Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Studieresa - Hållbara Hus 11/9

snickarglädje i entré till äldre bostadshus

Tänk på det här inför kursen!

  • Kom inte om du är sjuk - det är självklart!
  • Visa hänsyn under kursen - använd gärna munskydd och handskar
  • Kom i god tid innan kursen börjar

 

En studieresa i Kungälvs kommun där vi besöker tre hus som byggts med sunda material och intressanta lösningar.

Att se och prata med människor som själva planerat och byggt hus brukar vara väldigt inspirerande så därför är denna ekobygg - kurs inriktad på att i en minibuss resa runt till tre olika hus byggda med lite olika förutsättningar och olika utföranden för att på plats se hur husägaren tänkt och gjort sina val.  

Mer information om rutten och husen vi ska besöka kommer senare.

Det första huset vi besöker är halmhuset i Hålta: "Insmuget i skogskanten i en liten dalgång utanför Kungälv har vi byggt ett stolpverkshus isolerat med hårdpressade halmbalar som vi putsat med lerputs in- och utvändigt.

När vi har planerat och byggt har stort fokus legat på hållbarhet i form av många miljövänliga material och lösningar, såsom kretsloppsanpassat avloppssystem, rejäl isolering med låg förädlingsgrad och in-luft via ett nergrävt rör som förvärmer luften på vintern och vid behov förkyler den på sommaren. Hållbarheten har också tagit formen av att vi gjort mycket så lättbyggt som möjligt för att vi ska orka, och att planlösning och estetiska val gjorts helt utifrån vad vi trivs bäst med och vill leva med på sikt.

Resultatet är ett varmt och bekvämt hus med en blandning av moderna former och traditionella material. Skurgolv och putsväggar möter synliga spirorör och rostfria detaljer, och Ikea-köket ligger granne med kallskafferiet." 

Därefter blir det en båtfärd till Klöverön där vi besöker ett fritidshus som är byggt med stolpverksteknik och sunda material. Även det en blandning av tradtionella lösningar och modernt formspråk. 

Det sista huset är beläget i Kovikshamn.

Färdrutten startar kl. 9:00 vid Nils Ericssonsplatsen i centrala Göteborg och vi återkommer till samma plats kl. 16:00 på eftermiddagen. Vi reser runt med en minibuss. Det går också bra att använda egen bil, om man hellre vill det.  

Kursledare

Ledarna för kursen är ekobyggaren och lergurun Ulf Henningsson som driver företaget Eko Ulf och bebyggelseantikvarien Ulrika Lindh på Slöjd & Byggnadsvård. Tillsammans kommer vi att guida er runt bland dessa tre hus. 

Fika och lunch

Fika och lunch ingår ej i kursavgiften, så vi rekommenderar alla att ta med en matsäck som vi äter under resan. Vi planerar både en kaffepaus och en lunchpaus. 

Att tänka på

Ta med kläder efter väder. 

Att gå kurs på Nääs under pandemin

Kurserna som går i Slöjdseminariet under 2021 är begränsade till sex deltagare mot tidigare 8-12.

Den stora fördelen är såklart att smittorisken blir betydligt lägre. Men det innebär också en högre kvalitet då du snabbare kan få hjälp och mer personlig handledning samtidigt som risken att behöva vänta på maskiner eller utrustning minskar. Nackdelen är att priset blir högre när kostnaden ska delas på färre personer.

Om coronasituationen förändras kan det hända att vi tar in fler deltagare till höstens kurser och då sänker priset. Ifall det blir aktuellt så meddelar vi det på vår hemsida under varje kurs och i våra sociala medier, samt via mail eller sms till er som redan anmält er.

NÄR, VAR & HUR

Datum: 11 september 2021
Tid:
lördag kl. 9-16
Kursledare: Ulf Henningsson och Ulrika Lindh
Avgift

Plats: Rundresa i Kungälvs kommun, samlingsplats är Nils Ericssonsplatsen i Göteborg kl.9:00.

Anmälan och frågor

Klicka här för att anmäla dig på Studieförbundet vuxenskolans hemsida

Studieförbundet Vuxenskolan Väst

www.sv.se/vast 
Tel: 010-33 00 900
E-post: vast@sv.se

Hitta till Nils Ericssonsterminalen

Senast uppdaterad: 2021-06-14 17:10