Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Tova fårfällar 13/8

två händer och ull

Tänk på det här inför kursen!

  • Kom inte om du är sjuk - det är självklart!
  • Visa hänsyn under kursen - använd gärna munskydd och handskar
  • Kom i god tid innan kursen börjar

 

Tova en skinnfri fårfäll helt i ull - ett sätt att få en ny fäll varje år från samma får. En populär endagskurs som går tre gånger.

Att tova fällar är en teknik där man behåller ullens lockar och får ett resultat som är mycket likt en beredd fårskinnsfäll bortsett från att skinnsidan istället består av tovad ull. Fördelen är att man tar till vara på ull som kan vara svår att använda på andra sätt och att fåret lever och kan ge ny ull. En tovad fårfäll kan tvättas i maskin och klarar av att bli blöt utan att påverkas negativt.

Kursledare

Erik Torstensson är textilkonstnär och arbetar som pedagog med huvudinriktning mot tovning, färgning och spinning. I sin konstnärliga verksamhet vandrar han i ett mellanland av hantverksmässighet och konceptuell textilkonst.

Erik är en flitigt anlitad pedagog av bland andra Kyrkeruds folkhögskola i Värmland, Hemse folkhögskola på Gotland och Studieförbundet Vuxenskolan i Göteborg och Lerum. Andra exempel på uppdragsgivare är Liljevalchs konsthall, Svenska Hemslöjdsföreningars Riksförbund och HV-skola.

Fika och lunch

Enklare lunch, fika och kaffe/te ingår i kursavgiften. Anmäl önskemål om specialkost i förväg.

Tag med 

Ta med dig oömma kläder eller förkläde och plasthandskar om du har känsliga händer. Om du har så ta gärna även med stoppnål med udd och ullgarn (minst 3-4 meter av en fast kvalité typ stoppgarn i lagom grovlek till din stoppnål) och sax.

Att tänka på 

Vi kommer att vara ute en del för att kunna tvätta de färdiga fällarna, så klä dig efter väder! 

Kursledaren har mycket att lära ut på kort tid så var noga med att komma i god tid innan kursen startar.

Parkeringstillstånd finns vid kurslokalen i Slöjdseminariet. Men parkeringen sker nere vid Källnääs (skyltat) och det tar en liten stund att gå mellan parkeringen och Slöjdseminariet. Det går bra att köra upp till Slöjdlärarseminariet för att hämta parkeringskortet.

NÄR, VAR, HUR

Datum: 13/8 2021
Tid: 10-17
Kursledare: Erik Torstensson
Avgift: 1 700 kr + en materialkostnad om ca 350 kronor som betalas efter kursen.
Plats: Vinkelsalen i Slöjdseminariet, Nääs

Anmälan och frågor

Klicka här för att komma till SV:s anmälningssida för kursen

Hitta till Slöjdseminariet på Nääs

Senast uppdaterad: 2021-04-12 14:14