Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Svinblåslyktor 7-8/3

Fyra svinblåslyktor stående i snön

Tillverka en ljuslykta i trä med skärm av svinblåsa

Att använda eld till belysning har använts av människorna i alla tider, men för att inte vaxljus och senare stearinljusen ska blåsas ut eller att elden skulle sprida sig till halm och annat brännbart i husen eller fähusen så var det viktigt att skärma av ljusen med något. Glas var att föredra men på landsbygden var det betydligt billigare att använda halvgenomskinliga skinn och hinnor som man kom åt vid slakt av olika djur. I kursen använder vi urinblåsan från äldre slaktsvin.

De flesta äldre bevarade lyktor är av metall och glas (medeltid). Åtminstone från 1600-talet finns trälyktor med skärmar av pergament. Pergament och djurhinnor ger likvvärdiga lampskärmar men pergament kräver mer förarbete. Huden behöver avhåras och skrapas för att bli lagom tunn och transparent och sedan behöver ändarna fästas för att hållas på plats runt lyktan. En urinblåsa är i princip en transparent påse, klipper du av botten har du ett rör att trä över lyktan.

Under kursen får du lära dig grunderna i att använda kniven och bandkniven vid täljhästen på ett effektivt sätt. Sen täljer ni pinnar som håller upp lyktan plus lock och botten. Till det gör ni en ”lyftare” så att du lätt kan komma åt att byta ljus samt ett handtag att hålla i. Handtaget finns i många varianter från enkla remmar till smidda eller snidade handtag med utsmyckningar. Tid och förkunskaper får avgöra hur avancerad modell du kan göra under kursen.

Kursledare

Carl Olof Engström är i grunden slöjdlärare och har de senaste 17 åren jobbat som hemslöjdskonsulent i Skaraborg fram till pensionen för två år sedan. Just svinblåslyktor är Carl-Olof en av få i landet som ägnat sig åt och han har bland annat tillverkat lyktor till Arnfilmerna.  

Fika och lunch

Välkomstfika och enklare lunch ingår i kursavgiften. Lunchen är en soppbuffé som serveras på Nääs Slottskafé och restaurang. Meddela eventuella allergier eller önskemål vid anmälan.

Att tänka på

Kursledaren har mycket att lära ut på kort tid så var noga med att komma i god tid innan kursen startar.

En annan sak att påpeka är att parkeringskort hämtas i kurslokalen i Slöjdseminariet men parkeringen sker vid Källnääs (skyltar finns), ca 200 meter därifrån så det tar en liten stund att gå däremellan. 

Slöjdlärarseminariet på Nääs har utbildat i slöjd ända sedan 1880, därför inleds alla kurser på platsen med en kort introduktion och ett besök i museet på andra våningen i samband med välkomstfikat. 

NÄR, VAR, HUR

Datum: 7-8 mars 2020
Tid: lör 10-17, sön 10-15
Kursledare: Carl-Olof Engström
Avgift: 1 950 Kr
Plats: Långa salen i Slöjdseminariet, Nääs

Anmälan och frågor

Hitta till Slöjdseminariet på Nääs

Senast uppdaterad: 2020-01-16 10:22