Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Skedtäljning 2-3 juli 2022

Skäggig ung man som visar två täljda skedar

Det här är en grundkurs där vi täljer skedar i färskt trä med yxa, kniv och skedkniv. Förutom att använda verktygen lär du dig om olika träslag och materialets egenskaper.

Under kursen går vi igenom hur man bearbetar färskt trä med kniv och yxa för att slöjda skedar. Vi kommer att beröra hur man kan tänka kring form och design när man täljer skedar samt hur materialets uppbyggnad påverkar bearbetningen, exempelvis fiberriktning och krympning.

Du lär dig korrekt användning av yxa, täljkniv och skedkniv samt skötsel och till viss del skärpning av dessa. Vi kommer endast att arbeta med skärande verktyg och du får gärna ta med dig dina egna. Du kommer även att få lära dig vilka träslag som lämpar sig för täljning, dess kvaliteter och hur respektive träslag används.

Det här är i första hand en nybörjarkurs för dig som vill testa på skedtäljning och vi kommer gå genom grundera i både täljning och material. Men även du som täljt skedar tidigare är vamrt välkommen om du vill fräscha upp kunskaperna och förhoppningsvis lära dig något nytt. 

Kursledare

Kursledare är Thobias Bågmark, en slöjdare som sedan några år tillbaka ägnat många timmar åt slöjdande och framförallt täljning. Han är utbildad hemslöjdskonsulent och slöjdlärare och brinner för att dela med sig av sin kunskap och lära av andra. Thobias lägger stort fokus på materialval, funktion och uttryck.

Besök gärna Thobias instragram thobias_taljer för att se hans alster.

Fika och lunch

Enklare lunch, välkomstfika och kaffe/te ingår i kursavgiften. Anmäl önskemål om specialkost i förväg.

Tag med 

Tag med egna verktyg om du har. 

Att tänka på

Kursledaren har mycket att lära ut på kort tid så var noga med att komma i god tid innan kursen startar.
Parkering sker nere vid Källnääs (skyltat) och det tar en liten stund att gå mellan parkeringen och Slöjdseminariet.

NÄR, VAR, HUR

Datum: 2-3 juli 2022
Tid: Lördag & söndag 10-17
Kursledare: Thobias Bågmark
Avgift: 1950 Kr
Plats: Ritsalen i Slöjdseminariet, Nääs

Anmälan och frågor

Anmäl dig till kursen hos SV

Hitta till Slöjdseminariet på Nääs

Senast uppdaterad: 2022-04-25 07:49