Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Sticka egna mönster; formge och färgsätt! 16-18/10

Stickredskap

Med anledning av Covid-19

Avanmäl dig till kursen om du har:

  • Förkylningssymptom
  • Feber
  • Luftvägsproblem
  • Plötsligt förlorat smak- eller luktsinne

Notera att Studieförbundet Vuxenskolans ordinarie anmälningsvillkor gäller vid avanmälan förutsatt att inte Studieförbundet Vuxenskolan ställer in kursen. 

Klicka här för att läsa anmälningsvillkoren på SV:s hemsida 

 

Tänk på att du under kursen:

  • Vistas med okända människor. Känner du dig inte trygg med det under corona – avanmäl dig till kursen. Vill du gå på kursen ändå – se till att hålla avstånd, tvätta och sprita händerna regelbundet. Du får gärna använda handskar och munskydd.
  • Kommer att möta personer som inte har samma syn på säkerhet som du har – strängare eller lättare. Respektera de andras beteende och ta upp eventuell oro med kursledaren. Studieförbundet vuxenskolan har ansvaret för sina kursers säkerhet. Under kursen har dock kursledaren ansvaret.
  • Har en kursledare som är expert på sitt hantverk men inte alltid är utbildad pedagog. Denne har mycket att lära ut på kort tid samtidigt som säkerheten under kursen är en viktig faktor. Därför är det är viktigt att du som deltagare hjälper till och tar ditt ansvar att inte störa eller utsätta kursledaren eller de övriga deltagarna för smitta eller ökad oron.

En hösthelg med djupdykning i flerfärgsstickning - i färg, form och formgivning för handsstickning.

Under kursen kommer du som deltagare få fördjupa dig i att göra egna mönster för handstickning och att färgsätta dem. Fokus ligger på mönster för flerfärgsstickning, men det går även bra att fokusera på mönster med endast aviga och räta maskor. Vi tar avstamp i traditionella mönsterbilder, inspireras av dem, miljön och naturen omkring oss samt annat inspirationsmaterial för att skapa något eget.

Som deltagare arbetar du självständigt med egna mönsterbilder och projekt. Kursen passar dig som är van och nyfiken stickare och vill lära dig mer om att sätta samman mönsterformer och färger i ett mönster, som vill utforska och fördjupa din flerfärgsstickning och hitta ett eget formspråk. Vi kommer att prata om färg, mönster och konstruktion! Har du inte ett projekt du vet att du vill arbeta med planerar du och påbörjar en halskrage, vantar, halvvantar eller varför inte strumpor?

Du kommer att lära dig mer om att planera dina flerfärgsstickade plagg, om teknikens möjligheter och tekniska finesser, prata material och montering. Inspireras både av det allra mest traditionella och miljön i vår omedelbara närhet. Erika inleder med en inspirationsföreläsning om sin senaste bok samt var hon hittar inspiration och drivkraft i och till sin stickning! Det blir en härlig inspirerande hösthelg.

Kursledare

Erika Åberg är utbildad hemslöjdskonsulent och verksam som författare, föreläsare och formgivare. Hon undervisar i flera slöjdtekniker – men framförallt stickning med traditioner, tekniker och material. Färg, form och formgivning för handstickning ligger henne varmt om hjärtat med utgångspunkt och inspiration från traditionen, naturen och vardagens behov. Hösten 2020 är hon aktuell med sin sjätte bok. Mer om Erikas verksamhet i hennes företag hittar du här: www.wynjaproduktion.se.

Fika och lunch

Välkomstfika och enklare lunch ingår i kursavgiften. Lunchen är en soppbuffé som serveras på Nääs Slottskafé och restaurang. Meddela eventuella allergier eller önskemål vid anmälan.

Tag med 

Erika skickar ut ett mail ungefär en månad före kursstart med vad du bör ha med dig, men följande kan vara bra:

Skissmaterial. Rutat papper eller mönsterark, färgpennor, akvareller, akvarellblock och papperssax.

Vill du fokusera på att rita och provsticka mönster tar du med garn som går att kombinera i olika kulörer och nyanser. Ljusa, mörka. Både vitt/ljusgrått och mörkgrått/svart och färger. Här kommer restgarner väl till pass!

Vill du sticka vantar, halvvantar eller en halskrage?
>> Tvåtrådigt ullgarn 350-400 m/100 g i minst två kulörer, vitt/mörkt grått eller svart – gärna fler färger. Även små mängder passar bra! Ca 100 g till vantar, 80 g till halvvantar, 120-150 g till halskrage
T ex. Rauma Finull, Färgspel från Tant Kofta (Spelsau Lammull) eller Gotlandsgarn 2 från Yllet.

Vill du sticka strumpor?
>> Strumpgarn ca 400-420 m/100 g i minst två kulörer ca 100 g totalt garnåtgång till ett par strumpor i storlek 42.
Stickor ca 2,25 mm – 3,5 mm.

Ta även gärna med foton, plagg eller bilder som inspirerar dig. Gärna en telefon med kamera eller digitalkamera för egen dokumentation. Måttband, din stickverktygslåda med t ex. sax och stoppnål. Samt bekväma skor och kläder efter väder för inspirationspromenader!

Att tänka på

Kursen inleds med en föreläsning på fredagkvällen och själva kursen börjar på lördag morgon. Kursledaren har mycket att lära ut på kort tid så var noga med att komma i god tid.

Parkeringstillstånd hämtas i kurslokalen i Slöjdseminariet. Men parkeringen sker nere vid Källnääs (skyltat) och det tar en liten stund att gå mellan parkeringen och Slöjdseminariet.

Slöjdlärarseminariet på Nääs har utbildat i slöjd ända sedan 1880, därför inleds alla kurser på platsen med en kort introduktion i samband med välkomstfikat.

NÄR, VAR, HUR

Datum: 16-18 oktober
Tid: Fredag 16-20. Lör & sön 9-16
Kursledare: Erika Åberg
Avgift: 2 800 Kr
Plats: Vinkelsalen i Slöjdseminariet, Nääs

Anmälan

Klicka här för att anmäla dig till kursen Sticka egna mönster

Hitta till Slöjdseminariet på Nääs

Senast uppdaterad: 2020-09-23 09:15