Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Slöjdlärarnas helg på Nääs 20-21/8 - FULLTECKNAD

långa salen i slöjdseminariet på Nääs

Mellan år 1884 och 1966 utbildades lärare i slöjd vid Slöjdlärarseminariet på Nääs. Förgrundsgestalten Otto Salomon gjorde svensk skolslöjd känd över hela världen. Nu har ni som arbetar som slöjdlärare återigen möjligheten att uppleva Nääs! Den nybildade föreningen Slöjdlärarna och Förvaltningen för kulturutveckling arrangerar Slöjdlärarnas helg på Nääs 20-21 augusti.

Detta är en fortbildningshelg för lärare, av lärare med en kurs på lördagen och en på söndagen. Kurserna är utvalda för att du som arbetar i skolan ska ha maximal nytta av dem i din undervisning. I anmälan önskar du vilka kurser du helst går de respektive dagarna. Denna kurshelg vänder sig enbart till dig som arbetar som slöjdlärare i grundskolan eller som studerar till slöjdlärare.    

Lördag 20/8: 

Automata med Marika Eriksson

I den här kursen skapar vi automatamaskiner tillsammans. Du lär dig genom att själv testa alla de moment som eleverna går igenom för att kunna handleda dem på bästa sätt. Målet är att du går hem med en egen maskin som du kan bygga vidare på och utveckla i din sal. Vi kommer tillsammans att diskutera för och nackdelar med olika typer av lektionsupplägg och du gör arbetsområdet till ditt eget genom att plocka med dig det bästa av det du hör från kursledaren och de övriga kursdeltagarna.

Marika Eriksson har arbetat som slöjdlärare i 11 år och är svårt förtjust i arbetsområdet automata. 

Broderi med Eva Söderberg

I den här kursen får du sy en stygnkarta som du kan använda i din sal tillsammans med eleverna. Vi jobbar i ulltyg med bomullsgarn i olika kvalitéer och pratar om hur man kan lägga upp ett arbetsområde kring broderi. I kursen ingår också grundläggande kunskap kring material och redskap som man använder när man broderar.

Eva Söderberg är slöjdlärare i textila material i Göteborg sedan drygt 20 år och ledarmot i intresseföreningen för praktiskt estetiska ämnen hos Lärarnas Riksförbund.   

Plåtslöjd med Andreas Krüger 

Den här kursen bra för dig som inte har arbetat med metallplåt förut. Vi arbetar i aluminiumplåt och går igenom grundläggande tekniker som klippa, fila, driva, planera, borra, vika/falsa, stansa och nita med blindnit. I arbetet gör vi enkla alster som tränar grundläggande tekniker och handverktyg som passar för elever från åk 5-6. Vi avslutar med idéutveckling och ett enkelt alster med personligt uttryck.

Andreas är slöjdlärare i Lund med intresse för skisser och idéutveckling. Han gör också instruktionsfilmer till Slöjdlexikon och hänger med på ett hörn i föreningen Slöjdlärarna.

Läderorigami med Saya Djanaieff 

I den här kursen lär vi oss olika vik- präglings- och sammanfogningstekniker i läder. Teknikerna kan ni ta med er direkt in till slöjdsalen eller till eget skapande. 

Saya Djanaieff är slöjdlärare och hantverkspedagog verksam i Stockholm. 

Söndag 21/8:

Hastkorg med Greger Trobäck och Christina Sörensson

I den här kursen får du lära dig att göra en hastkorg som är en perfekt tillsammans-uppgift i kombinerade material. Med en bottenplatta i torrt virke, sly och textiltrasor flätas en enkel men praktisk korg. Materialet gör minimal inverkan på miljön, en korg i hållbarhetens tecken! 

Christina Sörensson och Greger Trobäck arbetar med slöjdundervisning på Uppåkraskolan. Kännetecknande är gemensamt och tillsammans.

Växtfärgning med Jan Ledje och Jenny Böttern

Konsten att färga garn finns med oss människor sedan urminnes tider. I den skånska orten Bjärred har eleverna i årskurs fem fått plocka växter och färga garn på stranden en dag varje september i nära 50 år.  I den här kursen får du vara med på en sådan färgardag.

Jan Ledje och Jenny Böttern är arbetar som slöjdlärare i Bjärred och för traditionen vidare. 

Glada, mesiga, svanenmärkta knäppgökar och dårfinkar med Martin Ånskog

Under denna workshop får du pröva på att skapa fantasifåglar i trä. Torrt eller färskt, du väljer själv. Vi använder enkla verktyg när vi täljer och formar såsom täljkniv, bandkniv, yxa, stämjärn och lite andra skärande eggverktyg. Utgångspunkten är att vi arbetar med enkla och säkra metoder som sedan lätt kan appliceras i skolans slöjdundervisning. Vi tillsammans får en god stund att utbyta tankar och idéer som vi kan få stor glädje av i vårt dagliga arbete i skolan. Du behöver inte han någon som helst vana av att tälja. Det får du här.

Martin Ånskog, slöjdlärare sedan 21 år, bosatt i mittskåne och älskar att tänka knasigt i skapandet. 

Blocktryck med Ann-Sofie Granbäck

I den här kursen får du lära dig att trycka mönstrade textilier. Vi skär egna stämplar och trycker på tyg.  Trycket fixeras sedan med värme så tyget kan tvättas. Du får lära dig hur du bygger upp mönster och får tips om hur du bäst hushåller med färgen.

Ann-Sofie Granbäck är slöjdlärare i Sundsvall. 

Fika och lunch

Enklare lunch, fika och kaffe/te ingår i kursavgiften. Ange specialkost i samband med anmälan.

Hitta till Nääs 

Här hittar du mer information om hur du hittar till Slöjdlärarseminariet på Nääs samt information om parkering. Kommer du med tåg och behöver hjälp att ta dig till och från stationen så kontakta hemslöjdskonsulent Sara Degerfält, sara.degerfalt@vgregion.se

Så fort platserna är fyllda kommer vi att dela allas deltagaruppgifter med varandra så att ni har möjligeheten att hitta kollegor i närheten att samåka med. 

Boende

För dig som reser långväga finns det ett flertal ställen nära Nääs att boka boende på:
Öijared hotell och golf
Nääs slott Bed & Breakfast
Nääs fabrikers hotell

Det går också att resa till Nääs från Alingsås, Lerum eller Göteborg. 

NÄR, VAR, HUR

Datum: 20-21 augusti
Tid: lördag 10-17 & söndag 9-16
Avgift: 2500 kr exklusive moms
Plats: Slöjdlärarseminariet, Otto Salomons väg 16, Nääs

Anmälan och frågor

Anmäl dig här - kursen är fulltecknad.

Läs mer om föreningen slöjdlärarna här

Läs mer om Otto Salomon och slöjdundervisningen på Nääs här 

Senast uppdaterad: 2022-06-08 14:54