Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Ängsskötsel, restaurering och anläggning 20/6

En grön och blomstrande äng

Känner du dig sjuk?

Avanmäl dig till kursen om du har:

  • Förkylningssymptom
  • Feber
  • Luftvägsproblem
  • Plötsligt förlorat smak- eller luktsinne

Notera att Studieförbundet Vuxenskolans ordinarie anmälningsvillkor gäller vid avanmälan förutsatt att inte Studieförbundet Vuxenskolan ställer in kursen. 

Klicka här för att läsa anmälningsvillkoren på SV:s hemsida 

Visa hänsyn under kursen

Tänk på att du under kursen:

  • Vistas med okända människor. Känner du dig inte trygg med det under corona – avanmäl dig till kursen. Vill du gå på kursen ändå – se till att hålla avstånd, tvätta och sprita händerna regelbundet. Du får gärna använda handskar och munskydd.
  • Kommer att möta personer som inte har samma syn på säkerhet som du har – strängare eller lättare. Respektera de andras beteende och ta upp eventuell oro med kursledaren. Studieförbundet vuxenskolan har ansvaret för sina kursers säkerhet. Under kursen har dock kursledaren ansvaret.
  • Har en kursledare som är expert på sitt hantverk men inte alltid är utbildad pedagog. Denne har mycket att lära ut på kort tid samtidigt som säkerheten under kursen är en viktig faktor. Därför är det är viktigt att du som deltagare hjälper till och tar ditt ansvar att inte störa eller utsätta kursledaren eller de övriga deltagarna för smitta eller ökad oron.

 

Är du sugen på att anlägga en egen äng eller kanske restaurera en befintlig ängsmark? - Då är denna spännande teorikursen något för dig!

Landskapet är vårt största kulturarv. Det har påverkats av oss människor och boskap under tusentals år. Ännu finns små rester i vårt landskap som har kvar en stor artrikedom men för bara 30 år sedan var det dubbelt så många. Om vi idag inspireras av tidigare generationers sätt att bruka och sköta mark och växtlighet kan vi öka den biologiska mångfalden och föra kulturarvet vidare. Samtidigt kan vi skapa ett landskap som klarar klimatförändringarna bättre.

Vad lär jag mig under kursen?

Denna teoretiska kurs i ängsskötsel startar med en historisk bakgrund där du får lära dig mer om ängens historiska betydelse och utveckling. Äng är åkers moder! Kursen fortsätter sedan med en genomgång av historiska och moderna redskap och metoder. Vi går igenom: tidpunkt för slåtter, hötorkning, olika typer av ängar och varför ängen är så viktig i dagens landskap. Kursen avslutas med hur en restaurering kan gå till eller hur du anlägger ny äng. Förhoppningsvis har vi möjlighet att ta en tur i den närliggande ängen för att diskutera skötsel.

Kursledare

Robin Eriksson arbetar som landskapsantikvarie inom Västra Götalandsregionen. Arbetet där går ut på att inventera och beskriva natur- och kulturvärden i landskapet. Han har även flera års erfarenhet av praktisk ängsskötsel och har även anlagt en egen äng i trädgården.

Äta

Välkomstfika och enklare lunch ingår i kursavgiften. Meddela eventuella allergier eller önskemål vid anmälan.

Tag med

Arbetskläder/oömma kläder, eventuellt handskar och oömma skor. Tänk även på regnkläder vid behov. Det kan också vara bra att ta med sig ett anteckningsblock och en kamera så du kan dokumentera de olika momenten.

Att tänka på

Kursledaren har mycket att lära ut på kort tid så var noga med att komma i god tid innan kursen startar.

NÄR, VAR &, HUR

Datum: 20 juni 2021
Tid: Söndag kl. 10-17
Kursledare: Robin Eriksson, landskapsantikvarie
Avgift: 990 kr
Plats: Odensåkers hembygdsförening, Mariestad

Anmälan och frågor

Klicka här för att anmäla dig på Studieförbundet vuxenskolans hemsida

Mer information om kursinnehåll:

Slöjd & Byggnadsvård
Tel: 010-441 43 60
E-post: slojdochbyggnadsvard@vgregion.se

Hitta till Odensåkers Hembygdsförening

 

Senast uppdaterad: 2021-01-29 14:38