Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Byggnadsvårdsläger Näverkärr 2-7/7

Två män hyvlar en planka framför ett gammalt hus.

Var med och rädda den fina gamla gården Näverkärr, en pärla på Härnäset i Lysekils kommun! Anmälan till lägret öppnar lördag 29 januari kl. 10.00. Du anmäler dig direkt till Svenska Byggnadsvårdsföreningen, www.byggnadsvard.se Byggnadsvårdslägren är väldigt populära och brukar bli fulla på någon dag. Så häng på låset!

Historik & Byggnader

”Näverkärrs gård är en s.k. ensamgård och omfattas av fem byggnader, en mangårdsbyggnad, en ladugård, ett magasin, en snickarbod/ smedja samt en vedbod. Gården ingår i Bohusläns äldsta och ett av de mest natursköna naturreservaten. Med sina närmare 130 hektar stora marker, utgör Näverkärr ett stycke Bohuslän i miniatyr, med en biologisk mångfald utöver det vanliga och enligt många en av de vackraste platserna i hela landskapet. Lägg därtill att Näverkärrs gård har en lång släkttradition som enligt sägnerna söker sig ända ner till vikingatid. Första gången Näverkärr nämns i offentliga handlingar är i Biskop Eysteins jordebog ”Den Röde bog” från år 1391. Mantalslängder från Bro, tidigt 1600-tal, vittnar om att det bott människor på gården. Gården har gått i arv inom en släkt i flera hundra år och efter att de sista ägarna i denna släkt gått bort, så har gården enligt testamentet övergått i Västkuststiftelsens ägo. Näverkärr var både under 1700 - och 1800-talet en välmående gård, med stora betesmarker och bördig jord, vilket flera källor vittnar om. Gårdens byggnader är från olika tidsperioder, där de äldsta delarna i mangårdsbyggnaden och ladugården sannolikt är från slutet av 1700- början av 1800-talet. Gårdsanläggningen har ett stort kulturhistoriskt värde. Byggnadernas placering i landskapet, spår av tidigare hus på gården och de olika byggteknikerna, återger delar av Näverkärrs intressanta agrara historia.”

Utdrag ur Vård och underhållsplanen för Näverkärr

Innehåll

På byggnadsvårdsläger är tanken att deltagarna ska få prova på ett flertal olika renoverings- och hantverksmoment. På Näverkärr blir det skadebesiktning och analys av byggnaden Magasinet, som är i stort behov av restaurering. Det blir även målning av fasader och fönster med linoljefärg. Vi fortsätter invändigt med kammaren som kommer pappspännas och tapetseras. Vi fortsätter även med renovering av fönstren på mangårdsbyggnden. Lägret är inte färdigplanerat än utan planerna kan justeras och mer information kommer.

Förtäring & logi

Deltagarna kommer bo i våningssängar i flerbäddsrum i mangårdsbyggnaden. I boendet finns nybyggt badrum och kök. Fina badmöjligheter inom gångavstånd och promenadstråk i naturreservatet utanför dörren.

Utflykter under lägret

Planeringen av veckan är i full gång! Förutom morgon- och eftermiddagsdopp så planerar vi för ett besök med båt i skärgården. Utanför Härnäset finns fantastiska platser som Lilla och Stora Kornö med de typiska västkustska skärgårdssamhällena och Bohus Malmön där den berömda bohuslänska graniten bröts. Vi kommer också att få tillfälle till att paddla havskajak och vandra i naturreservatet under guidning av biologer från Västkuststiftelsen.

Samarbetsparter

Byggnadsvårdslägret arrangeras i sasmverkan mellan Slöjd & Byggnadsvård/ Förvaltningen för kulturutveckling, Svenska Byggnadsvårdsföreningen, Västkuststiftelsen samt med byggnadsvårdsbidrag från Länsstyrelsen i Västra Götaland. Bohusläns museum stöttar med kunskap och guidad visning av Stora Kornö.

VAR, NÄR & HUR

Datum: 2 till 7 juli 2022
Tid:
 Start kl. 11.00 lördagen 2 juli. Därefter alla dagar 8.30-17.
Lägerledare: Ulrika Lindh och Björn Ohlén, Slöjd & Byggnadsvård, Förvaltningen för kulturutveckling.

Handledare: Finsnickare Manne Swedberg, timmerman Benjamin Börjesson samt lägerledning av Björn Ohlén och Ulrika Lindh samt Bengt Larsson på Västkuststiftelsen.  
Avgift: För medlem i Svenska Byggnadsvårdsföreningen 5 450 kr, för studerandemedlem 4 600 kr.
Plats: Nävekärr är beläget på Härnäset norr om Lysekil.

Anmälan och frågor

Anmälan öppnar lördag 29 januari kl.10.00 och görs på Svenska Byggnadsvårdsföreningens hemsida Näverkärr 2-7 juli - Svenska Byggnadsvårdsföreningen (byggnadsvard.se)

Byggnadsvårdslägren är väldigt populära och brukar bli fulla på någon dag. Så häng på låset!

08-30 67 85, epost: kansli@byggnadsvard.se

Svenska byggnadsvårdsföreningen
Box 6442
113 82 Stockholm
Telefon: 08-30 17 85
Email: kansli@byggnadsvard.se
byggnadsvard.se

Mer information om kursinnehåll:
Slöjd & Byggnadsvård
Tel: 010-441 43 60
E-post: slojdochbyggnadsvard@vgregion.se

Är ni nyfikna på byggnadsvårdsläger?

Se SVT-inspelning från Florö från 2016 och 2017 har SVT:s Gokväll visat korta filmer från lägret på onsdagar. Klicka här för att se inslaget när Ulrika Lindh och Björn Ohlén kokar röd slamfärg!

Bilden överst på sidan är från 2019 års byggnadsvårdsläger på Nääs i Floda. Foton på Näverkärr läggs upp här våren 2020.

Hitta till Nävekärr

Senast uppdaterad: 2022-01-26 17:25