Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Ytbehandla med roslagsmahogny 1 juli 2022

En flaska linolja, en burk balsamterpentin och en burk tjära står framför några oljade träbitar

Det här är specialkurs där du en fredag får lära dig att blanda och behandla med roslagsmahogny. Kursen är gratis och finansieras av Leader.

Roslagsmahogny, båtsmörja eller bryggsmörja. Kärt barn har många namn men syftar till en blandning av lilolja, tjära och tepentin som är ett bra träskydd som folk använt vänligt länge. Vanligast är kanske på träbåtar men det fungerar lika bra på altaner, dörrar, utemöbler eller för den delen en fasad.

Kursens upplägg

Förarbetet såsom att skrapa bort lim, putsa av alla kanter och varför det är viktigt.
Vad det finns för alternativ när en ska ytbehandla något som ska stå ute under lång tid? För- och nackdelar med roslagsmahogny och dess komponenter (tjära, linolja och terpentin). 
Sen blandar vi vår egen roslagsmahogny och går igenom applicering.

I den här kursen får ni, förutom provbitar att öva på, var sin snickrad skylt att ytbehandla. Skyltarna ska senare stå längs Gotaleden på Nääsområdet och därför kostar själva kursen ingenting. 

Dagen innan går en kurs där deltagarna lär sig sinkning och monterar skyltarna.
Du får gärna delta på båda kurserna, men anmälan sker separat. 

Kursledare

Kursen leds av Helén och Lova på Eljest finsnickeri i Fengersfors. Förutom snickeriet håller de kurser i trähantverk för kvinnor, ickebinära och transpersoner under namnet Snickqueeri, med syftet att ge fler möjligheten att hitta kärleken till trähantverk i en i övrigt mansdominerad branch. 

Äta

Ta med egen lunch. Kök med kylskåp finns och en micro att samsas om. 
Frukt och fika ingår.

Att tänka på 

Kursledaren har mycket att lära ut på kort tid så var noga med att komma i god tid innan kursen startar. Parkeringen ligger en bit ifrån kurslokalen. Läs mer om att parkera på Nääs här. 
Kursen är i princip gratis förutom en anmälningsavgift på 100:- för fika och del av materialkostnaden. Den betalas i förväg och återbetalas inte vid eventuell avanmälan.

NÄR, VAR & HUR

Datum: 1 juli 2022
Tid: Fredag 10-15
Kursledare: Lova och Helén, Eljest finsnickeri
Avgift: Gratis (Men faktureras självkostnadspris 600:- vid frånvaro)
Plats: Ritsalen i Slöjdlärarseminariet på Nääs, Floda

Anmälan och frågor

Anmäl dig via googleformulär

Det är max 15 deltagare och blir kursen full finns risk att några hinner anmäla sig innan vi hinner stänga formuläret. Därför är du är garanterad plats först när du fått en bekräftelse på mailen.

Ställ frågor till hemslöjdskonsulent Tobias Havaas på
tobias.havaas@vgregion.se eller 070-662 68 05

Hitta till Slöjdseminariet på Nääs

Den här kursen är en del av ett EU-projekt finansierat av Leader.

Två loggor - en EU-flagga och en LEADER
Senast uppdaterad: 2022-06-05 11:52