Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Tälj med kniv och yxa - kurs för kvinnor 17-18/10

En cirkel av händer som håller var sin kniv

Slevar, burkar och klädhängare. Leksaker, skålar och knoppar. Lyckan är att tillverka sina egna saker.

Det är viktigt att vi inte glömmer bort att göra själva. Det ger frihet att veta att man kan själv! Det är roligt och man mår bra av att slöjda.

Vi täljer med kniv och yxa, bandkniv och täljhäst i färskt virke. Vi börjar med täljandets grunder, sedan täljer vi saker i egen takt. Verktyg, material, föremål och böcker till inspiration finns på plats. Kursen riktar sig till kvinnor, både nybörjare och er som har täljt förut.

Under helgen får du lära dig mer om:
* Grunderna i att tälja med kniv och yxa, bandkniv och täljhäst
* Träets olika egenskaper, t.ex. krympning, och annat som vi behöver tänka på vid arbetet
* Träslagen och dess användning
* Ytbehandling
* Bryning av verktyg

Samma kurs går även i april med separat anmälan, den kursen hittar du här

Kursledare

Mette Handler är köpenhamnstjejen som flyttade till Norge 25 år gammal för fjällens skull och som 25 år senare flyttade till Sörmland för kärlekens. Hon är jägmästaren som blev byråkrat, men som åter ville känna skogen i händerna, skiftade rikting i livet och utbildade sig inom slöjd och möbelsnickeri. Hon har deltagit i flera utställningar och håller på med olika slöjdaktiviteter och kurser.  Mette tycker om variation och kontraster; från krympburk till ett helt hus, från huggen skål till klassisk fåtölj. Läs mer på www.mettehandler.se eller i tidskriften Hemslöjd nr 2, 2014.

Fika och lunch

Välkomstfika och enklare lunch ingår i kursavgiften. Lunchen är en soppbuffé som serveras på Nääs Slottskafé och restaurang. Meddela eventuella allergier eller önskemål vid anmälan.

Tag med

Alla verktyg du behöver finns på plats. I butiken finns även en del att köpa för den som vill. Men har du egna verktyg får du såklart gärna ta med dig dem. Material finns också på plats och en materialkostnad på ca 50:- betalas på plats.

Att tänka på

Kursledaren har mycket att lära ut på kort tid så var noga med att komma i god tid innan kursen startar.

Parkeringstillstånd hämtas i kurslokalen i Slöjdseminariet. Men parkeringen sker nere vid Källnääs (skyltat) och det tar en liten stund att gå mellan parkeringen och Slöjdseminariet.

Slöjdlärarseminariet på Nääs har utbildat i slöjd ända sedan 1880, därför inleds alla kurser på platsen med en kort introduktion i samband med välkomstfikat.

NÄR, VAR & HUR

Datum: 17-18 oktober 2020
Tid: Lör & sön 10-17
Kursledare: Mette Handler
Avgift: 1 800 Kr
Plats: Vinkelsalen i Slöjdseminariet, Nääs

Anmälan och frågor

Klicka här för att komma till anmälningssidan hos SV

Senast uppdaterad: 2020-02-13 13:42