Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Vård och beskärning av träd 5/9

Känner du dig sjuk?

Avanmäl dig till kursen om du har:

  • Förkylningssymptom
  • Feber
  • Luftvägsproblem
  • Plötsligt förlorat smak- eller luktsinne

Notera att Studieförbundet Vuxenskolans ordinarie anmälningsvillkor gäller vid avanmälan förutsatt att inte Studieförbundet Vuxenskolan ställer in kursen. 

Klicka här för att läsa anmälningsvillkoren på SV:s hemsida 

Visa hänsyn under kursen

Tänk på att du under kursen:

  • Vistas med okända människor. Känner du dig inte trygg med det under corona – avanmäl dig till kursen. Vill du gå på kursen ändå – se till att hålla avstånd, tvätta och sprita händerna regelbundet. Du får gärna använda handskar och munskydd.
  • Kommer att möta personer som inte har samma syn på säkerhet som du har – strängare eller lättare. Respektera de andras beteende och ta upp eventuell oro med kursledaren. Studieförbundet vuxenskolan har ansvaret för sina kursers säkerhet. Under kursen har dock kursledaren ansvaret.
  • Har en kursledare som är expert på sitt hantverk men inte alltid är utbildad pedagog. Denne har mycket att lära ut på kort tid samtidigt som säkerheten under kursen är en viktig faktor. Därför är det är viktigt att du som deltagare hjälper till och tar ditt ansvar att inte störa eller utsätta kursledaren eller de övriga deltagarna för smitta eller ökad oron.

 

Under denna kurs får du lära dig teori om olika trädslag, vid vilken årstid beskärning är lämpligast samt de vanligaste handgreppen för beskärning och skötsel av fruktträd, vårdträd och andra stora träd.

Träd i en gammal eller ny byggnadsmiljö är lika viktig som huset, ett faktum som ibland glöms bort. Träden tas lätt för givna utan större funderingar över hur deras höjd, ålder, utseende och trädslag påverkar upplevelsen av platsen och husens karaktär. Träd har nämligen både ett stort natur- och kulturhistoriskt värde.

Dagen börjar med teori om träd. Vi fördjupar oss i trädens växtsätt, uppbyggnad, behov av skötsel, vanliga skador på träd, vad man kan göra åt dem m.m. 

Efter lunch, vilken vi äter på Nääs, samåker vi med bil till en trädgård i närheten. Vi delar upp oss i grupper och tillämpar våra teoretiska kunskaper genom att praktiskt beskära fruktträd. Eftermiddagskaffet intas utomhus i trädgården.

Målsättningen är att du efter kursen själv skall kunna ta hand om dina mindre träd och ha en ökad kunskap för att kunna bedöma vårdbehovet på de större.

Kursledare

Anders Green är professionell arborist med egen verksamhet som specialiserat sig på trädservice i allmänhet och på trädvård i synnerhet. 

Äta

Enklare lunch och kaffe/te ingår i kursavgiften. Anmäl önskemål om specialkost i förväg. 

Tag med

Arbetskläder/oömma kläder, eventuellt handskar och oömma skor. Tänk även på regnkläder vid behov. Om du har egna trädbeskärningsverktyg kan du ta med dessa, så kan de vara utgångsläge för diskussion. Det kan också vara bra att ta med sig ett anteckningsblock och en kamera så du kan dokumentera de olika momenten.

Att tänka på

Kursledaren har mycket att lära ut på kort tid så var noga med att komma i god tid innan kursen startar.

Parkeringstillstånd finns vid kurslokalen i Slöjdseminariet. Men parkeringen sker nere vid Källnääs (skyltat) och det tar en liten stund att gå mellan parkeringen och Slöjdseminariet.

Slöjdlärarseminariet på Nääs har utbildat i slöjd ända sedan 1880, därför inleds alla kurser på platsen med en kort introduktion i samband med välkomstfikat.

Illustrationen högst upp på sidan är hämtad ur Trädgårdsmästaren Handbok i praktisk trädgårdsskötsel från 1916. Boken återfinns i biblioteket på Slöjd & Byggnadsvård. 

Att gå kurs på Nääs under pandemin

Kurserna som går i Slöjdseminariet under 2021 är begränsade till sex deltagare mot tidigare 8-12.

Den stora fördelen är såklart att smittorisken blir betydligt lägre. Men det innebär också en högre kvalitet då du snabbare kan få hjälp och mer personlig handledning samtidigt som risken att behöva vänta på maskiner eller utrustning minskar. Nackdelen är att priset blir högre när kostnaden ska delas på färre personer.

Om coronasituationen förändras kan det hända att vi tar in fler deltagare till höstens kurser och då sänker priset. Ifall det blir aktuellt så meddelar vi det på vår hemsida under varje kurs och i våra sociala medier, samt via mail eller sms till er som redan anmält er.

NÄR, VAR &, HUR

Datum: 5 september
Tid: Söndag kl. 10-17
Kursledare: Anders Green, arborist
Avgift: 1 550 kr
Plats: Vinkelsalen i Slöjdseminariet, Nääs, på förmiddagen och en trädgård i Floda på eftermiddagen

Anmälan och frågor

Klicka här för att anmäla dig på Studieförbundet vuxenskolans hemsida
 
 

Hitta till Slöjdseminariet på Nääs

Senast uppdaterad: 2020-11-24 12:04