Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Mura kakelugn 9-14/4

murning av en kakelugn

Trots nästan 250 år på nacken är kakelugnen fortfarande en av våra bästa uppvärmningskällor. Kakelugnar har blivit omåttligt populära igen. Under vår sexdagarskurs blir du ingen kakelugnsmakare, men du får utföra alla moment i murning av kakelugn.

Kursen börjar med en halvdag introduktion till kakelugnen där vi diskuterar vanliga skador, tekniker, lite historik m.m. Under resten av dagarna arbetar du sedan praktiskt. De befintliga kakelugnarna plockas ned till eldstadsnivå och muras därefter om med nytt tegel. Teori vävs in allt eftersom det blir aktuellt i murningen. Vi arbetar i grupp med tre-fyra personer per kakelugn. Det krävs inga förkunskaper men en förutsättning är att du vill arbeta praktiskt med lerbruk, tegel och kakel.

Kursen innefattar moment som blandning av lerbruk, uppmurning av eldstad, murning av rökgångar, anslutning av kakelugnen till vägg, bakmurning och fogning av kakel. Om allt flyter hinner du med att foga kaklet och göra en enkel provtryckning av ugnen på eftermiddagen dag sex.

Kursen hålls i Vita huset som är den första herrgårdsbyggnaden i den lilla, lilla bruksborten Strömsfors i Svenljunga kommun. Byggnaden har sedan slutet av 1800-talet även fungerat som arbetarbostäder, och de senaste åren stått tom.

2021 köptes huset av Byar&Kvarter som är en nystartad folkrörelseförankrad hyresvärd, som vill skapa hållbara hyresfastigheter med fokus på boendegemenskap, förvaltning med ekologiska och byggnadsvårdsprinciper, och samskapande med viss självförvaltning för hyresgästerna.

 

Byar&Kvarter är en del av den rörelse som växt fram under senare år, som kallas idéburet eller socialt byggande och boende. Det är en rörelse som fokuserar på att de människor som ska bo i ett hus också är med och skapar eller formar huset, och att man ofta fokuserar på möjligheterna till gemenskap i vardagen och boendet. 

Kursledare

Kursledare är Tomas Henriksson, tredje generationens kakelugnsmakare i Göteborg. Tomas har lång erfarenhet av att sätta kakelugnar vilket han förmedlar på ett mycket lugnt och pedagogiskt vis. 

Äta

Enklare lunch och kaffe/te ingår i kursavgiften. Anmäl önskemål om specialkost till Studieförbundet Vuxenskolan i förväg. 

Tag med

Att sätta en kakelugn är ett smutsigt arbete så ta med dig arbetshandskar, arbetskläder/oömma kläder, gärna arbetsbyxor med knäskydd, arbetsskor och munskydd. Det kan också vara bra att ta med sig ett anteckningsblock och en kamera så du kan dokumentera de olika momenten.

Övernattning

Det finns möjlighet till övernattning i närheten, kontakta oss för mer information.

Att tänka på

För att vi ska hinna klart är det viktigt att ni är på plats i god tid innan kursen startar.

NÄR, VAR & HUR

Datum: 9- 14 april 2022
Tid:
 Lördag till och med torsdag kl. 10-17
Kursledare: Tomas Henrikson, kakelugnsmakare, tel 0707-270742
Avgift: 6 950 kr
Plats: Strömsfors, Vita huset, Svenljunga kommun

Anmälan och frågor:

Klicka här för att anmäla dig via Studieförbundet Vuxenskolan! 

Studieförbundet Vuxenskolan i Lerum
www.sv.se/lerum 
Tel: 0302-158 58
E-post: lerum@sv.se

Mer information om kursinnehåll:
Slöjd & Byggnadsvård
Tel: 010-441 43 60
E-post: slojdochbyggnadsvard@vgregion.se

Senast uppdaterad: 2022-01-13 15:51