Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Bygg en pilbåge 30/6-4/7

Närbild på pilbågar och pilar

Tänk på det här inför kursen!

  • Kom inte om du är sjuk - det är självklart!
  • Visa hänsyn under kursen - använd gärna munskydd och handskar
  • Kom i god tid innan kursen börjar

 

Spendera en försommarvecka på Nääs med att tillverka en funktionell pilbåge från grunden. Ni gör var sin flat- eller långbåge helt i trä och för hand.

I fem hela dagar får du nu chansen att inte bara tillverka en egen pilbåge från grunden, utan också förstå hur den fungerar. Hur val av material, form och dimension påverkar funktionen. 

Under kursen lär du dig tillverka pilbågar ur ett stycke trä (från ämnen, inte brädor). Du får själv välja om du vill göra en engelsk långbåge eller en flatbåge – eller något däremellan. Du får såklart själv avgöra hur lång draglängd bågen ska ha och dess dragvikt, så att du får en båge som passar dig så bra som möjligt. Träslagen du kan välja mellan till din båge är ask, alm, ene och hassel.

Förutom själva hantverket ingår pass med teori och historia. Vi kommer också bege oss ut i skogen och prata om hur man hämtar hem ämnen och torkar trä på bra sätt för pilbågstillverkning.

Kursledare

Ledare för kursen är Marcus Nyström som har en stor passion för pilbågar och har byggt flera olika typer av bågar under lång tid. 

Något som är viktigt för Markus när han håller kurs är att inte bara förklara hur man gör, utan också varför. Varför är fiberriktningen i träet viktig? Varför gör man bågen si lång och så bred? Varför använder man det eller det träslaget? Det är när du som deltagare förstår svaren på den typen av frågor som Markus har förmedlat riktig kunskap istället för bara ett "recept". 

Ibland går det på tok i detta hantverk, trots att man gör allting rätt. Det viktigaste på en kurs är därmed kunskapen om hur man tillverkar pilbågar, inte att komma hem med en båge som skjuter bra. Det är med kunskap som man kan utforska hantverket vidare på egen hand.

Du kan läsa mer om Markus och se exempel på hans pilbågar på hans hemsida, även om den har några år på nacken: nilsmarkuspilbagar.com

Äta under kursen

Ta med dig egen matsäck. Ni har tillgång till ett kök med kyl, frys, micro och diskmaskin samt tallrikar, bestick och glas. Men beroende på pandemiläget och hur restriktionerna ser ut i sommar kan ni tillgången till köket begränsas till en eller två personer i taget.

Välkomstfika ingår första dagen och kaffe/te ingår under hela kursen.

Tag med 

Oömma kläder att jobba i och skor som tål en kortare tur i skogen. 

Alla verktyg finns att låna men har du egna får du såklart gärna ta med dig dem. Ett förberett bågämne i antingen ask, alm eller ene ingår i kursen och vill du köpa ett extra kan ni lösa det på plats. Har du speciella önskemål kring material kan du kontakta Marcus i förväg.

Ta med dig egen matsäck och frukt eller liknande mellis. Kaffe och välkomnstfika första dagen ingår.

Att tänka på

Parkeringstillstånd finns vid kurslokalen i Slöjdseminariet. Men parkeringen sker nere vid Källnääs (skyltat) och det tar en liten stund att gå mellan parkeringen och Slöjdseminariet, så kom i god tid. 

Beroende på hur covidsituationen och restriktionerna ser ut i sommar kan kursen hållas utomhus under tälttak. Så kläder efter väder. Om smittoläget tillåter har ni tillgång till slöjdlokal och arbetar bara ute om lust och väder vill det. 

Att gå kurs på Nääs under pandemin

Vi har begränsat antalet platser på årets kurser för att minska smittorisken. Det innebär också en högre kvalitet då du snabbare kan få hjälp och mer personlig handledning. Nackdelen är att priset blir högre när kostnaden ska delas på färre personer.

Boende finns närmast på Nääs slotts B&B; www.naas.se, de har också ställplatser för husbil på området. Något längre bort ligger Öijareds hotell; https://oijared.se och vid nästa avfart ligger Nääs fabrikers hotell; www.naasfabriker.se

NÄR, VAR, HUR

Datum: 30 juni - 4 juli 2021
Tid: onsdag till söndag 10:00-17:00
Kursledare: Marcus Nyström
Avgift: 4 400 kr. Ämne till båge ingår
Plats: Långa salen i Slöjdseminariet, Nääs

Anmälan och frågor

Gå till anmälningsformuläret hos SV

Frågor om anmälan och betalning:
Studieförbundet Vuxenskolan Lerum 
www.sv.se/lerum
Tel 0302-158 58 
Epost: lerum@sv.se

Mer information om kursinnehåll:
Slöjd & Byggnadsvård
Tel: 010-441 43 60
E-post: slojdochbyggnadsvard@vgregion.se

Hitta till Slöjdseminariet på Nääs

Senast uppdaterad: 2021-04-28 15:12