det har och vilka användningsområden som är lämpliga? Sedan klyver vi lite virke och pratar om materialet efter aspekter som vridning, funktion, torkning och fuktkvoter. Avslutningsvis diskuterar vi skisserna utifrån idé och materialval.

Söndag: Verktyg. Först lite verktygsteori, därefter går vi genom slipning och bryning och bearbetar våra stämjärn och hyvelstål så att de är riktigt vassa. Det är en enorm skillnad på ett ’vasst’ och ett vasst verktyg.

Inför andra träffen
Gör en ritning av ditt skåp och skaffa det virke du vill ha (Du får tips på bra inköpsställen). Komplettera dina verktyg om det behövs.

Träff 2: Bearbetning (10-11 juni)
Vi hyvlar ner till rätt dimension, sågar, limmar och börjar jobba med sammansättningar. Fokus på att hantera verktygen, öva och välja sammansättningstekniker. Vi pratar också om olika öppningsanordningar och lås.

Inför tredje träffen
Gör klar sammansättningen och köp eller tillverka gångjärn. Planera den dekor du vill ha.

Träff 3: Finish (26-27 augusti)
Lördag: Mönsterskärning. Vi går genom olika typer av enklare skuren dekor och övar på provbitar.

Söndag: Ytbehandling. Kort teori om färger och ytbehandlingstekniker som vi praktiserar på provbitar. (Själva skåpet målar ni hemma eftersom det blir svårt att transportera om det är nymålat).

Inför sista träffen
Färdigställ och dekorera ditt skåp. Måla/ytbehandla det. Extra viktigt att du börjar snart efter den tredje träffen så att oljan eller färgen hinner torka ordentligt och inte väntar tills sista träffen närmar sig.

Träff 4: Uppsamling eller det lilla extra (7-8 oktober)
Sista träffen är lite öppen för eventuell komplettering. Annars ägnar vi den åt att passa in lådor, skuren dekor eller mer verktygsslipning. Beroende på vad ni deltagare önskar och behöver.

Samt att utvärdera och fira allt vi har lärt oss!
Vid sista träffen får ni ett intyg på utbildningen och dess innehåll.

Kursledaren

Martin Ericsson är utbildad till möbelsnickare på Stenebyskolan och möbelformgivare på HDK. Han har även en yrkeslärarexamen inom träteknik samt Mästarbrev inom möbelsnickeri.

Tidigare har Martin arbetat som möbelsnickare och slöjdlärare, men driver idag egna firman GripEricsson Form på halvtid tillsammans med sin fru. Den andra tiden är han huvudlärare för träutbildningen på Tibro hantverksakademi.

Martin värnar om hög hantverksmässig kvalitet och god formgivning i kombination. Han anser att det krävs bra kunskaper om tradition, dåtid och nutid samt erfarenhet, nyfikenhet och skapandelust för att bli en skicklig hantverkare. Martin trycker gärna på vikten av att behärska handverktyg och handsammansättningar innan man tar maskiner till hjälp. Man kommer inte lika långt genom att ta genvägar och ”hoppa över” de grundläggande kunskaperna.

Äta

Medtag egen matsäck. I Slöjdlärarseminariet har vi tillgång till kök med kyl, frys, micro, tallrikar och bestick. Kaffe och fika ingår.

Praktiskt

Oömma kläder och då första träffen inleds utomhus gäller kläder efter väder. 
Ta gärna med egna verktyg som du har. Framför allt när vi går genom slipning och bryning så du kan passa på att skärpa upp dem. 

NÄR, VAR, HUR

Datum: 15-16 april, 10-11 juni, 26-27 augusti, 7-8 oktober.
Tid: Lör & sön kl. 10-17
Kursledare: Martin Ericsson
Avgift: ca 8 900kr
Plats: Slöjdseminariet, Nääs

Anmälan och frågor

Bilder från förra årets utbildning

  • En bild som ligger i bildspelet
    Bild 1 av 13
  • En bild som ligger i bildspelet
    Bild 2 av 13
  • En bild som ligger i bildspelet
    Bild 3 av 13
  • En bild som ligger i bildspelet
    Bild 4 av 13
  • En bild som ligger i bildspelet
    Bild 5 av 13
  • En bild som ligger i bildspelet
    Bild 6 av 13
  • En bild som ligger i bildspelet
    Bild 7 av 13
  • En bild som ligger i bildspelet
    Bild 8 av 13
  • En bild som ligger i bildspelet
    Bild 9 av 13
  • En bild som ligger i bildspelet
    Bild 10 av 13
  • En bild som ligger i bildspelet
    Bild 11 av 13
  • En bild som ligger i bildspelet
    Bild 12 av 13
  • En bild som ligger i bildspelet
    Bild 13 av 13

Hitta till Slöjdseminariet på Nääs

Senast uppdaterad: 2023-03-10 11:32