Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Täljkurs för ungdomar 13-18 år 14-15/8

tre ringar som bildar ett ansikte

Känner du dig sjuk?

Avanmäl dig till kursen om du har:

  • Förkylningssymptom
  • Feber
  • Luftvägsproblem
  • Plötsligt förlorat smak- eller luktsinne

Notera att Studieförbundet Vuxenskolans ordinarie anmälningsvillkor gäller vid avanmälan förutsatt att inte Studieförbundet Vuxenskolan ställer in kursen. 

Klicka här för att läsa anmälningsvillkoren på SV:s hemsida 

Visa hänsyn under kursen

Tänk på att du under kursen:

  • Vistas med okända människor. Känner du dig inte trygg med det under corona – avanmäl dig till kursen. Vill du gå på kursen ändå – se till att hålla avstånd, tvätta och sprita händerna regelbundet. Du får gärna använda handskar och munskydd.
  • Kommer att möta personer som inte har samma syn på säkerhet som du har – strängare eller lättare. Respektera de andras beteende och ta upp eventuell oro med kursledaren. Studieförbundet vuxenskolan har ansvaret för sina kursers säkerhet. Under kursen har dock kursledaren ansvaret.
  • Har en kursledare som är expert på sitt hantverk men inte alltid är utbildad pedagog. Denne har mycket att lära ut på kort tid samtidigt som säkerheten under kursen är en viktig faktor. Därför är det är viktigt att du som deltagare hjälper till och tar ditt ansvar att inte störa eller utsätta kursledaren eller de övriga deltagarna för smitta eller ökad oron.

 

Är du mellan 13 och 18 år och vill lära dig mer om trä och täljning och samtidigt träffa likasinnade? Då är det här kursen för dig!

Täljning gör det möjligt att med ett fåtal enkla verktyg forma ett brett utbud av föremål som kan komma till hjälp i vardagen, i slöjden eller på festen.
Under kursen går vi igenom grundläggande tekniker för att tälja i färskt trä. Du får lära dig knivgrepp, yxhantering och hur du använder träets egenskaper för att göra hållbara och användbara föremål. Vi provar på både klassiska täljprojekt som smörknivar och skedar och mindre traditionella saker som ringar  och stämplar. Det finns också möjlighet att komma på helt egna projekt utifrån de tekniker vi går igenom.
Utöver att använda verktygen går vi igenom vad som gör verktyg bra för täljning och hur du slipar och tar hand om dem.


Efter kursen har du de kunskaper som behövs för att på egen hand fortsätta tälja. Du får även veta hur du kan få tag i färskt trä och bra verktyg. Du får självklart också med dig allt du hunnit tälja under kursens gång.

Kursledare

Kursen leds av täljaren Viggo Stahle som utöver att vara en stor täljentusiast hållit täljkurser på festivaler, i slottsmiljö och hållit regelbundna täljkaféer. Han har stor erfarenhet av att lära ut täljning och brinner särskilt för nybörjare. Viggos egna alster går att se på instagramkontot Slöjdviggo.

Fika och lunch

Enklare lunch, fika och kaffe/te ingår i kursen. Anmäl önskemål om specialkost i förväg.

Tag med 

Ta med kläder efter väder. Verktyg och material finns på plats. 

NÄR, VAR, HUR

Datum: 14-15 augusti
Tid: lör & sön 10-17
Kursledare: Viggo Stahle
Avgift: Kursen är kostnadsfri men anmälan är bindande.
Plats: Långa salen i Slöjdseminariet, Nääs

Kursen genomförs som ett samarbete mellan Slöjd & byggnadsvård och KulturUngdom.

Anmälan och frågor

Anmäl dig via formuläret hos SV

Hitta till Slöjdseminariet på Nääs

Senast uppdaterad: 2021-02-02 15:54