Sked & slev 25-26/9

—————————————————————————————————————
Lär dig tälja skedar och slevar och vad som gör en bra sked
Kursen börjar med att kursledaren SkéAnders presenterar sig själv och hur man gör skedar och slevar. Med bildspel och fysiska exempel på olika skedar och slevar ger Anders en presentation av traditionen bakom skedtillverkningen och visar både nya och gamla historiska modeller. Han fortsätter sedan med en praktisk genomgång och visning av slevtillverkning. Samt går genom verktygen och tekniken, skedmärren/täljhästen samt materialet och formen.
Därefter börjar ni deltagare klyva fram ämnen och tillverka era egna slevar eller skedar och efter lunchen får ni en genomgång av att bryna och strigla verktygen. Sedan fortsatter ni slöjdandet.
På söndagen ges genomgång av slipning av verktyg och även praktisk övning. Därefter fortsätter du tälja på din sked eller slev resten av dagen.
Inga förkunskaper krävs. Det tar tid och kraft att skära en sked, speciellt om man är ovan så vanligtvis hinner deltagare göra en eller två slevar under den här kursen. Men efter helgen har du kunskaperna som krävs för att fortsätta tälja på egen hand.
Kursledare
Anders Karlsson, mer känd som SkéAnders, bor i Örby i Marks kommun söder om Borås.
En av Anders drivkrafter är att få fler intresserade av slöjd och då främst det som han kallar ”handaslöjd”. Alltså den slöjd som man gör utan inblandning av maskiner, utan bara med verktyg som hålls i handen såsom yxor och knivar av olika slag.
Detta intresse har han haft sedan mitten av 80-talet och allt eftersom tiden gått har Anders mer och mer deltagit på olika historiska marknader och hantverksdagar för att visa upp hur man med enkla verktyg kan få fram olika typer av bruksföremål och då framförallt skedar och slevar. Detta har resulterat i att han fick Kalmar läns slöjdarstipendium år 2000 och har sedan flytten till Västra Götaland hållit både kurser och demonstrationer i olika sammanhang.
Du kan läsa mer om Anders på hans hemsida skedanders.se
Fika och lunch
Välkomstfika och enklare lunch ingår i kursavgiften. Lunchen är en soppbuffé som serveras på Nääs Slottskafé och restaurang. Meddela eventuella allergier eller önskemål vid anmälan.
Tag med
Om du har något av nedanstående får du gärna ta med det, men det är inget krav. Verktygen som behövs finns att låna och även att köpa i butiken. Material finns också och ingår i kursavgiften.
Verktyg: Täljkniv, bandkniv, skedkniv, yxa och såg.
Redskap: Skedmärr, täljhäst och huggkubbar.
Material: Rakvuxen och kvistren björk eller al ca 250 mm i diameter.
Litteratur: Täljhäfte, Tälja med kniv och yxa, Slöjda i färskt trä, Slöjda i trä.
Att tänka på
Kursledaren har mycket att lära ut på kort tid så var noga med att komma i god tid innan kursen startar.
Parkeringstillstånd hämtas i kurslokalen i Slöjdseminariet. Men parkeringen sker nere vid Källnääs (skyltat) och det tar en liten stund att gå mellan parkeringen och Slöjdseminariet.
Slöjdlärarseminariet på Nääs har utbildat i slöjd ända sedan 1880, därför inleds alla kurser på platsen med en kort introduktion i samband med välkomstfikat.
NÄR, VAR, HUR
Datum: 25-26 september
Tid: Lördag & söndag 10-17
Kursledare: Anders Karlsson
Avgift: 1 900 kr
Plats: Vinkelsalen i Slöjdseminariet, Nääs
Anmälan och frågor
Gå till anmälningsformuläret hos SV
Frågor om anmälan
Studieförbundet Vuxenskolan Lerum
www.sv.se/lerum
Tel 0302-158 58
Epost: lerum@sv.se
Mer information om kursinnehållet
Hemslöjdskonsulenterna
Tel: 070-662 68 05
E-post: hemslojd@vgregion.se