Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Luffarslöjd 9-10/10

en hand som håller i ståltrådsrullar

Tänk på det här inför kursen!

  • Kom inte om du är sjuk - det är självklart!
  • Visa hänsyn under kursen - använd gärna munskydd och handskar
  • Kom i god tid innan kursen börjar

 

Lär dig slöjda med ståltråd och skapa egna praktiska eller konstfulla föremål.

Luffarslöjd, som även kallas trådslöjd eller trådtjack, var det hantverk som huvudsakligen luffarna ägnade sig åt förr i tiden. Ett hantverk som fungerar när du reser till fots kräver verktyg som går att bära med sig. Kniv och yxa, eller tänger till exempel. Eftersom ståltråd var ett billigt material som kunde formas till användbara bruksföremål vilka gick att sälja i gårdarna blev trådslöjden ett vanligt hanverk bland luffarna och kom sedemera att kallas för luffarslöjd.

Kursen inleds med en introduktion till hantverket, materialet och teknikerna. Sedan får ni ett par enklare objekt att börja med för att öva in de vanligaste momenten och därefter får du välja själv vad du vill arbeta med resten av kursen. Vad och hur mycket du klarar beror på handlag och tidigare erfarenhet. Men några mindre föremål som väggkrokar, visp, brödnagg och liknande hinns med samt ett större projekt som en skål, ljusbärare eller skulptur.

Efter kursen har du kunskaper nog att avsluta eller påbörja nya projekt på egen hand och vet också vilka verktyg och typer av tråd du behöver ifall du vill köpa på dig en egen uppsättning. 

Kursledare

Birgit Lorenz har gått kurser för mäster Kristinn Peturson i många år och har även fördjupat sig i teknikerna på egen hand. Både med egen produktion och genom kurser o workshops.  På Birgits Facebooksida Stål & tråd kan du se mer av hennes arbeten.

Fika och lunch

Enklare lunch, välkomstfika och kaffe/te ingår i kursavgiften. Anmäl önskemål om specialkost i förväg.

Tag med 

Oömma kläder. Material och verktyg finns på plats.

Att tänka på

Kursledaren har mycket att lära ut på kort tid så var noga med att komma i god tid innan kursen startar.

Kommer du med bil? Då gäller följande: Parkeringen sker vid märkt betalparkering på de grusade parkeringarna på Seminarieområdet - följ skyltning.

Från och med augusti 2021 betalas eventuell parkering av deltagaren. Du betalar i parkeringsautomat med kort eller med appen EasyPark (område 6459).

Att gå kurs på Nääs under pandemin

Kurserna som går i Slöjdseminariet under hösten 2021 är begränsade till sju deltagare mot tidigare 8-12.

Den stora fördelen är såklart att smittorisken blir betydligt lägre. Men det innebär också en högre kvalitet då du snabbare kan få hjälp och mer personlig handledning samtidigt som risken att behöva vänta på maskiner eller utrustning minskar. Nackdelen är att priset blir högre när kostnaden ska delas på färre personer.

Om coronasituationen förändras kan det hända att vi tar in fler deltagare till höstens kurser och då sänker priset. Ifall det blir aktuellt så meddelar vi det på vår hemsida under varje kurs och i våra sociala medier, samt via mail eller sms till er som redan anmält er.

NÄR, VAR & HUR

Datum: 9-10 oktober
Tid: Lör & sön 10-17
Kursledare: Birgit Lorenz 
Avgift: 1 800kr
Plats: Ritsalen i Slöjdseminariet, Nääs

Anmälan och frågor

Klicka här för att komma till anmälningsformuläret hos SV

Hitta till Slöjdseminariet på Nääs

Senast uppdaterad: 2021-06-14 17:16