Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Tälj en bandgrind - väv ett band! 21-22/5

bandgrindar, band och knivar ligger på ett bord

Under den här kursen får du lära dig att tälja en bandgrind med bara några få verktyg, och sedan att väva band på den! Steget mellan hårdslöjd och mjukslöjd har sällan varit kortare än under den här kursen där Kerstin Neumüller tar dig med på samma resa som hon själv gjorde när hon tog klivet från tyggarderoben in i tälj-världen.

Kursen lämpar sig för både nybörjare och de som har provat att tälja eller väva innan. Vi kommer att arbeta uteslutande med handverktyg och riktigt vassa knivar så det är bra att vara stadig på handen och ha med sig sina läsglasögon! 

Allt material till kursen ingår och alla verktyg finns att låna.

Dag ett - Täljdagen

Kerstin presenterar sig själv, visar sina små bandgrindar som ser ut som flickor, hästar och hus och berättar om hur det kom sig att hon började tälja dem. Hon går igenom vilka träsorter som är lämpliga att använda och hur hon gör för att förbereda träet inför täljning och går igenom alla steg i hennes täljprocess. Under handledning får du sedan tälja en egen bandgrind.

Dag två - Vävdagen

Hur får man alla trådar på plats i en bandgrind och hur kan man tänka för att bygga upp olika mönster på ett band? Använd din nytälja bandgrind eller låna en av Kerstin! Vi fokuserar på ripsband och om du hinner kan du prova på andra tekniker också. Du kommer du hinna prova olika bandmönstringar och väva tillräckligt mycket för att få med dig några bokmärken eller armband hem.

Kursledare

Kerstin Neumüller är textilhantverkaren som började tälja. Inom det egna företaget driver hon bland annat kursverksamhet, skriver böcker (Handbok om indigo 2016, Lappat och Lagat 2018, Simple weave - Väv utan vävstol 2021), tillverkar bandgrindar och skriver artiklar för tidningen Hemslöjd. 

Fika och lunch

Enklare lunch, fika och kaffe/te ingår i kursavgiften. Anmäl önskemål om specialkost i förväg.

Parkering på Nääs

Läs mer här om vad som gäller kring parkeringen på Nääs.

NÄR, VAR, HUR

Datum: 21-22 maj
Tid: lör & sön 10-17
Kursledare: Kerstin Neumüller
Avgift: 3100 Kr
Plats: Vinkelsalen i Slöjdlärarseminariet, Nääs

Anmälan och frågor

Klicka här för att anmäla dig till kursen Tälj en bandgrind - väv ett band!

Hitta till Slöjdseminariet på Nääs

Senast uppdaterad: 2022-03-10 16:40