Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Skärpa verktyg 26-27/9 2020

Närbild på kniv mot en slipsten

Du får lära dig grunderna i att slipa dina verktyg som knivar, stämjärn, hyvelstål, skölpar och saxar.

Med vårdade verktyg och redskap blir slöjdandet lättare och resultatet bättre.
Du får lära dig grunderna i att slipa dina verktyg, knivar, stämjärn, hyvelstål, skölpar och saxar. Vi slipar på vattenslipsten med olika jiggar som hjälpmedel. Rätt inställt går det lätt att slipa och du kan efter lite träning få en perfekt slipfas.
Ett annat hjälpmedel för ökad stabilitet vid slipning är slipstickan som du också får en demonstration av. Du får se olika typer av brynen och hur de används presenteras. För att ytterligare få upp skärpan på eggen striglar vi våra verktyg. 
Upplev hur en täljkniv med rätta slipfasen ger släta skurna ytor!

Kursledare

Knut Östgård har tidigare arbetat som hemslöjdskonsulent i Västra Götaland och är också slöjdare. Han är bördig från den nordnorska kusten. Intresset för och kunskapen om skärande verktyg, deras egenskaper och hur de fungerar vid bearbetning av träet är stort efter många års erfarenhet.

Flera kurstillfällen

Denna kurs hålls vid flera tillfällen. Ibland med Knut och ibland med Erik Lennerstedt som kursledare. 

Lunch och fika

Välkomstfika och enklare lunch ingår i kursavgiften. Lunchen är en soppbuffé som serveras på Nääs Slottskafé och restaurang. Meddela eventuella allergier eller önskemål vid anmälan.

Ta med

Ett tiotal egna verktyg att ha som övningsobjekt.

Att tänka på

För att vi ska hinna klart är det viktigt att ni är på plats i god tid innan kursen startar. 

Parkeringstillstånd finns vid kurslokalen i Slöjdseminariet. Men parkeringen sker nere vid Källnääs (skyltat) och det tar en liten stund att gå mellan parkeringen och Slöjdseminariet. 

Slöjdlärarseminariet på Nääs har utbildat i slöjd ända sedan 1880, därför inleds alla kurser på platsen med en kort introduktion i samband med välkomstfikat. 

NÄR, VAR & HUR

Datum: 26-27 september 2020
Tid: Lör & sön 10-17
Kursledare: Knut Östgård
Avgift: 1 600 Kr
Plats: Ritsalen i Slöjdseminariet, Nääs

Anmälan och frågor

Klicka här för att komma till anmälningssidan hos SV

Hitta till Slöjdseminariet på Nääs

Senast uppdaterad: 2020-02-28 14:49