Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Träsvarvning 14-16/2

En svarvad skål

Lär dig konsten att svarva skärande i trä. FULLBOKAD

Kursen i februari är fullbokad. Hos Studieförbundet Vuxenskolan kan du anmäla dig som reserv och samma kurs går även i september.

Lär dig den historiska tekniken med skärande träsvarvning. Man kan säga att det finns två tekniker för att svarva i trä - skrapande och skärande. Skrapsvarvning är lite lättare men ger en grov yta som behöver putsas. Skärsvarvning är en äldre teknik som görs med vassa verktyg och ger en slät yta direkt vid svarven. Den tillåter också tunnare och smäckrare former. 

Vi börjar med enkla former som sedan kan utvecklas, t.ex. ägg och koner. Utifrån det kan du svarva en leksakssnurra eller två och under kursen hinner du göra åtminstone något större projekt som en snickarklubba eller en skål.

Du får tillgång till en egen komplett utrustad svarv under hela kursen, där den praktiska tillämpningen står i centrum. Du får all nödvändig information om lämplig utrustning, verktyg, material och god säkerhet. Du lär dig förstå vikten av rätt slipade verktyg och får en introduktion i hur man slipar och bryner till rätt skärpa. Om du har får du gärna ta med egna verktyg att slipa upp.

Skärsvarvningen kan uppvisa ett antal fördelar jämfört med skrapmetoden. Föremålen får en fin, slät yta utan att behöva bearbetas med slipduk, både större och tunnare skålar kan tillverkas, skarpare och mer distinkta profiler kan svarvas och på köpet får du en bättre arbetsmiljö utan slipdamm.

Kursledare

Åke Landström är slöjdare, utbildad slöjdlärare och arbetar på heltid med svarvning sedan många år. Inte minst som flitigt anlitad gästlärare och kursledare runtom i Sverige och Finland. Han har också deltagit i ett flertal utställningar, bl.a på Liljevalchs. Läs mer på www.trasvarvning.se

Fika och lunch

Välkomstfika och enklare lunch ingår i kursavgiften. Lunchen är en soppbuffé som serveras på Nääs Slottskafé och restaurang. Meddela eventuella allergier eller önskemål vid anmälan.

Tag med 

Oömma kläder, allt annat du behöver finns på plats.
Egna svarvstål om du har - då har du möjlighet att slipa upp och bekanta dig med dem. 

Att tänka på

Kursledaren har mycket att lära ut på kort tid så var noga med att komma i god tid innan kursen startar.

Parkeringskort hämtas i kurslokalen i Slöjdseminariet. Parkering sker vid Källnääs, ca 200 meter från Slöjdseminariet

Slöjdlärarseminariet på Nääs har utbildat i slöjd ända sedan 1880, därför inleds alla kurser på platsen med en kort introduktion och ett besök i museet på andra våningen i samband med välkomstfikat. 

NÄR, VAR & HUR

Datum: 14-16 februari 2020
Tid: Fre: 14-19. Lör-sön: 9-17
Kursledare: Åke Landström, yrkessvarvare
Avgift: 2950 kronor
Plats: Slöjdseminariet, Långa Salen, Nääs

Anmälan och frågor

Klicka här för att komma vidare till anmälan för kursen Träsvarvning

Hitta till Slöjdseminariet på Nääs

Senast uppdaterad: 2020-01-16 10:24