Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Tovade fårfällar 28/8

Händer som tovar ull

Med anledning av Covid-19/Corona

Avanmäl dig till kursen om du har:

  • Förkylningssymptom
  • Feber
  • Luftvägsproblem
  • Plötsligt förlorat smak- eller luktsinne

Notera att Studieförbundet Vuxenskolans ordinarie anmälningsvillkor gäller vid avanmälan förutsatt att inte Studieförbundet Vuxenskolan ställer in kursen. 

Klicka här för att läsa anmälningsvillkoren på SV:s hemsida 

 

Tänk på att du under kursen:

  • vistas med okända människor inomhus eller utomhus. Vet du med dig att du inte trivs med det under corona – avanmäl dig till kursen. Vill du gå på kursen ändå – se till att du har ordentliga skydd såsom handskar, munskydd och visir.
  • kommer att möta andra människor som inte har samma syn på säkerhet som du har – strängare eller lättare. Respektera de andras beteende och ta upp eventuell oro med kursledaren. Studieförbundet vuxenskolan har ansvaret för sina kursers säkerhet. Under kursen har dock kursledaren ansvaret.
  • har en kursledare som är expert på sitt hantverk och ofta inte är utbildad pedagog. Denne har mycket att lära ut på kort tid samtidigt som säkerheten under kursen är en viktig faktor. Det är viktigt att du som deltagare hjälper till och tar ditt ansvar att inte störa eller utsätta kursledaren eller de övriga deltagarna och inte utsätter dem för smitta eller ökar oron.

Tova en skinnfri fårfäll helt i ull - ett sätt att få en ny fäll varje år från samma får. En populär endagskurs som går tre gånger.

Att tova fällar är en teknik där man behåller ullens lockar och får ett resultat som är mycket likt en beredd fårskinnsfäll bortsett från att skinnsidan istället består av tovad ull. Fördelen är att man tar till vara på ull som kan vara svår att använda på andra sätt och att fåret lever och kan ge ny ull. En tovad fårfäll kan tvättas i maskin och klarar av att bli blöt utan att påverkas negativt.

Norera att den här endagarskursen går tre gånger efter varandra i år; fredagen 28 augusti, lördagen 29 augusti och söndagen 30 augusti. Varje kurstillfälle har en egen anmälningssida hos Studieförbundet Vuxenskolan och hanteras som en egen kurs, så kolla att du anmäler dig till rätt datum.

Kursledare

Erik Torstensson är textilkonstnär och arbetar som pedagog med huvudinriktning mot tovning, färgning och spinning. I sin konstnärliga verksamhet vandrar han i ett mellanland av
hantverksmässighet och konceptuell textilkonst.

Erik är en flitigt anlitad pedagog av bland andra Kyrkeruds folkhögskola i Värmland, Hemse folkhögskola på Gotland och Studieförbundet Vuxenskolan i Göteborg och Lerum. Andra exempel på uppdragsgivare är Liljevalchs konsthall, Svenska Hemslöjdsföreningars Riksförbund och HV-skola.

Fika och lunch

Välkomstfika och enklare lunch ingår i kursavgiften. Lunchen är en soppbuffé som serveras på Nääs Slottskafé och restaurang. Meddela eventuella allergier eller önskemål vid anmälan.

Tag med 

Ta med dig oömma kläder, stoppnål med udd och ullgarn (minst 3-4 meter av en fast kvalité typ stoppgarn i lagom grovlek till din stoppnål) och handskar om du har känsliga händer. Vi kommer att vara ute en del för att kunna tvätta de färdiga fällarna, så klä dig efter väder! Det tillkommer en kostnad för material på ca 350-400 kr. 

Att tänka på

Kursledaren har mycket att lära ut på kort tid så var noga med att komma i god tid innan kursen startar.

Parkeringstillstånd hämtas i kurslokalen i Slöjdseminariet. Men parkeringen sker nere vid Källnääs (skyltat) och det tar en liten stund att gå mellan parkeringen och Slöjdseminariet.

Slöjdlärarseminariet på Nääs har utbildat i slöjd ända sedan 1880, därför inleds alla kurser på platsen med en kort introduktion i presentation med välkomstfikat.

NÄR, VAR & HUR

Datum: 28 augusti 2020
Tid: Fredag 10-17
Kursledare: Erik Torstensson
Avgift: 1 300 Kr
Plats: Ritsalen och Vinkelsalen i Slöjdseminariet, Nääs

Anmälan

Anmäl dig till kursen Tovada fårfällar fredagen 28/8 hos SV

Senast uppdaterad: 2020-06-16 14:33