Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Fläta en kont eller fiskeväska 11-12/9

En väska av flätad pil

Känner du dig sjuk?

Avanmäl dig till kursen om du har:

  • Förkylningssymptom
  • Feber
  • Luftvägsproblem
  • Plötsligt förlorat smak- eller luktsinne

Notera att Studieförbundet Vuxenskolans ordinarie anmälningsvillkor gäller vid avanmälan förutsatt att inte Studieförbundet Vuxenskolan ställer in kursen. 

Klicka här för att läsa anmälningsvillkoren på SV:s hemsida 

Visa hänsyn under kursen

Tänk på att du under kursen:

  • Vistas med okända människor. Känner du dig inte trygg med det under corona – avanmäl dig till kursen. Vill du gå på kursen ändå – se till att hålla avstånd, tvätta och sprita händerna regelbundet. Du får gärna använda handskar och munskydd.
  • Kommer att möta personer som inte har samma syn på säkerhet som du har – strängare eller lättare. Respektera de andras beteende och ta upp eventuell oro med kursledaren. Studieförbundet vuxenskolan har ansvaret för sina kursers säkerhet. Under kursen har dock kursledaren ansvaret.
  • Har en kursledare som är expert på sitt hantverk men inte alltid är utbildad pedagog. Denne har mycket att lära ut på kort tid samtidigt som säkerheten under kursen är en viktig faktor. Därför är det är viktigt att du som deltagare hjälper till och tar ditt ansvar att inte störa eller utsätta kursledaren eller de övriga deltagarna för smitta eller ökad oron.

 

Tillverka en klassisk väska av flätad pil. Det kan var en öppen väska, axelväska eller ryggsäck.

Du får lära dig grunderna i hur man flätar med pil och får kunskap om materialets egenskaper. Sen väljer du vilket typ av väska och storlek du vill göra. Vi arbetar med ekologiskt odlad pil där de olika färgnyanserna kan kombineras till personliga mönster. 

Har du viss vana av flätning sen tidigare kan du göra en väska med flätad botten. Annars satsar vi på väskor med fast träbotten eftersom de går fortare att göra och då kan alla hinna klart innan söndagen är till ända.

Efter kursen kan du välja att klä insidan med tyg eller skinn eller behålla den som den är. Bärremmar kan göras i så många varianter och material att ni går genom dina valmöjligheter och så får du skaffa och fästa de remmar du vill ha i efterhand. De kan vara av läder, tyg, gamla bälten, rep eller flätade i olika material. Har du redan lämpliga remmar hemma kan så såklart ta med dig dem och fästa dem under söndagen ifall du får tid över.

Kursledaren

Christian Erlandsson är korgmakare och pilinspiratör, utbildad i Danmark och är en flitigt anlitad handledare sedan många år. Han deltar på alla de stora trädgårdsmässorna runtom i Sverige, håller flera kurser och tillverkar olika föremål i pil mot beställning. Senast har han levererat ett flertal väskor och ryggsäckar till filminspelningen av Utvandrarna. Läs mer på Christians hemsida www.pilanlaggning.se.

Fika och lunch

Välkomstfika och enklare lunch ingår i kursavgiften. I vanliga fall är lunchen en soppbuffé som serveras på Nääs Slottsrestaurang, men så länge pandemin håller i sig får ni lunchen i matlådor att äta i Slöjdlärarseminariet. Meddela eventuella allergier eller önskemål vid anmälan.

Tag med 

Oömma kläder. Annars finns allt som behövs finns på plats. Eftersom materialåtgången varierar beroende på hur stor väska du kommer göra så köper du den pil och eventeull träplatta du behöver på plats av Christian. 

Att tänka på

Kursledaren har mycket att lära ut på kort tid så var noga med att komma i god tid innan kursen startar.

Parkeringstillstånd hämtas i kurslokalen i Slöjdseminariet. Men då området är bilfritt sker parkeringen nere vid Källnääs (skyltat) och det tar en liten stund att gå däremellan.

Slöjdlärarseminariet på Nääs har utbildat i slöjd ända sedan 1880, därför inleds alla kurser på platsen med en kort introduktion i samband med välkomstfikat.

NÄR, VAR, HUR

Datum: 11-12 september
Tid:Lörd & sönd 10-17
Kursledare: Christian Erlandsson
Avgift: 2 600 Kr
Plats: Vinkelsalen i Slöjdseminariet, Nääs

Anmälan och frågor

Klicka här för att komma till SV:s anmälningssida för kursen

Hitta till Slöjdseminariet på Nääs

Senast uppdaterad: 2021-03-08 14:05