Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Stolpverkets grunder - bygg din egen stolpverksbock 26-28/11

En byggarbetsplats med material upplagt på bockar.

Tänk på det här inför kursen!

  • Kom inte om du är sjuk - det är självklart!
  • Visa hänsyn under kursen - använd gärna munskydd och handskar
  • Kom i god tid innan kursen börjar

 

Att bygga en stolpverksbock är den perfekta starten på ett större bygge! Då får du nämligen testa de flesta moment som krävs för att bygga en större konstruktion - samtidigt som du får ett utmärkt redskap för ditt framtida bygge.

Att bygga i stolpverk är inte så svårt om man lär sig att använda verktygen rätt och vet hur man på bästa sätt ritar på materialet. Men för att kunna jobba på bästa sätt krävs det några bra stolpverksbockar, och dessa kan man lära sig att bygga på denna kurs.  

Studenterna i årskurs 1 på Bygghantverksprogrammet vid Institutionen för Kulturvård i Mariestad börjar alltid sin studietid med att bygga en stolpverksbock, utvecklad av Nils Eric Anderson. Det är en mycket stabil bock med genomgående tappar och längsgående strävor, och den fungerar som en liten stolpverkskonstruktion, som innehåller de flesta moment som krävs för att bygga en större konstruktion. 

I kursen lär man sig bland annat att läsa konstruktionsritningar, rikta upp skevt material, göra dimensionsanpassningar, hugga tapp och tapphål, göra kilar och kilgång och tillverka dymlingar. 

Kursledare

Kursledare, Ulrik Hjort Lassen, är timmerman och snickare som arbetar med både nybyggnation och renovering av stolpverkskonstruktioner. Han har under de senaste 10 åren även undervisat på stolpverkskurserna på Instutionen för Kulturvård i Mariestad. 

Fika och lunch

Enklare lunch, fika och kaffe/te ingår i kursavgiften. Anmäl önskemål om specialkost i förväg.

Tag med 

Verktyg som behövs i kursen är: minst ett grovt (vasst) stämjärn (28-40 mm), klubba, fogsvans, tumstock och penna. Verktyg som kan vara bra att ha med är: skruvtvingar, klyvsåg, borr och borrsväng, timmermansvinkel, snörslå, kombinationsvinkel. OBS: Det er en mycket stor fördel att de verktyg man har med är vassa. 

Ta med en tröja om det är kallt ute.

Att tänka på

Kursledaren har mycket att lära ut på kort tid så var noga med att komma i god tid innan kursen startar.

Kommer du med bil? Då gäller följande: Parkeringen sker vid märkt betalparkering på de grusade parkeringarna på Seminarieområdet - följ skyltning.

Från och med augusti 2021 betalas eventuell parkering av deltagaren. Du betalar i parkeringsautomat med kort eller med appen EasyPark (område 6459).

Att gå kurs på Nääs under pandemin

Kurserna som går i Slöjdseminariet under hösten 2021 är begränsade till sju deltagare mot tidigare 8-12.

Den stora fördelen är såklart att smittorisken blir betydligt lägre. Men det innebär också en högre kvalitet då du snabbare kan få hjälp och mer personlig handledning samtidigt som risken att behöva vänta på maskiner eller utrustning minskar. Nackdelen är att priset blir högre när kostnaden ska delas på färre personer.

Om coronasituationen förändras kan det hända att vi tar in fler deltagare till höstens kurser och då sänker priset. Ifall det blir aktuellt så meddelar vi det på vår hemsida under varje kurs och i våra sociala medier, samt via mail eller sms till er som redan anmält er.

NÄR, VAR, HUR

Datum: 26-28 November
Tid: fre 13-17, lör & sön 10-17
Kursledare: Ulrik Hjort Lassen
Avgift: 3 100 kr
Plats: Långa salen i Slöjdseminariet, Nääs

Anmälan och frågor

Klicka här för att komma till SV:s anmälningssida för kursen

 

Studieförbundet Vuxenskolan Lerum 

Hitta till Slöjdseminariet på Nääs

Senast uppdaterad: 2021-06-14 17:22