Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Tälj en kratta / räfsa 8-9/5

Krattor mot en vägg

Känner du dig sjuk?

Avanmäl dig till kursen om du har:

  • Förkylningssymptom
  • Feber
  • Luftvägsproblem
  • Plötsligt förlorat smak- eller luktsinne

Notera att Studieförbundet Vuxenskolans ordinarie anmälningsvillkor gäller vid avanmälan förutsatt att inte Studieförbundet Vuxenskolan ställer in kursen. 

Klicka här för att läsa anmälningsvillkoren på SV:s hemsida 

Visa hänsyn under kursen

Tänk på att du under kursen:

  • Vistas med okända människor. Känner du dig inte trygg med det under corona – avanmäl dig till kursen. Vill du gå på kursen ändå – se till att hålla avstånd, tvätta och sprita händerna regelbundet. Du får gärna använda handskar och munskydd.
  • Kommer att möta personer som inte har samma syn på säkerhet som du har – strängare eller lättare. Respektera de andras beteende och ta upp eventuell oro med kursledaren. Studieförbundet vuxenskolan har ansvaret för sina kursers säkerhet. Under kursen har dock kursledaren ansvaret.
  • Har en kursledare som är expert på sitt hantverk men inte alltid är utbildad pedagog. Denne har mycket att lära ut på kort tid samtidigt som säkerheten under kursen är en viktig faktor. Därför är det är viktigt att du som deltagare hjälper till och tar ditt ansvar att inte störa eller utsätta kursledaren eller de övriga deltagarna för smitta eller ökad oron.

—————————————————————————————————————

Lär dig tillverka en traditionell kratta eller räfsa i trä som är både funktionell att använda och vacker att ha framme.

Förr var handgjorda krattor och räfsor i trä ett självklart inslag på tomterna och gårdarna. Idag ses de kanske oftast som kuriosa på en vägg eller på en hembygdsgård. Men faktum är att de inte bara är vackra utan även väldigt funktionella och nog så effektiva.

Under denna praktiska kurs lär du dig om trämaterial, sammanfogningar och hur en kratta är konstruerad. Du lär dig också använda träverkygen under arbetets gång. I slutet av dag två bör du ha en fungerande kratta som du själv har gjort. 

Storleken på kratta får till viss del avgöras av tidigare trä- och hantverksvana. Är du helt nybörjare och känner dig lite osäker går det bra att göra en liten handkratta, vilket innebär samma moment men blir mycket mindre tids- och arbetskrävande. 

Kursledare

Martin Ericsson är möbelsnickarmästare, konsthantverkare och slöjdlärare. Han är bl.a. utbildad på Stenebyskolan och HDK. Har även gått slöjdhandledarutbildning i Västra Götaland. Martin driver Äskekärrs Möbelsnickeri och undervisar i trähantverk på Tibro Hantverksakademi. Utöver det håller han kurser i olika former av trähantverk.

Fika och lunch

Välkomstfika och enklare lunch ingår i kursavgiften. I vanliga fall är lunchen en soppbuffé som serveras på Nääs Slottskafé och restaurang, men under pandemin får ni lunchen i matlådor att äta i Slöjdlärarseminariet. Meddela eventuella allergier eller önskemål vid anmälan.

Tag med 

Allt som behövs finns på plats och materialet ingår i avgiften. Men du får så klart ta med dina egna verktyg om du vill, likaså om du har nåt speciellt material du gärna vill använda.

Att tänka på

Kursledaren har mycket att lära ut på kort tid så var noga med att komma i god tid innan kursen startar.

Parkeringstillstånd hämtas i kurslokalen i Slöjdseminariet. Men då området är bilfritt sker parkeringen nere vid Källnääs (skyltat) och det tar en liten stund att gå däremellan.

Slöjdlärarseminariet på Nääs har utbildat i slöjd ända sedan 1880, därför inleds alla kurser på platsen med en kort introduktion i samband med välkomstfikat.

NÄR, VAR, HUR

Datum: 8-9 maj 2021
Tid: Lör & sön 10-17
Kursledare: Martin Ericsson
Avgift: 2 400 Kr
Plats: Långa salen i Slöjdseminariet, Nääs

Anmälan och frågor

Klicka här för att komma till SV:s anmälningssida för kursen

Hitta till Slöjdseminariet på Nääs

Senast uppdaterad: 2020-11-30 16:26