Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Spinn på slända 26/4

Närbild av slända med lite ullgarn lindat på sig

En kort men kvalitativ introduktion till spånad av ull. Lär dig spinna eget garn med enkla verktyg och litet utrymme.

Spånad tros vara en av människans allra äldsta hantverkstekniker. Den arbetsinsats som låg bakom all textil som förekom i det förindustriella samhället var oerhört stor. Det här är ett hantverk som låter dig knyta an, bokstavligt talat, till en mycket lång rad människor som gått före dig.

Under den här kursen prövar vi material, redskap och handgrepp, och använder en enkel bottentyngd slända för att spinna ull. Vi går igenom olika spånadstekniker och material, och prövar en rad framdragningsmetoder och olika sätt att tvinna. Vi tittar också på hur man efterbehandlar garnet och vilka typer av garn som lämpar sig för vilken användning. Efter avslutad kurs kan du tillverka ditt eget garn för att t ex. sticka, virka eller nålbinda

Kursledare

Anna Lindemark arbetar med bevarande av kulturarv, både inom digitalisering, översättning och hantverkskurser. Hon ägnar sig också åt historiskt återskapande i samarbete med bland annat Medeltidsveckan på Gotland och Historical Textiles i Stockholm, och undervisar inte sällan iförd historiska kläder. De senaste tolv åren har hon spunnit mer eller mindre utan avbrott, och tar förmedlingen av hantverkskunskaper på stort allvar, med glimten i ögat.  Hon spinner även på beställning.

Fika och lunch

Välkomstfika och enklare lunch ingår i kursavgiften. Lunchen är en soppbuffé som serveras på Nääs Slottskafé och restaurang. Meddela eventuella allergier eller önskemål vid anmälan.

Tag med 

Ingenting. Slända och ull ingår i kursavgiften. Ytterligare ull kan köpas på plats.

Att tänka på

Kursledaren har mycket att lära ut på kort tid så var noga med att komma i god tid innan kursen startar.

Parkeringstillstånd hämtas i kurslokalen i Slöjdseminariet. Men parkeringen sker nere vid Källnääs (skyltat) och det tar en liten stund att gå mellan parkeringen och Slöjdseminariet.

Slöjdlärarseminariet på Nääs har utbildat i slöjd ända sedan 1880, därför inleds alla kurser på platsen med en kort introduktion i samband med välkomstfikat.

NÄR, VAR, HUR

Datum: 26 apil 2020
Tid: Sön 10-15
Kursledare: Anna Lindemark
Avgift: 900 Kr
Plats: Ritsalen i Slöjdseminariet, Nääs

Anmälan och frågor

Klicka här för att komma vidare till anmälan för kursen Spinn på slända

Hitta till Slöjdseminariet på Nääs

Senast uppdaterad: 2020-02-04 13:00