Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Spinna stickgarner 12-13/6

en sländtrissa i ett garn

Känner du dig sjuk?

Avanmäl dig till kursen om du har:

  • Förkylningssymptom
  • Feber
  • Luftvägsproblem
  • Plötsligt förlorat smak- eller luktsinne

Notera att Studieförbundet Vuxenskolans ordinarie anmälningsvillkor gäller vid avanmälan förutsatt att inte Studieförbundet Vuxenskolan ställer in kursen. 

Klicka här för att läsa anmälningsvillkoren på SV:s hemsida 

Visa hänsyn under kursen

Tänk på att du under kursen:

  • Vistas med okända människor. Känner du dig inte trygg med det under corona – avanmäl dig till kursen. Vill du gå på kursen ändå – se till att hålla avstånd, tvätta och sprita händerna regelbundet. Du får gärna använda handskar och munskydd.
  • Kommer att möta personer som inte har samma syn på säkerhet som du har – strängare eller lättare. Respektera de andras beteende och ta upp eventuell oro med kursledaren. Studieförbundet vuxenskolan har ansvaret för sina kursers säkerhet. Under kursen har dock kursledaren ansvaret.
  • Har en kursledare som är expert på sitt hantverk men inte alltid är utbildad pedagog. Denne har mycket att lära ut på kort tid samtidigt som säkerheten under kursen är en viktig faktor. Därför är det är viktigt att du som deltagare hjälper till och tar ditt ansvar att inte störa eller utsätta kursledaren eller de övriga deltagarna för smitta eller ökad oron.

—————————————————————————————————————

Denna kurs riktar sig till dig som har grundläggande erfarenhet i att spinna på rock eller slända, och vill utveckla dina färdigheter för att kunna spinna garn till dina egna stickade plagg.

Stickningens hantverk ger många möjligheter att själv bestämma utförandet på ett plagg. Spinner du dessutom garnet själv har du ännu större frihet att få precis det resultat du vill.

Under kursen Spinna stickgarner tittar vi på olika material, deras egenskaper och användningsområden. Vi utforskar olika sätt att bereda, spinna, tvinna, efterbehandla och provsticka de olika fibertyperna för att spinna det garn som passar bäst för just det plagg du har i åtanke. Du väljer själv vilka typer av prover du vill ta fram. Genom att utforska olika tekniker kan du sedan ta med dig ett antal stickade prover hem; en referens för framtida stickningsprojekt.

En enklare slända och fibrer att prova med ingår i kursavgiften.
Ytterligare material finns att köpa på plats.
Kardor, ullkammar och andra redskap finns att låna under kursen.

Kursledare

Anna Lindemark arbetar med bevarande av kulturarv, både inom digitalisering, översättning och hantverkskurser. Hon ägnar sig också åt historiskt återskapande i samarbete med bland annat Medeltidsveckan på Gotland, och undervisar inte sällan iförd historiska kläder. De senaste tretton åren har hon spunnit mer eller mindre utan avbrott, och tar förmedlingen av hantverkskunskaper på stort allvar, med glimten i ögat. 

Fika och lunch

Enklare lunch, välkomstfika och kaffe/te ingår i kursavgiften. Anmäl önskemål om specialkost i förväg.

Tag med 

Tag med egen spinnrock eller slända om du vill, anteckningsmaterial, eventuella särskilda redskap eller fibrer som du vill arbeta med.

Att tänka på

Kursledaren har mycket att lära ut på kort tid så var noga med att komma i god tid innan kursen startar.

Parkeringstillstånd finns vid kurslokalen i Slöjdseminariet. Men parkeringen sker nere vid Källnääs (skyltat) och det tar en liten stund att gå mellan parkeringen och Slöjdseminariet.

Slöjdlärarseminariet på Nääs har utbildat i slöjd ända sedan 1880, därför inleds alla kurser på platsen med en kort introduktion i samband med välkomstfikat.

Att gå kurs på Nääs under pandemin

Kurserna som går i Slöjdseminariet under 2021 är begränsade till sex deltagare mot tidigare 8-12.

Den stora fördelen är såklart att smittorisken blir betydligt lägre. Men det innebär också en högre kvalitet då du snabbare kan få hjälp och mer personlig handledning samtidigt som risken att behöva vänta på maskiner eller utrustning minskar. Nackdelen är att priset blir högre när kostnaden ska delas på färre personer.

Om coronasituationen förändras kan det hända att vi tar in fler deltagare till höstens kurser och då sänker priset. Ifall det blir aktuellt så meddelar vi det på vår hemsida under varje kurs och i våra sociala medier, samt via mail eller sms till er som redan anmält er.

NÄR, VAR, HUR

Datum: 12-13 juni
Tid: lör & sön 10-17
Kursledare: Anna Lindemark
Avgift: 1920 Kr
Plats: Hemslöjdens mötesrum i Slöjdseminariet, Nääs

Anmälan och frågor

Klicka här för att komma till SV:s anmälningssida för kursen

Hitta till Slöjdseminariet på Nääs

Senast uppdaterad: 2021-02-17 08:02