Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Tälj textila redskap 24-25/10

Textila redskap ligger på en ull

Känner du dig sjuk?

Avanmäl dig till kursen om du har:

  • Förkylningssymptom
  • Feber
  • Luftvägsproblem
  • Plötsligt förlorat smak- eller luktsinne

Notera att Studieförbundet Vuxenskolans ordinarie anmälningsvillkor gäller vid avanmälan förutsatt att inte Studieförbundet Vuxenskolan ställer in kursen. 

Klicka här för att läsa anmälningsvillkoren på SV:s hemsida 

Visa hänsyn under kursen

Tänk på att du under kursen:

  • Vistas med okända människor. Känner du dig inte trygg med det under corona – avanmäl dig till kursen. Vill du gå på kursen ändå – se till att hålla avstånd, tvätta och sprita händerna regelbundet. Du får gärna använda handskar och munskydd.
  • Kommer att möta personer som inte har samma syn på säkerhet som du har – strängare eller lättare. Respektera de andras beteende och ta upp eventuell oro med kursledaren. Studieförbundet vuxenskolan har ansvaret för sina kursers säkerhet. Under kursen har dock kursledaren ansvaret.
  • Har en kursledare som är expert på sitt hantverk men inte alltid är utbildad pedagog. Denne har mycket att lära ut på kort tid samtidigt som säkerheten under kursen är en viktig faktor. Därför är det är viktigt att du som deltagare hjälper till och tar ditt ansvar att inte störa eller utsätta kursledaren eller de övriga deltagarna för smitta eller ökad oron.

—————————————————————————————————————

Gör själv de redskap du behöver för att skapa eller slöjda med garn

Är du en av de som väver, stickar eller nålbinder med egenspunnet garn? Varför inte maxa egengjortstatusen genom att göra redskapen också? Eller fixa bästa presenten till din närmsta textilnörd.

Under kursen får du en introduktion av några av de vanligaste textila redskapen, hur de används och vad som är viktigt att tänka på när man tillverkar dem. Du får också en introduktion av trämaterial och tekniker för att hantera kniv och andra eggverktyg på ett effektivt och säkert sätt.

Efter lite uppvärmningsövningar med kniven får du välja ditt redskap att tillverka och sätta igång. Tänk på att en del redskap är ganska utmanande och kurstiden begränsad, så välj efter förmåga. Är du helt ny på täljning så satsa på en nystpinne eller ett par stickor, kanske några nålbindnings- eller virknålar så att du hinner färdigt. Har du täljvana sen tidigare kan du ge dig på ett större projekt som härvträ eller bandgrind.

Kursledare

Sara Thorn är ingenjör och slöjdare till yrket. Hon är skicklig både inom flera textila tekniker likväl som inom täljning. Hon har tidigare hållit kurser i framför allt sashiko men de senaste två åren har hon lärt sig timring på Sjöviks folkhögskola. Mer om Sara hittar du på hennes hemsida slöjdingenjörn.se

Fika och lunch

Välkomstfika och enklare lunch ingår i kursavgiften. Lunchen är en soppbuffé som serveras på Nääs Slottskafé och restaurang. Meddela eventuella allergier eller önskemål vid anmälan.

Tag med 

Ta gärna med en förlaga på det du vill göra om du har någon. T ex. en viss modell du gillar eller en bild på ett historisk fynd du vill återskapa. Alla verktyg och material finns på plats men har du egna får du såklart ta med dem.

Att tänka på

Kursledaren har mycket att lära ut på kort tid så var noga med att komma i god tid innan kursen startar.

Parkeringstillstånd hämtas i kurslokalen i Slöjdseminariet. Men parkeringen sker nere vid Källnääs (skyltat) och det tar en liten stund att gå mellan parkeringen och Slöjdseminariet.

Slöjdlärarseminariet på Nääs har utbildat i slöjd ända sedan 1880, därför inleds alla kurser på platsen med en kort introduktion i samband med välkomstfikat.

NÄR, VAR, HUR

Datum: 24-25 oktober
Tid: Lör & sön 10-17
Kursledare: Sara Thorn
Avgift: 1 750 Kr
Plats: Långa salen i Slöjdseminariet, Nääs

Anmälan

Klicka här för att komma till anmälan hos SV

Hitta till Slöjdseminariet på Nääs

Senast uppdaterad: 2020-10-01 15:39