Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Fermentering: Kombucha och mjölksyrade grönsaker 19/9

två burkar med tyg på locket och tefärgad vätska inuti

Känner du dig sjuk?

Avanmäl dig till kursen om du har:

  • Förkylningssymptom
  • Feber
  • Luftvägsproblem
  • Plötsligt förlorat smak- eller luktsinne

Notera att Studieförbundet Vuxenskolans ordinarie anmälningsvillkor gäller vid avanmälan förutsatt att inte Studieförbundet Vuxenskolan ställer in kursen. 

Klicka här för att läsa anmälningsvillkoren på SV:s hemsida 

Visa hänsyn under kursen

Tänk på att du under kursen:

  • Vistas med okända människor. Känner du dig inte trygg med det under corona – avanmäl dig till kursen. Vill du gå på kursen ändå – se till att hålla avstånd, tvätta och sprita händerna regelbundet. Du får gärna använda handskar och munskydd.
  • Kommer att möta personer som inte har samma syn på säkerhet som du har – strängare eller lättare. Respektera de andras beteende och ta upp eventuell oro med kursledaren. Studieförbundet vuxenskolan har ansvaret för sina kursers säkerhet. Under kursen har dock kursledaren ansvaret.
  • Har en kursledare som är expert på sitt hantverk men inte alltid är utbildad pedagog. Denne har mycket att lära ut på kort tid samtidigt som säkerheten under kursen är en viktig faktor. Därför är det är viktigt att du som deltagare hjälper till och tar ditt ansvar att inte störa eller utsätta kursledaren eller de övriga deltagarna för smitta eller ökad oron.

 

Lär dig tillverka din egen kombucha och andra fermenterade drycker, samt hur du mjölksyrar grönsaker!

Kursen börjar med en teoretisk genomgång av mjöksyrning och av olika typer av fermenterade drycker, bland annat kombucha och ginger bug. Du kommer även att få provsmaka några drycker! Sedan blir det praktisk tillverkning av ungefär en liter syrade grönsaker. Du tar med dig ca 1 kg egna grönsaker hemifrån som du sedan tillreder i en glasburk. Du tillverkar ca en liter kombucha, som du får ta med dig hem efter kursens slut.

morötter och lök i en korg

Kursledare

Sedan kursledaren Solveig Södahl insåg matens påverkan på våra kroppar, på planeten och på andra människor längs livsmedelskedjan, blev hon inspirerad att lära sig hur man odlar sin egen mat på ett hållbart sätt. En sak ledde till den andra och sedan denna första ideologiska gnista har hon arbetat med en matavfallsrestaurang, blivit entusiast och lärare inom fermentering. För Solveig är första steget med matlagning att se sig omkring och hitta råvaror som kan användas utan alltför stor miljöpåverkan. Det kan vara grönsaker på väg att slängas i stormarknaden, vilda nässlor eller lokalt odlade bönor. 

Fika och lunch

I kursen ingår lunch med mjölksyrade grönsaker samt välkomstfika. Anmäl önskemål om specialkost i förväg. 

Tag med 

Tag med grönsakskniv, rivjärn, bunke på ca 2 liter, en skärbräda, två glasburkar med lock (1 st 1 liter och 1 st minst 1,5 liter) samt ca 1 kg grönsaker. Grönsakerna ska bestå av vitkål och blandade grönsaker (t.ex. morot, lök och/eller vitlök).

Att tänka på

Kursledaren har mycket att lära ut på kort tid så var noga med att komma i god tid innan kursen startar.

Parkeringstillstånd finns vid kurslokalen i Slöjdseminariet. Parkeringen sker nere vid Källnääs (skyltat) och det tar en liten stund att gå mellan parkeringen och Slöjdseminariet. 

Slöjdlärarseminariet på Nääs har utbildat i slöjd ända sedan 1880, därför inleds alla kurser på platsen med en kort introduktion i samband med välkomstfikat. 

Ta med en tröja om det är kallt ute.

Att gå kurs på Nääs under pandemin

Kurserna som går i Slöjdseminariet under 2021 är begränsade till sex deltagare mot tidigare 8-12.

Den stora fördelen är såklart att smittorisken blir betydligt lägre. Men det innebär också en högre kvalitet då du snabbare kan få hjälp och mer personlig handledning samtidigt som risken att behöva vänta på maskiner eller utrustning minskar. Nackdelen är att priset blir högre när kostnaden ska delas på färre personer.

Om coronasituationen förändras kan det hända att vi tar in fler deltagare till höstens kurser och då sänker priset. Ifall det blir aktuellt så meddelar vi det på vår hemsida under varje kurs och i våra sociala medier, samt via mail eller sms till er som redan anmält er.

NÄR, VAR, HUR

Datum: 19 september 2021
Tid: Söndag kl. 10:00-16:00
Kursledare: Solveig Södahl, fermenteringsexpert
Avgift: 1100 kr 
Plats: Vinkelsalen i Slöjdseminariet, Nääs

Anmälan och frågor

Klicka här för att komma till SV:s anmälningssida för kursen

 

Hitta till Slöjdseminariet på Nääs

Senast uppdaterad: 2020-12-01 13:08