Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Sammansättning med stora sinkor 30/6

Fyra händer sätter ihop två sinkade brädor med en träslägga

Det här är specialkurs där du en torsdag får lära dig sammansättningar i trä med fokus på sinkning för hand. Kursen är gratis och finansierad av Leader, men du får inte med dig nåt föremål hem.

Sinkning är en metod att fästa ändarna av två brädor i varandra. Med handverktyg som ritsmått, såg och stämjärn lär du dig göra så kallade laxstjärtssinkor. 

Ni utgår från föreberedda ämnen och kan därför börja direkt med sinkningen. Du gör två sinkade hörn och ni får jobba i något grövre dimensioner än traditionellt finsnickeri. Tekniken är densamma men det blir lite mindre pilligt.

Kursens upplägg

Vanligtvis får deltagarna forma sitt arbete mer fritt och ta med resultatet hem. I den här kursen tillverkar ni var sin skylt av förberedda ämnen i bestämda mått. Skyltarna ska senare stå längs Gotaleden på Nääsområdet vilket betyder att du inte får med dig något föremål hem, däremot en portion nyvunnen kunskap. 

Torsdagens kurs behandlar sammansättning. Dagen efter hålls en kurs i ytbehandling. Du får gärna delta på båda kurserna, men anmälan sker separat. 

Kursledare

Kursen leds av Helén och Lova på Eljest finsnickeri i Fengersfors. Förutom snickeriet håller de kurser i trähantverk för kvinnor, ickebinära och transpersoner under namnet Snickqueeri, med syftet att ge fler möjligheten att hitta kärleken till trähantverk i en i övrigt mansdominerad branch. 

Äta

Ta med egen lunch. Kök med kylskåp finns och en micro att samsas om. 
Frukt och fika ingår.

Att tänka på 

Kursledaren har mycket att lära ut på kort tid så var noga med att komma i god tid innan kursen startar. Parkeringen ligger en bit ifrån kurslokalen. Läs mer om att parkera på Nääs här. 
Kursen är i princip gratis förutom en anmälningsavgift på 100:- för fika och del av materialkostnaden. Avgiften betalas i förväg och återbetalas inte vid eventuell avanmälan.

NÄR, VAR & HUR

Datum: 30 juni 2022
Tid: Torsdag 10-17
Kursledare: Lova och Helén, Eljest finsnickeri
Avgift: Gratis (Men faktureras självkostnadspris 600:- vid frånvaro)
Plats: Långa salen i Slöjdlärarseminariet på Nääs, Floda

Anmälan och frågor

Anmäl dig via googleformulär

Det är max 14 deltagare och blir kursen full finns risk att några hinner anmäla sig innan vi hinner stänga formuläret. Därför är du är garanterad plats först när du fått en bekräftelse på mailen.

Ställ frågor till hemslöjdskonsulent Tobias Havaas på
tobias.havaas@vgregion.se eller 070-662 68 05

Hitta till Slöjdseminariet på Nääs

Den här kursen är en del av ett EU-projekt finansierat av Leader.

Två loggor - en EU-flagga och en LEADER
Senast uppdaterad: 2022-06-08 08:50