Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Byggnadsvårdsläger Näverkärr 3-8/7

Tänk på det här inför kursen!

  • Kom inte om du är sjuk - det är självklart!
  • Visa hänsyn under kursen - använd gärna munskydd och handskar
  • Kom i god tid innan kursen börjar

 

Var med och rädda den fina gamla gården Näverkärr, en pärla på Härnäset i Lysekils kommun!

Historik & Byggnader

”Näverkärrs gård är en s.k. ensamgård och omfattas av fem byggnader, en mangårdsbyggnad, en ladugård, ett magasin, en snickarbod/ smedja samt en vedbod. Gården ingår i Bohusläns äldsta och ett av de mest natursköna naturreservaten. Med sina närmare 130 hektar stora marker, utgör Näverkärr ett stycke Bohuslän i miniatyr, med en biologisk mångfald utöver det vanliga och enligt många en av de vackraste platserna i hela landskapet. Lägg därtill att Näverkärrs gård har en lång släkttradition som enligt sägnerna söker sig ända ner till vikingatid. Första gången Näverkärr nämns i offentliga handlingar är i Biskop Eysteins jordebog ”Den Röde bog” från år 1391. Mantalslängder från Bro, tidigt 1600-tal, vittnar om att det bott människor på gården. Gården har gått i arv inom en släkt i flera hundra år och efter att de sista ägarna i denna släkt gått bort, så har gården enligt testamentet övergått i Västkuststiftelsens ägo. Näverkärr var både under 1700 - och 1800-talet en välmående gård, med stora betesmarker och bördig jord, vilket flera källor vittnar om. Gårdens byggnader är från olika tidsperioder, där de äldsta delarna i mangårdsbyggnaden och ladugården sannolikt är från slutet av 1700- början av 1800-talet. Gårdsanläggningen har ett stort kulturhistoriskt värde. Byggnadernas placering i landskapet, spår av tidigare hus på gården och de olika byggteknikerna, återger delar av Näverkärrs intressanta agrara historia.”

Utdrag ur Vård och underhållsplanen för Näverkärr

Innehåll

På byggnadsvårdsläger är tanken att deltagarna ska få prova på ett flertal olika renoverings- och hantverksmoment. På Näverkärr blir det träarbeten på västra gavelfasaden på mangårdsbyggnaden med byte av locklistpanel samt troligen även byte av del av syll och målning av fasad. Det finns fasader som är i behov av ommålning som är målade med linoljefärg, rödtjära och falu rödfärg att välja mellan samt renovering och målning av fönster. Lägret är inte färdigplanerat än utan planerna kan ändras och mer information kommer.

Förtäring & logi

Deltagarna kommer bo i våningssängar i flerbäddsrum i mangårdsbyggnaden. I boendet finns nybyggt badrum och kök. Fina badmöjligheter inom gångavstånd och promenadstråk i naturreservatet utanför dörren. Våra kära mattanter från Lysekil, med erfarenhet från lägren på Florö, kommer att förse oss med mat under veckan.

Utflykter under lägret

Planeringen av veckan är i full gång! Vi planerar för ett besök med båt i skärgården. Utanför Härnäset finns fantastiska platser som Lilla och Stora Kornö med de typiska västkustska skärgårdssamhällena. Där finns också Bohus Malmön där den berömda bohuslänska graniten bröts. Vi kommer också att få tillfälle till att paddla kajak, bada och titta på naturreservatet med biologer från Västkuststiftelsen. Förhoppningsvis också besöka Lysekil och ett studiebesök i Curmanska villan.

Samarbetsparter

Byggnadsvårdslägret arrangeras i sasmverkan mellan Slöjd & Byggnadsvård, Svenska Byggnadsvårdsföreningen, Västkuststiftelsen samt med byggnadsvårdsbidrag från Länsstyrelsen i Västra Götaland. Bohusläns museum och föreningen Slow House i Lysekil stöttar med kunskap.

VAR, NÄR & HUR

Datum: 3 till 8 juli 2021
Tid:
 
Lägerledare: Ulrika Lindh och Björn Ohlén, Slöjd & Byggnadsvård, Förvaltningen för kulturutveckling.

Handledare: Manne Swedberg, Chico Hovedskov Crafoord, Västkuststiftelsen. Cecilia Wingård på Bohusläns museum.  
Avgift: För medlem i Svenska Byggnadsvårdsföreningen 5 450 kr, för studerandemedlem 4 600 kr.
Plats: Nävekärr är beläget på Härnäset norr om Lysekil.

Anmälan och frågor

Anmälan är ännu inte öppnen. När det går att anmäla sig till lägret görs det via Svenska byggnadsvårdsföreningen hemsida.

08-30 67 85, epost: kansli@byggnadsvard.se

Svenska byggnadsvårdsföreningen
Box 6442
113 82 Stockholm
Telefon: 08-30 17 85
Email: kansli@byggnadsvard.se
byggnadsvard.se

Mer information om kursinnehåll:
Slöjd & Byggnadsvård
Tel: 010-441 43 60
E-post: slojdochbyggnadsvard@vgregion.se

Är ni nyfikna på byggnadsvårdsläger?

Se SVT-inspelning från Florö från 2016 och 2017 har SVT:s Gokväll visat korta filmer från lägret på onsdagar. Klicka här för att se inslaget när Ulrika Lindh och Björn Ohlén kokar röd slamfärg!

Bilden överst på sidan är från 2019 års byggnadsvårdsläger på Nääs i Floda. Foton på Näverkärr läggs upp här våren 2020.

Hitta till Nävekärr

Senast uppdaterad: 2021-02-15 09:54