Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Ta, vik och sy näver 10-12 juni 2022

En samling burkar och fat i näver

Bekanta dig med det fantastiska materialet näver och dess möjligheter. I den här kursen börjar vi med att leta näver på träd i skogen.

Näver är ett fantastiskt material fullt av möjligheter. För att få en förståelse för materialet från grunden börjar vi den här kursen på fredagen med att gå ut i skogen och ta näver. Då tittar vi på olika björkar och Bror berättar vilka som duger till slöjd och inte, sedan skär vi av ark med näver från ett eller två utvalda träd.

På lördag och söndag arbetar vi med att skapa föremål av näver genom att vika och sy. Det är de traditionella svenska metoderna inom näverslöjd där man använder hela näversjok. Du får också veta mer om näver som material, dess historia och traditioner.

När man arbetar med näver behövs som regel inga särskilda förkunskaper. Lämpligast att göra under kursen är tex. en liten skål, en korg eller ett brödfat. Kanske kan vi arbeta med tampade burkar.
Ha gärna lite idéer med dig inför kursen, men är du osäker kan du bestämma dig efter att vi fått känna lite på materialet. Tillsammans bedömer vi vad som är rimligt att hinna med. Beroende på vad du väljer att göra går det åt olika mängder näver, därför köper du materialet du behöver på plats av kursledaren. 

Kursledarna

Bror Forslund har ägnat sig åt näverslöjd i över 30 år. Han är självlärd men har fått fördjupade kunskaper genom samarbete med andra näverslöjdare under årens lopp, både i Sverige och utomlands. Brors stora erfarenhet gör att han ofta anlitas till workshops i Japan där han också säljer korgar och andra näverföremål. 

Under den här kursen får Bror assistans av produktdesignern och slöjdaren Kerstin Sylwan som arbetat mycket med näver de senaste åren. 

Lunch och fika

Välkomstfika i form av kaffe och smörgås samt enklare lunch ingår i kursavgiften. Lunchen är i en soppbuffé som serveras på Nääs Slottskafé och restaurang. Meddela eventuella allergier eller önskemål i god tid till Studieförbundet Vuxenskolan.

Att tänka på

För att vi ska hinna klart är det viktigt att ni är på plats i god tid innan kursen startar. Parkeringen sker nere vid Källnääs/Slöjd & Byggnadsvård (skyltat) och det tar en liten stund att till Slöjdseminariet där kursen hålls.

NÄR, VAR & HUR

Datum: 10-12 juni 2022
Tid: Fredag 17-20. Lördag och söndag 10:00-17:00
Kursledare: Bror Forslund, Slöjdare
Avgift: 2100kr, materialkostnad tillkommer
Plats: Slöjdseminariet, Nääs

Anmälan och frågor

Gå till SV för anmälan 

Frågor om anmälan och betalning:
Studieförbundet Vuxenskolan Lerum 
www.sv.se/lerum
Tel 0302-158 58 
Epost: lerum@sv.se

Frågor om kursinnehållet:
Hemslöjdskonsulenterna
Tel: 070-662 68 05
E-post: hemslojd@vgregion.se 

Hitta till Slöjdseminariet på Nääs

Senast uppdaterad: 2022-04-04 10:07