Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Sked & slev 25-26/9

Tänk på det här inför kursen!

  • Kom inte om du är sjuk - det är självklart!
  • Visa hänsyn under kursen - använd gärna munskydd och handskar
  • Kom i god tid innan kursen börjar

 

Lär dig tälja skedar och slevar och vad som gör en bra sked

Kursen börjar med att kursledaren SkéAnders presenterar sig själv och hur man gör skedar och slevar. Med bildspel och fysiska exempel på olika skedar och slevar ger Anders en presentation av traditionen bakom skedtillverkningen och visar både nya och gamla historiska modeller. Han fortsätter sedan med en praktisk genomgång och visning av slevtillverkning. Samt går genom verktygen och tekniken, skedmärren/täljhästen samt materialet och formen.

Därefter börjar ni deltagare klyva fram ämnen och tillverka era egna slevar eller skedar och efter lunchen får ni en genomgång av att bryna och strigla verktygen. Sedan fortsatter ni slöjdandet.

På söndagen ges genomgång av slipning av verktyg och även praktisk övning. Därefter fortsätter du tälja på din sked eller slev resten av dagen.

Inga förkunskaper krävs. Det tar tid och kraft att skära en sked, speciellt om man är ovan så vanligtvis hinner deltagare göra en eller två slevar under den här kursen. Men efter helgen har du kunskaperna som krävs för att fortsätta tälja på egen hand. 

Kursledare

Anders Karlsson, mer känd som SkéAnders, bor i Örby i Marks kommun söder om Borås.

En av Anders drivkrafter är att få fler intresserade av slöjd och då främst det som han kallar ”handaslöjd”. Alltså den slöjd som man gör utan inblandning av maskiner, utan bara med verktyg som hålls i handen såsom yxor och knivar av olika slag.

Detta intresse har han haft sedan mitten av 80-talet och allt eftersom tiden gått har Anders mer och mer deltagit på olika historiska marknader och hantverksdagar för att visa upp hur man med enkla verktyg kan få fram olika typer av bruksföremål och då framförallt skedar och slevar. Detta har resulterat i att han fick Kalmar läns slöjdarstipendium år 2000 och har sedan flytten till Västra Götaland hållit både kurser och demonstrationer i olika sammanhang.

Du kan läsa mer om Anders på hans hemsida skedanders.se

Fika och lunch

Välkomstfika och enklare lunch ingår i kursavgiften. Under pandemin hämtar kursledaren eller någon frivillig i gruppen lunchen från slottsrestaurangen och ni äter den i Slöjdseminariet. Meddela eventuella allergier eller önskemål vid anmälan.

Tag med 

Om du har något av nedanstående får du gärna ta med det, men det är inget krav. Verktygen som behövs finns att låna och även att köpa i butiken. Material finns också och ingår i kursavgiften.

Verktyg: Täljkniv, bandkniv, skedkniv, yxa och såg.
Redskap: Skedmärr, täljhäst och huggkubbar.
Material: Rakvuxen och kvistren björk eller al ca 250 mm i diameter.
Litteratur: Täljhäfte, Tälja med kniv och yxa, Slöjda i färskt trä, Slöjda i trä.

Att tänka på

Kursledaren har mycket att lära ut på kort tid så var noga med att komma i god tid innan kursen startar.

Kommer du med bil? Då gäller följande: Parkeringen sker vid märkt betalparkering på de grusade parkeringarna på Seminarieområdet - följ skyltning.

Från och med augusti 2021 betalas eventuell parkering av deltagaren. Du betalar i parkeringsautomat med kort eller med appen EasyPark (område 6459).

NÄR, VAR, HUR

Datum: 25-26 september
Tid: Lördag & söndag 10-17
Kursledare: Anders Karlsson
Avgift: 1 900 kr
Plats: Vinkelsalen i Slöjdseminariet, Nääs

Anmälan och frågor

Gå till anmälningsformuläret hos SV

Hitta till Slöjdseminariet på Nääs

Senast uppdaterad: 2021-09-15 14:35