Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Tälja med kniv och yxa 8-9/5

En cirkel av händer som håller var sin kniv

Känner du dig sjuk?

Avanmäl dig till kursen om du har:

  • Förkylningssymptom
  • Feber
  • Luftvägsproblem
  • Plötsligt förlorat smak- eller luktsinne

Notera att Studieförbundet Vuxenskolans ordinarie anmälningsvillkor gäller vid avanmälan förutsatt att inte Studieförbundet Vuxenskolan ställer in kursen. 

Klicka här för att läsa anmälningsvillkoren på SV:s hemsida 

Visa hänsyn under kursen

Tänk på att du under kursen:

  • Vistas med okända människor. Känner du dig inte trygg med det under corona – avanmäl dig till kursen. Vill du gå på kursen ändå – se till att hålla avstånd, tvätta och sprita händerna regelbundet. Du får gärna använda handskar och munskydd.
  • Kommer att möta personer som inte har samma syn på säkerhet som du har – strängare eller lättare. Respektera de andras beteende och ta upp eventuell oro med kursledaren. Studieförbundet vuxenskolan har ansvaret för sina kursers säkerhet. Under kursen har dock kursledaren ansvaret.
  • Har en kursledare som är expert på sitt hantverk men inte alltid är utbildad pedagog. Denne har mycket att lära ut på kort tid samtidigt som säkerheten under kursen är en viktig faktor. Därför är det är viktigt att du som deltagare hjälper till och tar ditt ansvar att inte störa eller utsätta kursledaren eller de övriga deltagarna för smitta eller ökad oron.

—————————————————————————————————————

Slevar, burkar och klädhängare, leksaker, skålar och knoppar. Lyckan är att tillverka sina egna saker!

Förr var slöjdandet en livsnödvändighet, i dag kan vi undra vad som händer om ingen längre kan. Att göra själv ger frihet och är roligt.
Vi täljer med kniv och yxa, bandkniv och täljhäst i färskt virke. Vi börjar med täljandets grunder, sedan täljer vi saker i egen takt. Verktyg och material finns på plats, även föremål och böcker till inspiration. 

Tema som berörs under helgen:
·      Grunderna i att tälja med kniv och yxa, bandkniv och täljhäst
·      Virkets olika egenskaper
·      Träslagen och deras användning
·      Bryning av verktyg
·      Ytbehandling och dekor i mån av tid

Kursledare

Mette Handler är köpenhamnstjejen som flyttade till Norge 25 år gammal för fjällens skull och som 25 år senare flyttade till Sörmland för kärlekens. Hon är jägmästaren som blev byråkrat, men som åter ville känna skogen i händerna, skiftade rikting i livet och utbildade sig inom slöjd och möbelsnickeri. Hon har deltagit i flera utställningar och håller på med olika slöjdaktiviteter och kurser. 

Mette tycker om variation och kontraster; från krympburk till ett helt hus, från huggen skål till klassisk fåtölj. Läs mer på www.mettehandler.se eller i tidskriften Hemslöjd nr 2, 2014.

Fika och lunch

Observera att lunch inte ingår i den här kursen, tag med matsäck! Förmiddags- samt eftermiddagsfika ingår i kursavgiften. Meddela eventuella allergier till Halmens hus, info@halmenshus.com

Tag med

Alla verktyg du behöver finns på plats. Har du egna verktyg får du såklart gärna ta med dig dem. Material finns också på plats och en materialkostnad på ca 50:- betalas på plats.

Att tänka på

Kursledaren har mycket att lära ut på kort tid så var noga med att komma i god tid innan kursen startar.

Kursen är för nybörjare och de som har täljt förut.
Ta med oömma kläder som du inte är så rädd om eller ett förkläde och ett par bra skor (inte sandaler). Verktyg av olika slag och knivar till alla finns på plats, men om du vill, ta gärna med din egen täljkniv. Om du skall köpa rekommenderas Moras slöjdkniv 120.

Medlemmar i Föreningen Halmens hus erhåller 10% rabatt på kursavgiften.

NÄR, VAR, HUR

Datum: 8-9 maj 2021
Tid: Lör & sön kl. 10-17
Kursledare: Mette Handler
Avgift: 1 950 Kr
Plats: Halmens hus, Bengtsfors

Anmälan och frågor

Klicka här för att gå vidare till anmälan för kursen "Tälja med kniv och yxa"

Studieförbundet Vuxenskolan Väst

https://www.sv.se/vast

Halmens hus
Tel: 0531-528023

Mail: info@halmenshus.com

Hitta till kursen.

Senast uppdaterad: 2020-11-30 11:30