Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Träsvarvning 18-20/9

En svarvad skål

Lär dig konsten att svarva skärande i trä.

Lär dig den historiska tekniken med skärande träsvarvning. Man kan säga att det finns två tekniker för att svarva i trä - skrapande och skärande. Skrapsvarvning är lite lättare men ger en grov yta som behöver putsas. Skärsvarvning är en äldre teknik som görs med vassa verktyg och ger en slät yta direkt vid svarven. Den tillåter också tunnare och smäckrare former. 

Vi börjar med enkla former som sedan kan utvecklas, t.ex. ägg och koner. Utifrån det kan du svarva en leksakssnurra eller två och under kursen hinner du göra åtminstone något större projekt som en snickarklubba eller en skål.

Du får tillgång till en egen komplett utrustad svarv under hela kursen, där den praktiska tillämpningen står i centrum. Du får all nödvändig information om lämplig utrustning, verktyg, material och god säkerhet. Du lär dig förstå vikten av rätt slipade verktyg och får en introduktion i hur man slipar och bryner till rätt skärpa. Om du har får du gärna ta med egna verktyg att slipa upp.

Skärsvarvningen kan uppvisa ett antal fördelar jämfört med skrapmetoden. Föremålen får en fin, slät yta utan att behöva bearbetas med slipduk, både större och tunnare skålar kan tillverkas, skarpare och mer distinkta profiler kan svarvas och på köpet får du en bättre arbetsmiljö utan slipdamm.

Kursledare

Åke Landström är slöjdare, utbildad slöjdlärare och arbetar på heltid med svarvning sedan många år. Inte minst som flitigt anlitad gästlärare och kursledare runtom i Sverige och Finland. Han har också deltagit i ett flertal utställningar, bl.a på Liljevalchs. Läs mer på www.trasvarvning.se

Fika och lunch

Välkomstfika och enklare lunch ingår i kursavgiften. Lunchen är en soppbuffé som serveras på Nääs Slottskafé och restaurang. Meddela eventuella allergier eller önskemål vid anmälan.

Tag med 

Oömma kläder, allt annat du behöver finns på plats.
Egna svarvstål om du har - då har du möjlighet att slipa upp och bekanta dig med dem. 

Att tänka på

För att vi ska hinna klart är det viktigt att ni är på plats i god tid innan kursen startar. 

Parkeringstillstånd finns vid kurslokalen i Slöjdseminariet. Men parkeringen sker nere vid Källnääs (skyltat) och det tar en liten stund att gå mellan parkeringen och Slöjdseminariet. 

Slöjdlärarseminariet på Nääs har utbildat i slöjd ända sedan 1880, därför inleds alla kurser på platsen med en kort introduktion i samband med välkomstfikat. 

NÄR, VAR & HUR

Datum: 18-20 september 2020
Tid: Fre: 14-19. Lör-sön: 9-17
Kursledare: Åke Landström, yrkessvarvare
Avgift: 2950 kronor
Plats: Slöjdseminariet, Vinkelsalen, Nääs

Anmälan

Länk till SV för anmälan till Träsvarvning i september

Hitta till Slöjdseminariet på Nääs

Senast uppdaterad: 2020-02-04 13:05