Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Spräckjärn, stämjärn och gångjärn - Fortbildning i slöjd och snickeri 22/5-21/11 (nya datum)

Handgjorda väggskåp mot en bakgrund av skog

Känner du dig sjuk?

Avanmäl dig till kursen om du har:

  • Förkylningssymptom
  • Feber
  • Luftvägsproblem
  • Plötsligt förlorat smak- eller luktsinne

Notera att Studieförbundet Vuxenskolans ordinarie anmälningsvillkor gäller vid avanmälan förutsatt att inte Studieförbundet Vuxenskolan ställer in kursen. 

Klicka här för att läsa anmälningsvillkoren på SV:s hemsida 

Visa hänsyn under kursen

Tänk på att du under kursen:

  • Vistas med okända människor. Känner du dig inte trygg med det under corona – avanmäl dig till kursen. Vill du gå på kursen ändå – se till att hålla avstånd, tvätta och sprita händerna regelbundet. Du får gärna använda handskar och munskydd.
  • Kommer att möta personer som inte har samma syn på säkerhet som du har – strängare eller lättare. Respektera de andras beteende och ta upp eventuell oro med kursledaren. Studieförbundet vuxenskolan har ansvaret för sina kursers säkerhet. Under kursen har dock kursledaren ansvaret.
  • Har en kursledare som är expert på sitt hantverk men inte alltid är utbildad pedagog. Denne har mycket att lära ut på kort tid samtidigt som säkerheten under kursen är en viktig faktor. Därför är det är viktigt att du som deltagare hjälper till och tar ditt ansvar att inte störa eller utsätta kursledaren eller de övriga deltagarna för smitta eller ökad oron.

—————————————————————————————————————

Väggskåp som en fortbildning i träslöjd och finsnickeri. Fyra helgträffar med hemarbete mellan. Notera att vi justerat datumen lite så kursen börjar först i maj och avslutas i november istället för oktober.

Det här är en utbildning om 56 timmar plus hemarbete för dig som vill komma vidare i ditt slöjdande eller snickrande. Vi fördjupar oss i träets egenskaper och olika tekniker för sammansättningar.

Under utbildningen arbetar vi både med torrt och färskt trä då det finns både charm samt för- och nackdelar med båda. Däremot jobbar vi genomgående med rent trä och inga kompositmaterial. Vi arbetar också med handverktyg och skärande verktyg under hela utbildningen.

Uppgiften är ett väggskåp eftersom det ger möjligheter att praktisera flera olika tekniker och sammansättningar som sinkning, gradning, tappning, pluggning och kilning. Samtidigt som det lämnar stora friheter till egen formgivning och dekoration. Därför får ditt skåp gärna innehålla både hylla, låda och dekor.

För att projektet ska vara lagom för tidsutrymmet har vi satt begränsningen att skåpet får vara max 40cm högt/brett. I övrigt får du göra vilka former och proportioner du vill, efter egen förmåga förstås.

Vad krävs av dig som deltar?

Det här är en fortbildning och det förväntas att du har viss vana av att arbeta med trä. Antingen av att tälja eller av att snickra. Du behöver alls inte vara på någon professionell nivå, men du bör känna att nybörjarkurser inte är något för dig.

Utbildningen bygger också på en del hemarbete så du behöver ha lite egna verktyg och ett utrymme där du kan stå och jobba mellan träffarna. Mer om det ser du nedan.

Upplägg

Så här ser kursplanen ut. Men den kan komma att justeras under utbildningens gång beroende på era förkunskaper, intressen och annat som kan påverka inriktningen eller tidsåtgången.

Inför första träffen
Tänk på ditt skåp och gör en enkel idéskiss som du tar med dig. Skaffa verktyg om du inte har och ta med dem för slipning.

