Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

INSTÄLLD: Lerputs/lerklining på timmer 9-11/4

en hink med lerbruk samt en slev och en spade

Känner du dig sjuk?

Avanmäl dig till kursen om du har:

  • Förkylningssymptom
  • Feber
  • Luftvägsproblem
  • Plötsligt förlorat smak- eller luktsinne

Notera att Studieförbundet Vuxenskolans ordinarie anmälningsvillkor gäller vid avanmälan förutsatt att inte Studieförbundet Vuxenskolan ställer in kursen. 

Klicka här för att läsa anmälningsvillkoren på SV:s hemsida 

Visa hänsyn under kursen

Tänk på att du under kursen:

  • Vistas med okända människor. Känner du dig inte trygg med det under corona – avanmäl dig till kursen. Vill du gå på kursen ändå – se till att hålla avstånd, tvätta och sprita händerna regelbundet. Du får gärna använda handskar och munskydd.
  • Kommer att möta personer som inte har samma syn på säkerhet som du har – strängare eller lättare. Respektera de andras beteende och ta upp eventuell oro med kursledaren. Studieförbundet vuxenskolan har ansvaret för sina kursers säkerhet. Under kursen har dock kursledaren ansvaret.
  • Har en kursledare som är expert på sitt hantverk men inte alltid är utbildad pedagog. Denne har mycket att lära ut på kort tid samtidigt som säkerheten under kursen är en viktig faktor. Därför är det är viktigt att du som deltagare hjälper till och tar ditt ansvar att inte störa eller utsätta kursledaren eller de övriga deltagarna för smitta eller ökad oron.

—————————————————————————————————————

Lera har återigen blivit aktuellt, både i gamla och nya hus där man vill bygga med billiga och hållbara material. Det har varit mycket vanligt i gamla hus som murbruk i eldstäder och murverk, för att täta mot drag i golv och som i detta fall, i ytterväggen.

Som eko-byggmaterial används lera framförallt som puts men även som lergolv och till att bygga stommar av trä och lera. Lerputs kan användas både in- och utvändigt. Inomhus används den som underlag för målning eller tapet. Tekniken har traditionellt kallats lerklining och var vanlig i Västsverige före de släta skivmaterialens inträde. Lerputs har numera också blivit vanligt inom ekobygg-kretsar.   

På kursen kommer du att lära dig lägga på en grundning, en grovputs och en finputs. Du kommer också att lära dig de ingående komponenterna i de olika bruken samt hur de blandas. Tyngdpunkten ligger på praktik med teoretiska inslag.

Huset där kursen hålls är ett västsvenskt dubbelhus från 1800-talet. Det är en timmerstomme som på insidan tidigare varit lerklinad och man kan se den gamla sprätthuggningen på väggarna. Sprätthuggning är när man hugger i timmerväggen så att ytan blir lite flikig, det är ett sätt att göra timmerytan grövre så att putsen får fäste och inte ramlar ned. Det finns också andra metoder som spräckpanel som är diagonala ribbor som spikas upp med någon decimeters mellanrum. Även träpluggar har använts förr i tiden. Numera används även förzinkat kycklingnät och hönsnät. Läs mer om lerputsning här.

Den nya lerputsen kommer appliceras i tre lager direkt på timret på den gamla sprätthuggna ytan.   

Kursen börjar på fredag eftermiddag kl.13 med teori och lördagen ägnas åt grovputs och söndagen åt finputs.

Efter avslutad kurs kommer du ha kunskaper i hur man blandar de olika bruken och hur man applicerar det. 

Kursledare

Kursledare är Ulf Henningsson, civilingenjör och lerbyggare, som har flerårig erfarenhet av att arbeta med lera och anlitas också ofta som kursledare. Ulf är aktiv i Lerbyggeföreningen, se länk till lerbyggeföreningen nedan.

Äta

Observera att lunch inte ingår i den här kursen, tag med matsäck med varm dryck!

Ta med

Oömma kläder – det är ett ganska smutsigt och kladdigt arbete. Grova skor. Kraftiga handskar, gärna vattentåliga t ex gummihandskar. Om du har kan du även ta med murverktyg till putsningen såsom murslev, skånska, putsbräda men det är framförallt händerna som används. Kamera och papper och penna kan vara bra att ha för att stärka minnet. Vi kommer vara både utomhus och inomhus så ta med varma kläder och vid behov regnkläder. 

Att tänka på

Kursledaren har mycket att lära ut på kort tid så var noga med att komma i god tid till kursplatsen.Ta med en tröja om det är kallt ute.

NÄR, VAR & HUR

Datum: 9-11 april
Tid: fre. kl.13-17, lör & sön. kl.10-17
Kursledare: Ulf Henningsson, civilingenjör och lerbyggare
Avgift: 2 300 kr
Plats: Såggatan 2B, Alingsås 

Anmälan och frågor

Klicka här för att anmäla dig på Studieförbundet vuxenskolans hemsida

Studieförbundet Vuxenskolan i Lerum

www.sv.se/lerum 
Tel: 0302-158 58
E-post: lerum@sv.se

Mer information om kursinnehåll:
Slöjd & Byggnadsvård
Tel: 010-441 43 60
E-post: slojdochbyggnadsvard@vgregion.se

Läs mer om Lerbyggeföreningen

Hitta till Såggatan 2B

 

Senast uppdaterad: 2021-02-12 10:06