Fermentering mjölksyrade grönsaker 4/6

Lär dig mjölksyra grönsaker på Nääs
Kursen börjar med en teoretisk genomgång av mjölksyrning. Sedan blir det praktisk tillverkning av ungefär en liter syrade grönsaker som du tillreder i en glasburk.
Notera att du ska förbereda med grönsakskniv, skärbräda, rivjärn och en bunke på ca 2 liter inför kursen. Du ska även förbereda med ca 1 kg grönsaker såsom vitkål och blandade grönsaker. Se nedan för mer ingående beskrivning på vad som ska förberedas.
Tag med
Kursdeltagaren ska ta med sig med en glasburk med lock minst 1,5 liter, ca 1 kg egna grönsaker, grönsakskniv, rivjärn, bunke på ca 2 liter och en skärbräda. Grönsakerna ska vara vitkål och blandade grönsaker (till exempel motor, lök eller vitlök).
Kursledare
Sedan kursledaren Solveig Södahl insåg matens påverkan på våra kroppar, på planeten och på andra människor längs livsmedelskedjan, blev hon inspirerad att lära sig hur man odlar sin egen mat på ett hållbart sätt. En sak ledde till den andra och sedan denna första ideologiska gnista har hon arbetat med en matavfalls-restaurang, blivit entusiast och lärare inom fermentering. För Solveig är första steget med matlagning att se sig omrkring och hitta råvaror som kan användas untan alltför stor miljöpåverkan. Det kan vara grönsaker på väg att slängas i stormarknaden, vilda nässlor eller lokalt odlade bönor.
Äta
En enklare ficka med kaffe/te ingår i kursen.
Att tänka på
Kursledaren har mycket att lära ut på kort tid så var noga med att komma i god tid innan kursen startar.
Parkeringen sker vid Källnääs (skyltat) och det tar en liten stund att gå mellan parkeringen och Slöjdseminariet.
NÄR, VAR, HUR
Datum: 4 juni
Tid: Lördag 9.00-12.00
Kursledare: Solveig Södahl
Avgift: 450 kr
Plats: Vinkelsalen, Slöjdseminariet Nääs
Anmälan och frågor
Klicka här för att komma till SV:s anmälningssida för kursen
Studieförbundet Vuxenskolan Lerum
www.sv.se/lerum
Tel 0302-158 58
Epost: lerum@sv.se
Mer information om kursinnehåll:
Slöjd & Byggnadsvård
Tel: 010-441 43 60
E-post: slojdochbyggnadsvard@vgregion.se