Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Lerputs/lerklining 16-18/9

Hink med grått lerbruk .

Är det möjligt att med traditionella och miljövänliga byggmaterial som trä, tegel, kakel, kalkbruk och lera skapa hälsosamma, vackra och säkra miljöer i en modern bostad?

Ulf Henningsson beskriver framförallt lerans möjligheter att uppfylla både lagkrav och önskemål om komfort. Vi tittar på tekniken bakom befintliga lerklinade ytor och diskuterar byggnadsfysik, fuktabsorbering och annat skoj! Senare går vi igenom hur man blandar lerbruk och vilka egenskaper de olika blandningarna och komponenterna har.

Rummen på Orust återbruksgård har förberetts till olika nivåer i putsarbetet så att du kan prova på både att rengöra timmer, hugga spår, sätta nät, grovputsa och finputsa. Hur man applicerar bruket på väggen, efterbearbetning med finputs samt ev målning och tapetsering diskuteras.

Kursledare

Ulf Henningsson från Mölndal på Västkusten är civilingenjör från Väg och Vatten från Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg med inriktning på mark, vatten och miljö. Han har de senaste 20 åren ägnat sig åt praktiskt byggande med lera, halm och naturmaterial.

Det började på Ekocentrum i Göteborg med ett litet experimentellt lerputsat halmbalshus och har sedan 2002 fortsatt genom egna firman Eko Ulf med allehanda ler- och halmprojekt mestadels längs Västkusten. Det handlar såväl om traditionell renovering med invändig lerklining på timmerväggar som om nya ekohus som t ex halmbalshus och även alltmer i kurs- och föredrags-format som det brukar bli åtminstone en dryg handfull av per år.

Att bygga våtrum utan konventionella tätskikt och plaster har successivt blivit mer eftertraktat och lerbaserade bruk och tekniker kan ha en plats att fylla här. Mera lera :o)

Bra att veta

Äta

Enklare lunch och fika ingår i kursavgiften. Anmäl önskemål om specialkost till Studieförbundet Vuxenskolan i anmälan. 

Att arbeta med lera är ett smutsigt arbete så ta med dig arbetshandskar, arbetskläder/oömma kläder, gärna arbetsbyxor med knäskydd, arbetsskor och munskydd. Det kan också vara bra att ta med sig ett anteckningsblock och en kamera så du kan dokumentera de olika momenten.

Om Orust Återbruksgård

Orust Återbruksgård är under utveckling. Alla byggnader håller på att renoveras från grunden och kurserna är en del i omhändertagandet av dem. Vi vill därför förbereda er på att toalett, kök och andra utrymmen är något provisoriska. Det finns utedass samt en vattentoalett tio minuter bort. Delar av arbetet sker utomhus och alla lokaler är inte uppvärmda - ta på kläder efter väder.

Övernattning

Behöver du övernattning i närheten, kontakta Helena på Orust Återbruk: 070-6638922, helena@orustaterbruk.se

Arrangör

Kursen arrangeras i samarbete med Slöjd & Byggnadsvård, Studieförbundet Väst samt Orust Återbruk.

Anmälningsinformation

Kursen startar vid 7 anmälda deltagare.

Observera att vi regelrätt inte skickar någon bekräftelse på anmälan via e-post direkt efter anmälan, annat än det autosvar du får om att din anmälan är skickad. Vi skickar kallelse/faktura 1-2 veckor innan kursstart.

Att tänka på

För att vi ska hinna klart är det viktigt att ni är på plats i god tid innan kursen startar.

NÄR, VAR & HUR

Datum:  16-18 september 2022
Tid:
 Fredag till söndag, fredag 13-17, lördag och söndag 10-17
Kursledare: Ulf Henningsson, tel 073 -657 90 19
Avgift: 2 700 kr
Plats: Orust återbruksgård, Orust kommun

Anmälan och frågor:

Klicka här för att anmäla dig via Studieförbundet Vuxenskolan! 

Studieförbundet Vuxenskolan Väst

Studieförbundet Vuxenskolans kundtjänst 010 - 33 00 900
www.sv.se/vast 

Mer information om kursinnehåll:
Slöjd & Byggnadsvård
Tel: 010-441 43 60
E-post: slojdochbyggnadsvard@vgregion.se

Hitta till Orust Återbruksgård

 

Senast uppdaterad: 2022-06-01 10:30