Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

INSTÄLLD: Traditionella färgtyper - grundkurs 25/4

glasburkar med pigment i

På denna kurs ges en genomgång av alla de olika traditionella färgtyperna som finns. Det är linoljefärg för utvändigt och invändigt bruk, äggoljetempera, limfärg, slamfärg och tjärblandningar. Kursen är fullbokad men du kan anmäla dig som reserv hos Studieförbundet Vuxenskolan.

Kursens tyngdpunkt ligger i restaureringsmåleriet, men den är också användbar för formgivare, slöjdare och konstnärer. Kursen utgörs av workshops varvat med föredrag. 

I kursen lär vi oss att tillverka de flesta färgtyper: linoljefärg för utvändigt och invändigt bruk, äggoljetempera, limfärg, slamfärg och tjärblandningar.

Under kursen tillverkar vi egna färgprover – referenser som kan tas med hem tillsammans med kursens receptsamling, som med egna anteckningar kryddats med tips, råd och idéer.

Denna kurs hålls två gånger 2020. Dels på Nääs den 25 april, dels i Kerstin Lyckman ateljé i Vara den 1:a oktober. Den 2:a oktober hålls fortsättningskursen i Vara. 

Kursledare

Kursledare är Kerstin Lyckman, arkitekturhistoriker, färgforskare och konservator. Kerstin driver företagen Färgarkeologen och Mandelgrens färgerKerstin har doktorerat med avhandlingen Historiska oljefärger i arkitektur och restaurering, som är en grundlig framställning om sammansättningen av det svenska byggnadsmåleriets linoljefärger från 1700-talet och framåt. Boken kan beställas på Färgarkeologens hemsida www.fargarkeologen.se

Verksamheten i Kerstins företag bygger på en blandning av olika kompetensområden: restaureringsmåleri, konserveringsmetodik, forskning och utveckling av traditionella färgmaterial med ingående studier av traditionella komponenters kemiska uppbyggnad. Färgarkeologen arbetar med färgundersökningar, gör skadeutredningar samt ger kurser om färgens material och hantverk inom restaureringsmåleriet. Företaget driver även forskningsbaserade projekt med fokus på historiska färgmaterial och hantverksmetoder.

Kerstin har också tagit fram en rad linoljebaserade produkter under varunamnet Mandelgren som bygger på äldre recept.                          

Under våra kurser delar Kerstin med sig av sina kunskaper, inte bara om linolja utan även om pigment och målningsteknik. 

Fika och lunch

Enklare lunch, fika och kaffe/te ingår i kursavgiften. Anmäl önskemål om specialkost i förväg.

Tag med 

Ta med en tröja om det är kallt ute.

Att tänka på

Kursledaren har mycket att lära ut på kort tid så var noga med att komma i god tid innan kursen startar.

Parkeringstillstånd finns i kurslokalen i Slöjdseminariet. Men parkeringen sker nere vid Källnääs (skyltat) och det tar en liten stund att gå mellan parkeringen och Slöjdseminariet.

Slöjdlärarseminariet på Nääs har utbildat i slöjd ända sedan 1880, därför inleds alla kurser på platsen med en kort introduktion i samband med välkomstfikat.

NÄR, VAR, HUR

Datum: 25 april 2020
Tid:
lör 10-17
Kursledare
: Kerstin Lyckman
Avgift: 1 250 Kr
Plats: Vinkelsalen i Slöjdseminariet, Nääs

Anmälan och frågor

Klicka här för att anmäla dig till kursen Traditionella färgtyper - grundkurs 25/4

Hitta till Slöjdseminariet på Nääs

Senast uppdaterad: 2020-03-26 15:24