Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Tegeltak - teorikurs om omläggning & renovering 19/6

tegel

Känner du dig sjuk?

Avanmäl dig till kursen om du har:

 • Förkylningssymptom
 • Feber
 • Luftvägsproblem
 • Plötsligt förlorat smak- eller luktsinne

Notera att Studieförbundet Vuxenskolans ordinarie anmälningsvillkor gäller vid avanmälan förutsatt att inte Studieförbundet Vuxenskolan ställer in kursen. 

Klicka här för att läsa anmälningsvillkoren på SV:s hemsida 

Visa hänsyn under kursen

Tänk på att du under kursen:

 • Vistas med okända människor. Känner du dig inte trygg med det under corona – avanmäl dig till kursen. Vill du gå på kursen ändå – se till att hålla avstånd, tvätta och sprita händerna regelbundet. Du får gärna använda handskar och munskydd.
 • Kommer att möta personer som inte har samma syn på säkerhet som du har – strängare eller lättare. Respektera de andras beteende och ta upp eventuell oro med kursledaren. Studieförbundet vuxenskolan har ansvaret för sina kursers säkerhet. Under kursen har dock kursledaren ansvaret.
 • Har en kursledare som är expert på sitt hantverk men inte alltid är utbildad pedagog. Denne har mycket att lära ut på kort tid samtidigt som säkerheten under kursen är en viktig faktor. Därför är det är viktigt att du som deltagare hjälper till och tar ditt ansvar att inte störa eller utsätta kursledaren eller de övriga deltagarna för smitta eller ökad oron.

 

Vill du lära dig mer om tegeltak? Den här kursen är för dig som vill veta mer hur en takomläggning går till och vilka argument det finns för att inte kasta bort gamla tegelpannor.

Tegeltak har lång tradition i norden. De introducerades på våra kloster redan på 1100-talet. På medeltiden fick förnämare hus i städerna tegeltak och sedan har de stadigt spritts till övrig bebyggelse. Tegel är hållbart och äldre pannor är ofta av hög kvalitét.

Funderar du på att lägga om ditt tegeltak, eller är du på jakt efter ett begagnat tegeltak? Den här kursen vänder sig till småhusägare, representanter från bostadsrättsföreningar och hantverkare som vill veta mer om vad de ska tänka på vid en takomläggning.

Vi går igenom:

 • Bedömning av skick och vanliga skador på tegel och undertak.
 • Olika typer av pannor
 • Metoder för att plocka ner befintliga tak
 • Undertak och varianter av tätskikt
 • Luftspalt och beräkning av läktavstånd
 • Att ta in och bedöma offerter

De flesta gamla tegeltak går att rädda även om de ser dåliga ut. På kursen hjälper vi dig att ta ställning till om ditt tak går att rädda. Vi går igenom ekonomiska, kulturhistoriska, tekniska och miljömässiga aspekter av ett takbyte.

Kursledare

Kursledare är snickare och timmerman Jon Åhlund, Åhlund Byggnadsvård AB. Jon har hållit i flera liknande kurser bl a på Skansen i Stockholm och på  Hantverkslaboratoriet/GU i Mariestad.

Äta

Observera att lunch inte ingår i den här kursen, tag med matsäck med varm dryck!

Ta med

En varm tröja - det kan vara kallt i lokalerna. 

Att tänka på

För att vi ska hinna klart är det viktigt att ni är på plats i god tid innan kursen startar. 

NÄR, VAR & HUR

Datum: 19 juni 2021
Tid:
Lördag kl. 9-17
Kursledare: Jon Åhlund, snickare & timmerman
Avgift: 1 100 kr
Plats: Solliden, Vänersborg

Anmälan och frågor

Klicka här för att anmäla dig på Studieförbundet vuxenskolans hemsida

 

Studieförbundet Vuxenskolan Väst

www.sv.se/vast 
Tel: 010-33 00 900
E-post: vast@sv.se

Mer information om kursinnehåll:
Slöjd & Byggnadsvård
Tel: 010-441 43 60
E-post: slojdochbyggnadsvard@vgregion.se

Länk till Jons firma Åhlund Byggnadsvård AB

Hitta till Solliden

 

Senast uppdaterad: 2021-02-09 08:23