Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Bygg en varmkompost 28/8

Kompost och trädgårdsredskap

Känner du dig sjuk?

Avanmäl dig till kursen om du har:

  • Förkylningssymptom
  • Feber
  • Luftvägsproblem
  • Plötsligt förlorat smak- eller luktsinne

Notera att Studieförbundet Vuxenskolans ordinarie anmälningsvillkor gäller vid avanmälan förutsatt att inte Studieförbundet Vuxenskolan ställer in kursen. 

Klicka här för att läsa anmälningsvillkoren på SV:s hemsida 

Visa hänsyn under kursen

Tänk på att du under kursen:

  • Vistas med okända människor. Känner du dig inte trygg med det under corona – avanmäl dig till kursen. Vill du gå på kursen ändå – se till att hålla avstånd, tvätta och sprita händerna regelbundet. Du får gärna använda handskar och munskydd.
  • Kommer att möta personer som inte har samma syn på säkerhet som du har – strängare eller lättare. Respektera de andras beteende och ta upp eventuell oro med kursledaren. Studieförbundet vuxenskolan har ansvaret för sina kursers säkerhet. Under kursen har dock kursledaren ansvaret.
  • Har en kursledare som är expert på sitt hantverk men inte alltid är utbildad pedagog. Denne har mycket att lära ut på kort tid samtidigt som säkerheten under kursen är en viktig faktor. Därför är det är viktigt att du som deltagare hjälper till och tar ditt ansvar att inte störa eller utsätta kursledaren eller de övriga deltagarna för smitta eller ökad oron.

 

Lär dig göra en varierad varmkompost, fri från ogräs och rik på nyttiga mikroorganismer!

Välkommen till Matskogen och en praktisk kurs med permakulturdesigner Daniel Bävernäs. 

Kursen ger en grundläggande förståelse för kompost och varmkompostering. Vi går igenom hela processen – från sammansättningen av material till hur och när komposten ska vändas för att bli färdig. 

Vi startar en varmkompost innehållande många olika material för att främja olika typer av organismer och producera så ”intressant” kompost som möjligt. Med rätt balans mellan mängden kväve, kol, vatten och syre i komposthögen skapas rätt förutsättningar och en mycket snabb komposteringsprocess börjar. Mikroorganismer kommer att bryta ner materialen och reproducera sig explosionsartat, vilket får temperaturen i komposthögen att stiga. Vi vill nå en så hög temperatur att ogräsfrön, patogener och andra oönskade organismer inte överlever, utan att förlora dom nyttiga mikroorganismerna. Vi startar komposten tillsammans, och utvecklingen kan sen följas på Matskogens Instagram- och Facebooksida. I mån av tid kommer vi även att vända en 18 dagar gammal kompost samt undersöka kompostens mikroorganismer med hjälp av bilder eller i realtid via ett USB-mikroskop kopplad till en surfplatta. 

Vi tittar också på hur varmkomposten förhåller sig till andra typer av komposter - vi gör en jämförelse med en maskkompost och tittar på hur den är uppbyggd och hur de olika kompostvarianterna kan komplettera varandra. 

Med denna metod är det möjligt att producera stora mängder levande kompost på under en månad! 

Kursledare

Jag som leder kursen heter Daniel Bävernäs, jag är certifierad permakulturdesigner och driver Matskogen. Varmt välkomna!

Daniel är även fotograf och har tagit fotot överst på sidan.

Äta 

Enklare fika ingår i kursen. Meddela i god tid allergier osv. 

Observera att lunch inte ingår i den här kursen, tag med matsäck med varm dryck!

Ta med

Kursen äger rum utomhus. Oömma kläder rekommenderas.

Att tänka på

Kursledaren har mycket att lära ut på kort tid så var noga med att komma i god tid innan kursen startar.

NÄR, VAR, HUR

Datum: 28 augusti
Tid: Lördag 10-17
Kursledare: Daniel Bävernäs, permakulturdesigner
Avgift: 990 kr
Plats: Simmenäs, Alingsås 

Anmälan och frågor

Klicka här för att komma till SV:s anmälningssida för kursen

 

Hitta till Simmenäs i Alingsås

Senast uppdaterad: 2020-10-29 14:03