Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Nytt datum: Oro - takkrona i halm 10/10

Oro - en takkrona i halm.
Oro - en takkrona i halm.

Oro, himmeli; kärt barn har många namn. Ta chansen att tillverka en egen takkrona i halm.

Halmslöjdaren Christina ”HalmStina” Johansson kommer till Halmens hus i Bengtsfors för att hålla kurs i att göra en oro; en takkrona i halm.

Takkronan kallas ofta oro eller himmeli. Förr gjordes nya takkronor att hänga över festborden vid midsommar och jul. Oron symboliserar rikedom och lycka men sägs även hålla onda energier på avstånd.  För att tillverka takkronor i halm finns det en uppsjö av tekniker och material att arbeta med.

 På den här kursen kommer vi arbeta med svedjeråg, kläde och lintråd för att skapa en oro. Vi får lära oss att arbeta med olika tekniker såsom kvadratteknik och stegfläta.  Oron som vi kommer fokusera på utgår från just kvadratteknik och har således ett tak där olika hängen hängs upp.

Ni kommer även att få kunskap kring halmen som material samt dess historiska betydelse i närområdet.

Kursledare

Christina "HalmStina" Johansson har arbetat med halmslöjd i snart 40 år. Stinas alster syns ofta på Halmens hus och på marknader runt om i Sverige. I Stinas repertoar ingår många tekniker men de produkter som främst representerar HalmStina är hennes granar gjorda av ax samt klotrunda halmlampor.

Fika och lunch

Förmiddags- samt eftermiddagsfika ingår i kursavgiften. Meddela eventuella allergier till Halmens hus, info@halmenshus.com

Att tänka på

Inför kursen behövs inga förkunskaper.

En liten sax samt en kökshandduk är bra att ta med vid kurstillfället

Medlemmar i Föreningen Halmens hus erhåller 10% rabatt på kursavgiften; för mer information gällande medlemskap vänligen kontakta Halmens hus.

NÄR, VAR, HUR

Datum: Nytt datum! 10 oktober 2020
Tid: Lördag 9-17
Kursledare: Christina ”HalmStina” Johansson
Avgift: 975 Kr
Plats: Halmens hus, Bengtsfors

Anmälan och information

Klicka här för att anmäla dig till kursen Oro - takkrona i halm 10/10

Halmens hus
Tel: 0531-528023

Mail: info@halmenshus.com

Hitta till kursen.

Senast uppdaterad: 2020-06-03 08:52