Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Lärarfortbildning: Växtfärgning på stranden 21/8

vassvipor i en gryta över öppen eld

—————————————————————————————————————

Känner du dig sjuk?

Avanmäl dig till kursen om du har:

  • Förkylningssymptom
  • Feber
  • Luftvägsproblem
  • Plötsligt förlorat smak- eller luktsinne

Notera att Studieförbundet Vuxenskolans ordinarie anmälningsvillkor gäller vid avanmälan förutsatt att inte Studieförbundet Vuxenskolan ställer in kursen. 

Klicka här för att läsa anmälningsvillkoren på SV:s hemsida 

Visa hänsyn under kursen

Tänk på att du under kursen:

  • Vistas med okända människor. Känner du dig inte trygg med det under corona – avanmäl dig till kursen. Vill du gå på kursen ändå – se till att hålla avstånd, tvätta och sprita händerna regelbundet. Du får gärna använda handskar och munskydd.
  • Kommer att möta personer som inte har samma syn på säkerhet som du har – strängare eller lättare. Respektera de andras beteende och ta upp eventuell oro med kursledaren. Studieförbundet vuxenskolan har ansvaret för sina kursers säkerhet. Under kursen har dock kursledaren ansvaret.
  • Har en kursledare som är expert på sitt hantverk men inte alltid är utbildad pedagog. Denne har mycket att lära ut på kort tid samtidigt som säkerheten under kursen är en viktig faktor. Därför är det är viktigt att du som deltagare hjälper till och tar ditt ansvar att inte störa eller utsätta kursledaren eller de övriga deltagarna för smitta eller ökad oron.

Konsten att färga garn finns med oss människor sedan urminnes tider. I den skånska orten Bjärred har eleverna i årskurs fem fått färga garn vid havet en dag varje september i nära 50 år. I den här kursen får du vara med på en färgardag på stranden!

Det var på det tidiga 70- talet som slöjdlärarna i Bjärred började utarbeta ett koncept som innebar att eleverna i årskurs 5 fick gå ner till stranden och färga garn med växter som fanns i deras omgivning; vassvipa, renfana och björklöv. Dessa garner användes sedan att väva bilder som fick en ram av trä. Traditionen har levt vidare och lever allt jämnt kvar vilket innebär att den snart är snart 50 år gammal. Och fortfarande är det lika magiskt för eleverna att uppleva hur 10 vita härvor färgas till en regnbåge av garn. 

Lektionsupplägget finns sedan 10 år tillbaka presenterat i Slöjdlexikon och i den här kursen kommer vi att testa på det i sin helhet. Vi eldar i fyra grytor och får fram tio fantastiska färgstarka kulörer. Under dagen lär vi oss hur växtfärgning går till, vilka färgämnen och kemikalier som är bäst att använda och hur vi parerar olika fällor och fallgropar. Innan kursen får ni tillgång till slöjdlexikon om ni vill ha möjlighet att förbereda er. 

Hem från kursen får ni en fantastisk uppleveles av att ha varit ute och slöjdat en hel dag samt vackra garnprover.

Kursledare

Kursen leds av Inger Möller Degerfält, grundare av Slöjd.nu. Inger är textil slöjdlärare och läromedelsproducent. 

Fika och lunch

Enklare lunch, fika och kaffe/te ingår i kursavgiften. Anmäl önskemål om specialkost i förväg.

Tag med 

Vi kommer att vara ute hela dagen så ta på dig kläder efter väder.

Att tänka på

Kursledaren har mycket att lära ut på kort tid så var noga med att komma i god tid innan kursen startar.

Parkeringstillstånd finns vid kurslokalen i Slöjdseminariet. Men parkeringen sker nere vid Källnääs (skyltat) och det tar en liten stund att gå mellan parkeringen och Slöjdseminariet.

Slöjdlärarseminariet på Nääs har utbildat i slöjd ända sedan 1880, därför inleds alla kurser på platsen med en kort introduktion i samband med välkomstfikat.

NÄR, VAR, HUR

Kursen anordnas som ett lärarfortbildning. Samma dag går även två andra lärarfortbildningskurser; brodera ett nålbrev och automata. 

Kursen i första hand avsedd för lärare, men alla är välkomna att anmäla sig.

Datum: 21 augusti
Tid: 10-17
Kursledare: Inger Degerfält
Avgift: 1300 Kr
Plats: Badplatsen vid Slöjdseminariet, Nääs

Vi samlas utanför Slöjdlärarseminariet klockan 10.

Anmälan och frågor

Klicka här för att anmäla dig på Studieförbundet vuxenskolans hemsida

Hitta till Slöjdseminariet på Nääs

Senast uppdaterad: 2021-02-16 07:02