Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Traditionella färgtyper - grundkurs 1/10

Färgpigment i glasburkar

På denna kurs ges en genomgång av alla de olika traditionella färgtyperna som finns. Det är linoljefärg för utvändigt och invändigt bruk, äggoljetempera, limfärg, slamfärg och tjärblandningar.

Kursens tyngdpunkt ligger i restaureringsmåleriet, men den är också användbar för formgivare, slöjdare och konstnärer. Kursen utgörs av workshops varvat med föredrag. 

I kursen lär vi oss att tillverka de flesta färgtyper: linoljefärg för utvändigt och invändigt bruk, äggoljetempera, limfärg, slamfärg och tjärblandningar.

Under kursen tillverkar vi egna färgprover – referenser som kan tas med hem tillsammans med kursens receptsamling, som med egna anteckningar kryddats med tips, råd och idéer.

Denna kurs hålls två gånger år 2020. Dels på Nääs den 25 april, dels i Kerstin Lyckman ateljé i Vara den 1:a oktober. Den 2:a oktober hålls fortsättningskursen i Vara. 

Kursledare

Kursledare är Kerstin Lyckman, arkitekturhistoriker, färgforskare och konservator. Kerstin driver företagen Färgarkeologen och Mandelgrens färgerKerstin har doktorerat med avhandlingen Historiska oljefärger i arkitektur och restaurering, som är en grundlig framställning om sammansättningen av det svenska byggnadsmåleriets linoljefärger från 1700-talet och framåt. Boken kan beställas på Färgarkeologens hemsida www.fargarkeologen.se

Verksamheten i Kerstins företag bygger på en blandning av olika kompetensområden: restaureringsmåleri, konserveringsmetodik, forskning och utveckling av traditionella färgmaterial med ingående studier av traditionella komponenters kemiska uppbyggnad. Färgarkeologen arbetar med färgundersökningar, gör skadeutredningar samt ger kurser om färgens material och hantverk inom restaureringsmåleriet. Företaget driver även forskningsbaserade projekt med fokus på historiska färgmaterial och hantverksmetoder.

Kerstin har också tagit fram en rad linoljebaserade produkter under varunamnet Mandelgren som bygger på äldre recept.                          

Under våra kurser delar Kerstin med sig av sina kunskaper, inte bara om linolja utan även om pigment och målningsteknik. 

Fika och lunch

Enklare lunch, fika och kaffe/te ingår i kursavgiften. Anmäl önskemål om specialkost i förväg.

Tag med 

Ta med en tröja om det är kallt ute.

Att tänka på

För att vi ska hinna klart är det viktigt att ni är på plats i god tid innan kursen startar.  

NÄR, VAR & HUR

Datum: 1 oktober
Tid:
10-17
Kursledare: Kerstin Lyckman
Avgift: 1 250 Kr
Plats: Gevertska gården i Vara

Anmälan och frågor

Länk till anmälan kommer inom kort!

Hitta till Gevertska gården

Senast uppdaterad: 2020-01-16 09:45