Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Täljhelg i det fria 28-29 maj

Händer som täljer utomhus

Täljfestival i miniformat. Spendera helgen med kniven, träbitarna och nya bekantskaper under ekarna på Nääs där ni får chansen att tälta och laga mat tillsammans.

Denna tvådagars täljhelg blir nästan som en liten täljfestival där både den erfarne slöjdaren och den som är helt ny är hjärtligt välkommen. Du får möjlighet att lära dig grundläggande och mera avancerade täljtekniker och du får tid till att fördjupa dig i en kreativ process.

Här bjuds ni in i vårt charmiga stora tält med värmande ugn vid kalla dagar eller sittandes ute runt en knastrande brasa de dagar som vädret lockar med varma vindar. När man blir trött i ryggen och nacken efter den intensiva koncentrationen som de flesta trollbinds av, tar man en paus och går en slinga i de fantastiska natur- och kulturomgivningar runt Slöjdseminariet på Nääs.

På kvällen lagar vi middagen tillsammans över öppen eld på bästa friluftsvis och sen blir det brasmys för hela slanten.

FÖR VEM?
En kurs för dig som är helt ny eller för dig som har provat lite innan men vill inspireras och lära dig mer. Mer erfarna täljare är också varmt välkomna att ta del av den kreativa atmosfären runt den knastrande brasan.

Progam:

Lördag:
* Introduktion till grundläggande täljtekiker
* Lunchpaus (egen lunch)
* Fördjupning i sitt eget projekt under vägledning från kursledaren.
* Laga middag tillsammans över öppen eld.
* Frivilligt brasmys och täljning på kvällen. Vi håller på till ca 21, de som vill kan bryta tidigare. 

Söndag:
* Grötfrukost
* Fördjupning i sitt eget projekt under vägledning från kursledaren.
* Vedeldad pizzalunch
* Fördjupning i sitt eget projekt under vägledning från kursledaren.
Exempel på andra möjliga tekniker att prova på: Handslipning av kniv och yxa, täljhäst och bandkniv, slöjdbänk, stämjärn och skölpar, färgning m.m.

Kursledare

Hanna Olausson och Tobias Sloth Hansen driver tillsammans företaget Naturtid, där de förutom täljning ordnar kajakkurser och andra naturupplevelser. Naturtids syfte är att upmuntra till ökad naturkontakt med fokus på naurens positiva hälsoeffekter. 

Både Hanna och Tobias har en treårig kandidatutbildning med fokus på friluftsliv och pedagogik från Norge. Utbildningen har tillsammans med andra kurser gett dem en bra grund och garanterar en hög kvalité på deras upplägg. Nu lever de ett aktivt friluftsliv i Göteborgsområdet och har mycket kunskaper inom naturaktiviteter som de gärna delar med sig av. 

För mer info kan du besöka deras hemsida www.naturtid.se och har du frågor är du välkommen att kontakta dem via kontakt@naturtid.se eller ring 076-889 58 40

Äta under kursen

På lördag kvällen lagar ni gemensam middag över elden och på söndag morgon bjuds den som vill på härlig hederlig grötfrukost innan täljningen åter tar fart.

Till lunch på söndagen blir det pizzabakning i vedeldad pizzaugn. Ni får själva tillreda er egna pizza med den topping som ni önskar och gillar. 

Tag med 

Tänk på att vi sitter ganska stilla utomhus så ta på dig varma och oömma kläder.
Om du har får du gärna ta med egna verktyg med det är absolut inget krav. 

Boende

Vanligtvis är det inte tillåtet att tälta på Nääsområdet men vi har fått ett undantag för den här kursen. Vill ni bo i tält så behöver ni boka/anmäla ert tält till Nääs Slott och Slöjdseminarium samt betala en avgift på 300:-/tält och natt. Tältning sker på "Seminariekullen" där ni har kursen och max 4-manstält är tillåtna i storlek. 

För bekvämare boende finns både ställplatser för husbil och rum med bäddade sänger på området.
Läs mer på naas.se under "boende".

Det är såklart roligare för sammanhållningen om så många som möjligt sover över. För er som eventuellt åker hem över natten så börjar vi dag två efter grötfrukosten, ca 9:30.

Att tänka på

Ibland tar det tid att hitta rätt så kom i god tid innan kursen startar. Ta hellre en promenad längs sjön än riskera att kursledare och övriga deltagare tvingas vänta.

Parkeringen sker vid Källnääs (skyltat) och det tar en liten stund att gå mellan parkeringen och lägerplatsen.

NÄR, VAR, HUR

Datum: 28-29 maj
Tid: Lördag kl. 13 till söndag kl. 15
Kursledare: Hanna och Tobias från Naturtid
Avgift: 3 490 Kr
(Egen täljkniv och material samt frukost, lunch och middag ingår)
Plats: Intill Slöjdlärarseminariet på Nääs, Floda

Anmälan och frågor

Anmäl dig hos Naturtid.se

Hitta till Slöjdseminariet på Nääs

Senast uppdaterad: 2022-01-26 14:47