Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Smide - grund 15-16/2 2020

smide

Smide för nybörjare. Du lär dig hantverkets grunder och tillverkar enkla föremål som krokar, haspar och liknande.

Kursledare Jan-Erik förklarar konsten att smida så här:

Smide är en utpräglad tekniksport som kräver mycket träning för att få in den rätta ”svingen”, alltså att rätt kunna utnyttja material och verktyg. 
Smide ger ständiga aha-upplevelser som väcker nyfikenhet och utmanar fantasin. 
Smide är fysisk workout och mental koncentration och kraftsamling.

Upplägg

På nybörjarkursen får du prova och bekanta dig med material och verktyg. Du lär dig de grundläggande smidesteknikerna. Du värmer järnet i ässjan och smider med hammaren ut det på städet. Vi tillverkar enkla och klassiska föremål som krokar, haspar och andra användbara mindre föremål.

Kursledaren

Jan-Erik Svensson är tandläkare och smed, en klassisk yrkeskombination längre tillbaks i tiden. Han har deltagit i olika projekt i tillsammans med hemslöjdskonsulenterna, i konstprojekt och utställningar. Jan-Erik ser det som ett privilegium att vara en förmedlande länk i en 3000-årig tradition - smidestekniken som finns spridd runtom i världen. Läs mer på Jan-Eriks hemsida www.sme-den.se

Fler smideskurser

Smide grund går även 22-23 februari och den 21-22 mars. I oktober leder Jan-Erik en ny kurs i knivsmide där du som redan har grunderna i smide (tex. gått den här grundkursen) får chansen att smida och härda ett eget knivblad. Knivsmideskursen går 10-11 och 17-18 oktober.

Lunch och fika

I kursavgiften ingår välkomstfika, kaffe/te och lätt lunch. Lunchen serveras på Nääs Slottskafé & Restaurang. Anmäl önskemål om specialkost i förväg till Studieförbundet Vuxenskolan, se nedan för kontaktuppgifter.

Att tänka på

Kursledaren har mycket att gå genom på kort tid så kom i god tid och kolla gärna upp adress och karta innan så att du vet vart du ska. 

Varmsmide innebär sot och öppen eld så ta oömma kläder och rejäla skor. Skyddsutrustning finns att låna men om du har så ta gärna med egna hörselkåpor, skyddglasögon och arbetshandskar. Välj helst kläder i naturmaterial då syntet smälter snabbt om du skulle råka få en glödbit på dig. Jeans och en tröja i bomull fungerar bra.

NÄR, VAR & HUR

Datum: 15-16 februari 2020
Tid:
Lördag & söndag 9:00-16:00
Kursledare: Jan-Erik Svensson, smed, Göteborg 
Avgift:  1 990 kr, materialkostnad tillkommer
Plats: Smedjan i Tollered

Anmälan och frågor

Klicka här för att gå vidare till anmälan för kursen Smide grund 

Tel 0302-158 58 eller 
epost: lerum[a]sv.se

Mer information om kursinnehåll:
Slöjd i Väst
Tel: 070-662 68 05
E-post: slojdivast[a]vgregion.se

Hitta till smedjan i tollered

Senast uppdaterad: 2020-01-16 09:06