Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Vård och beskärning av träd 27/9

Under denna kurs får du lära dig teori om olika trädslag, vid vilken årstid beskärning är lämpligast samt de vanligaste handgreppen för beskärning och skötsel av fruktträd, vårdträd och andra stora träd.

Träd i en gammal eller ny byggnadsmiljö är lika viktig som huset, ett faktum som ibland glöms bort. Träden tas lätt för givna utan större funderingar över hur deras höjd, ålder, utseende och trädslag påverkar upplevelsen av platsen och husens karaktär. Träd har nämligen både ett stort natur- och kulturhistoriskt värde.

Dagen börjar med teori om träd. Vi fördjupar oss i trädens växtsätt, uppbyggnad, behov av skötsel, vanliga skador på träd, vad man kan göra åt dem m.m. 

Efter lunch, vilken vi äter på Nääs, samåker vi med bil till en trädgård i närheten. Vi delar upp oss i grupper och tillämpar våra teoretiska kunskaper genom att praktiskt beskära fruktträd. Eftermiddagskaffet intas utomhus i trädgården.

Målsättningen är att du efter kursen själv skall kunna ta hand om dina mindre träd och ha en ökad kunskap för att kunna bedöma vårdbehovet på de större.

Kursledare

Anders Green är professionell arborist med egen verksamhet som specialiserat sig på trädservice i allmänhet och på trädvård i synnerhet. 

Äta

Enklare lunch och kaffe/te ingår i kursavgiften. Anmäl önskemål om specialkost i förväg. 

Tag med

Arbetskläder/oömma kläder, eventuellt handskar och oömma skor. Tänk även på regnkläder vid behov. Om du har egna trädbeskärningsverktyg kan du ta med dessa, så kan de vara utgångsläge för diskussion. Det kan också vara bra att ta med sig ett anteckningsblock och en kamera så du kan dokumentera de olika momenten.

Att tänka på

Kursledaren har mycket att lära ut på kort tid så var noga med att komma i god tid innan kursen startar.

Parkeringstillstånd finns vid kurslokalen i Slöjdseminariet. Men parkeringen sker nere vid Källnääs (skyltat) och det tar en liten stund att gå mellan parkeringen och Slöjdseminariet.

Slöjdlärarseminariet på Nääs har utbildat i slöjd ända sedan 1880, därför inleds alla kurser på platsen med en kort introduktion och ett besök i museet på andra våningen i samband med välkomstfikat.

Illustrationen högst upp på sidan är hämtad ur Trädgårdsmästaren Handbok i praktisk trädgårdsskötsel från 1916. Boken återfinns i biblioteket på Slöjd & Byggnadsvård. 

NÄR, VAR &, HUR

Datum: 27 september 2020
Tid: Söndag 10-17
Kursledare: Anders Green, arborist
Avgift: 1 050 kr
Plats: Vinkelsalen i Slöjdseminariet, Nääs, på förmiddagen och en trädgård i Floda på eftermiddagen

Anmälan och frågor

Anmälan är ännu inte öppen. Men du kan redan nu föranmäla intresse för kursen genom att maila Lisa Molander så meddelar vi dig när det går att anmäla sig! 

Hitta till Slöjdseminariet på Nääs

Senast uppdaterad: 2020-01-16 09:06