Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

INSTÄLLD: Tillverka skidor 2-4 oktober

skidspetsar i trä

Tillverka dina egna, klassiska och funktionella skidor helt i trä

Skidorna har använts sedan urminnes tider av människorna i norden. Dessa har gjort det möjligt att kunna färdas, idka renskötsel och jakt/fiske där snön låg djup. Utformningen har varierat en del i olika områden och efter olika användningsområden.

Vi kommer under kursens gång att tillverka traditionella turskidor för åkning i ospårad terräng. Träslagen vi använder är, beroende på användningsområdet, furu, björk eller ask. Även skidornas längd och bredd kommer att variera efter de huvudsakliga användningsområdena skog/fjäll.

Vi börjar med plank i önskat träslag, tar fram siluetten och hyvlar sedan ner tjockleken till önskad dimension. Till sist kommer vi att basa spetsarna och böja dem i en mall. De huvudsakliga redskapen vi använder är såg, yxa och hyvlar av olika slag. Vid slutet av sista dagen förväntas deltagarna få med sig var sitt par skidor, färdighyvlade och böjda. Det som återstår är då att linolja ovansidan, tjära undersidan samt installera lämplig bindning. 

Eftersom ytbehandlingen behöver tid på sig att torka och bindningen bör monteras efter ytbehandlingen så kan vi inte göra det under kursen, men vi går genom hur man gör. 

Kursledare

Andi Röder är född i Tyskland och kom till Sverige 1994 för att utbilda mig i friluftsliv på Sjöviks folkhögskola i södra dalarna. Efter avslutat 2-årigt studium valde jag att stanna kvar och satsa helhjärtat på friluftslivet. Jag har under den tiden lett turer med kanot, kajak och på skidor. Vidare har jag hållit i byggkurser av främst kajak, men även kanot, skidor, tipi mm. På senare år har jag börjat att arbeta mer som lärare men har hållit friluftsintresset vid liv.

Fika och lunch

Välkomstfika och enklare lunch ingår i kursavgiften. Lunchen är en soppbuffé som serveras på Nääs Slottskafé och restaurang. Meddela eventuella allergier eller önskemål vid anmälan.

Tag med 

Ha oömma kläder, i övrigt finns allt ni behöver på plats och materialet ingår i kursavgiften. 

Att tänka på

Kursledaren har mycket att lära ut på kort tid så var noga med att komma i god tid innan kursen startar.

Parkeringstillstånd hämtas i kurslokalen i Slöjdseminariet. Men parkeringen sker nere vid Källnääs (skyltat) och det tar en liten stund att gå mellan parkeringen och Slöjdseminariet.

Slöjdlärarseminariet på Nääs har utbildat i slöjd ända sedan 1880, därför får alla kurser på platsen en kort introduktion på lördagmorgonen. 

NÄR, VAR, HUR

Datum: 2-4 oktober
Tid: Fredag 17-20, Lör & sön 10-17
Kursledare: Andi Röder
Avgift: 2 300 Kr
Plats: Långa salen i Slöjdseminariet, Nääs

Anmälan

Klicka här för att komma till anmälningsformuläret hos SV

Frågor om anmälan:
Studieförbundet Vuxenskolan i Lerum
www.sv.se/lerum
Tel 0302-158 58 
Epost: lerum@sv.se

Hitta till Slöjdseminariet på Nääs

Senast uppdaterad: 2020-09-07 10:05