Träff 1 (22-23 maj)
Lördag: Virke. Vi går i skogen och ser på olika träd och diskuterar dess egenskaper. Hur ser man på trädet vilken virkeskvalitet det har och vilka användningsområden som är lämpliga? Sedan klyver vi lite virke och pratar om materialet efter aspekter som vridning, funktion, torkning och fuktkvoter. Avslutningsvis diskuterar vi skisserna utifrån idé och materialval.

Söndag: Verktyg. Först lite verktygsteori, därefter går vi genom slipning och bryning och bearbetar våra stämjärn och hyvelstål så att de är riktigt vassa. Det är en enorm skillnad på ett ’vasst’ och ett vasst verktyg.

Inför andra träffen
Gör en ritning av ditt skåp och skaffa det virke du vill ha (Du får tips på bra inköpsställen). Komplettera dina verktyg om det behövs.

Träff 2 (28-29 augusti)
Förbereda virket: Vi hyvlar ner till rätt dimension, sågar, limmar och börjar jobba med sammansättningar. Fokus på att hantera verktygen, öva och välja sammansättningstekniker. Vi pratar också om olika öppningsanordningar och lås.

Inför tredje träffen
Gör klar sammansättningen och köp eller tillverka gångjärn. Planera den dekor du vill ha.

Träff 3 (23-24 oktober)
Lördag: Mönsterskärning. Vi går genom olika typer av enklare skuren dekor och övar på provbitar.

Söndag: Ytbehandling. Kort teori om färger och ytbehandlingstekniker som vi praktiserar på provbitar. (Själva skåpet målar ni hemma eftersom det blir svårt att transoprtera om det är nymålat).

Inför sista träffen
Färdigställ och dekorera ditt skåp. Måla/ytbehandla det. Extra viktigt att du börjar snart efter den tredje träffen så att oljan eller färgen hinner torka ordentligt och inte väntar tills sista träffen närmar sig.

Träff 4 (20-21 november)
Sista träffen är lite öppen för eventuell komplettering. Annars ägnar vi den åt att passa in lådor, täljd dekor eller mer verktygsslipning. Beroende på vad ni deltagare önskar och behöver.

Samt att utvärdera och fira allt vi har lärt oss!
Vid sista träffen får ni ett intyg på utbildningen och dess innehåll.

Kursledaren

Martin Ericsson är utbildad till möbelsnickare på Stenebyskolan och möbelformgivare på HDK. Han har även en yrkeslärarexamen inom träteknik och Mästarbrev inom möbelsnickeri.

Tidigare har Martin arbetat som möbelsnickare och slöjdlärare, men driver idag egna firman GripEricsson Form på halvtid tillsammans med sin fru. Den andra tiden är han huvudlärare för träutbildningen på Tibro hantverksakademi.

Martin värnar om hög hantverksmässig kvalitet och god formgivning i kombination. Han anser att det krävs bra kunskaper om tradition, dåtid och nutid samt erfarenhet, nyfikenhet och skapandelust för att bli en skicklig hantverkare. Martin trycker gärna på vikten av att behärska handverktyg och handsammansättningar innan man tar maskiner till hjälp. Man kommer inte lika långt genom att ta genvägar och ”hoppa över” de grundläggande kunskaperna.

Äta

Meddtag egen matsäck. I Slöjdlärarseminariet har vi tillgång till kök med kyl, frys, micro och ätdon.
Kaffe och fika ingår.

Praktiskt

Oömma kläder och då första träffen inleds utomhus gäller kläder efter väder. 
Ta gärna med egna verktyg som du har. Framför allt när vi går genom slipning och bryning så du kan passa på att skärpa upp dem. 

NÄR, VAR, HUR

Datum: 22-23 maj, 28-29 augusti, 23-24 oktober och 20-21 november
Tid: Lör & sön 10-17
Kursledare: Martin Ericsson
Avgift: ca 5 600kr
Plats: Slöjdseminariet, Nääs

Anmälan och frågor

Gå till anmälningsformuläret på SV's hemsida

Hitta till Slöjdseminariet på Nääs

Senast uppdaterad: 2021-02-17 13:44