Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Lera för nyfikna - tekniker och blandningar 21-23/5

vägg

Känner du dig sjuk?

Avanmäl dig till kursen om du har:

  • Förkylningssymptom
  • Feber
  • Luftvägsproblem
  • Plötsligt förlorat smak- eller luktsinne

Notera att Studieförbundet Vuxenskolans ordinarie anmälningsvillkor gäller vid avanmälan förutsatt att inte Studieförbundet Vuxenskolan ställer in kursen. 

Klicka här för att läsa anmälningsvillkoren på SV:s hemsida 

Visa hänsyn under kursen

Tänk på att du under kursen:

  • Vistas med okända människor. Känner du dig inte trygg med det under corona – avanmäl dig till kursen. Vill du gå på kursen ändå – se till att hålla avstånd, tvätta och sprita händerna regelbundet. Du får gärna använda handskar och munskydd.
  • Kommer att möta personer som inte har samma syn på säkerhet som du har – strängare eller lättare. Respektera de andras beteende och ta upp eventuell oro med kursledaren. Studieförbundet vuxenskolan har ansvaret för sina kursers säkerhet. Under kursen har dock kursledaren ansvaret.
  • Har en kursledare som är expert på sitt hantverk men inte alltid är utbildad pedagog. Denne har mycket att lära ut på kort tid samtidigt som säkerheten under kursen är en viktig faktor. Därför är det är viktigt att du som deltagare hjälper till och tar ditt ansvar att inte störa eller utsätta kursledaren eller de övriga deltagarna för smitta eller ökad oron.

—————————————————————————————————————

Att använda lera som byggmaterial har en lång tradition i Sverige. Under denna tre-dagars kurs får du lära dig mycket om materialet, lära dig blanda bruk och olika konstruktionstekniker med lera.

Lera som byggmaterial har återigen blivit aktuellt, både i gamla och nya hus där man vill bygga med billiga, sunda och hållbara material. Lera är ett material som mer och mer används när man vill bygga miljövänligt. Det har sedan tidigare varit ett väldigt vanligt material i gamla hus. Där användes det som murbruk i eldstäder och murverk, för att täta mot drag i golvbjälklag samt att täta mot drag i väggarna i timmerstommen. Samtidigt fick man en slät yta på insidan av timmerväggen, vilken kunde tapetseras med lumppapp eller tapet och målas. Längre tillbaka i tiden har även lergolv förekommit.

Som eko-bygg material används lera framförallt som puts men även som lergolv och till att bygga stommar av trä och lera. Under denna kurs får du prova på att blanda bruk och att använda det i olika tekniker som kubb, knopp, lerputs, adobe, lättlera och flätverk samt flera andra tekniker. Bygger man ett halmbalshus putsas även utsidan med lerputs. Det är en både billig och miljövänlig metod där lokala material kan användas. Vid särskilt väderutsatta förhållanden kan man blanda kalk i putsen eller lägga på en ren kalkputs alternativt klä in fasaden med träpanel.

Under kursen kommer du att få prova på många olika lertekniker såsom en blandning av trä och lera, flätverk och lera samt så kallad lättlera där fibrer och lera blandas. Du kommer också att lära dig de ingående komponenterna i de olika bruken samt hur de blandas. Tyngdpunkten ligger på praktik med teoretiska inslag.   

Kursledare

Kursledare är Ulf Henningsson, civilingenjör och lerbyggare, som har flerårig erfarenhet av att arbeta med lera och anlitas också ofta som kursledare. Ulf är aktiv i Lerbyggeföreningen, se länk till lerbyggeföreningen nedan.

Äta

Enklare lunch och fika med kaffe/te ingår i kursavgiften. Anmäl önskemål om specialkost i förväg.

Ta med

Oömma kläder – det är ett ganska smutsigt och kladdigt arbete. Grova skor. Kraftiga handskar, gärna vattentåliga t ex gummihandskar. Om du har kan du även ta med murverktyg till putsningen såsom murslev, skånska, putsbräda men det är framförallt händerna som används. Kamera och papper och penna kan vara bra att ha för att stärka minnet. Vi kommer vara både utomhus och inomhus så ta med varma kläder och vid behov regnkläder. 

Att tänka på

Kursledaren har mycket att lära ut på kort tid så var noga med att komma i god tid innan kursen startar.

Parkeringstillstånd delas ut strax innan kursstart vid slöjdstationen. Parkering sker vid Källnääs (skyltat). 

Ta med en tröja om det är kallt ute.

Att gå kurs på Nääs under pandemin

Kurserna som går i Slöjdseminariet under 2021 är begränsade till sex deltagare mot tidigare 8-12.

Den stora fördelen är såklart att smittorisken blir betydligt lägre. Men det innebär också en högre kvalitet då du snabbare kan få hjälp och mer personlig handledning samtidigt som risken att behöva vänta på maskiner eller utrustning minskar. Nackdelen är att priset blir högre när kostnaden ska delas på färre personer.

Om coronasituationen förändras kan det hända att vi tar in fler deltagare till höstens kurser och då sänker priset. Ifall det blir aktuellt så meddelar vi det på vår hemsida under varje kurs och i våra sociala medier, samt via mail eller sms till er som redan anmält er.

NÄR, VAR & HUR

Datum: 21- 23 maj 2021
Tid: fredag-söndag kl. 10-17
Kursledare: Ulf Henningsson, civilingenjör och lerbyggare
Avgift: 3 200 kr
Plats: Slöjdstationen, slöjdseminarieområdet Nääs

Anmälan och frågor

Klicka här för att komma till SV:s anmälningssida för kursen

 

Studieförbundet Vuxenskolan i Lerum

www.sv.se/lerum 
Tel: 0302-158 58
E-post: lerum@sv.se

Mer information om kursinnehåll:
Slöjd & Byggnadsvård
Tel: 010-441 43 60
E-post: slojdochbyggnadsvard@vgregion.se

Hitta till Slöjdstationen

 

Senast uppdaterad: 2021-01-28 11:03