Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Putsa och mura med kalkbruk 28-30/8

Med anledning av Covid-19/Corona

Avanmäl dig till kursen om du har:

  • Förkylningssymptom
  • Feber
  • Luftvägsproblem
  • Plötsligt förlorat smak- eller luktsinne

Notera att Studieförbundet Vuxenskolans ordinarie anmälningsvillkor gäller vid avanmälan förutsatt att inte Studieförbundet Vuxenskolan ställer in kursen. 

Klicka här för att läsa anmälningsvillkoren på SV:s hemsida 

 

Tänk på att du under kursen:

  • vistas med okända människor inomhus eller utomhus. Vet du med dig att du inte trivs med det under corona – avanmäl dig till kursen. Vill du gå på kursen ändå – se till att du har ordentliga skydd såsom handskar, munskydd och visir.
  • kommer att möta andra människor som inte har samma syn på säkerhet som du har – strängare eller lättare. Respektera de andras beteende och ta upp eventuell oro med kursledaren. Studieförbundet vuxenskolan har ansvaret för sina kursers säkerhet. Under kursen har dock kursledaren ansvaret.
  • har en kursledare som är expert på sitt hantverk och ofta inte är utbildad pedagog. Denne har mycket att lära ut på kort tid samtidigt som säkerheten under kursen är en viktig faktor. Det är viktigt att du som deltagare hjälper till och tar ditt ansvar att inte störa eller utsätta kursledaren eller de övriga deltagarna och inte utsätter dem för smitta eller ökar oron.

I samarbete med Hantverkslaboratoriet i Mariestad arrangerar vi återigen den populära kursen där du lär dig traditionell murning och putsning med kalkbruk i teori och praktik.

Traditionell murning och putsning med kalkbruk är en uråldrig teknik som visat sig hålla bättre än många av dagens så kallade putsytor. Den som har en putsad fasad eller en murad konstruktion kan ha god nytta av att själv kunna utföra mindre lagningar.

Första dagens eftermiddag har vi teori kring olika sorters bruk, egenskaper och användningsområden. Dag två och tre provar vi att putsa själva med kalkbruk. Då ingår moment som blandning av olika sorters bruk och själva putsarbetet med en grund, grovputs och en finputs. Vi kommer putsa på fasad men det kommer även att vara en övningsstation för murning av tegel. 

Efter kursen har du en övergripande kunskap om olika sorters bruk och kan en hel del om kalkbruk. Du kan blanda bruk och göra mindre mur- och putslagningar.

Kursledare

Kursledare är läraren och muraren Anders Göransson, verksam inom Hantverkslaboratoriet i Mariestad. Anders undervisar blivande murare med inriktning mot kulturhistoriska byggnader på Göteborgs universitets bygghantverksutbildning i Mariestad om mur, puts och traditionella bruk. 

Fika och lunch

Enklare lunch och kaffe/te ingår i kursavgiften. Anmäl önskemål om specialkost i förväg. 

Tag med 

Att mura och putsa är ett smutsigt arbete så ta med dig arbetshandskar, arbetskläder/oömma kläder och arbetsskor. Murverktyg till putsningen såsom murslev, skånska, putsbräda om du har. Det kan också vara bra att ta med sig ett anteckningsblock och en kamera så du kan dokumentera de olika momenten.

Att tänka på

Observera kurstiderna! Fre 10-17, lör 8-17 och sön 8-15. 

Kursledaren har mycket att lära ut på kort tid så var noga med att komma i god tid innan kursen startar. 

NÄR, VAR, HUR

Datum: 28-30 augusti 2020
Tid: fre 10-17, lör 8-17 och sön 8-15
Kursledare: Anders Göransson, murare och lärare
Avgift: 2 990 kr
Plats: Hantverkslaboratoriet GU, Mariestad. 

Anmälan och frågor

Klicka här för att anmäla dig till kursen via Studieförbundet Vuxenskolan! 

Hantverkslaboratoriet, GU, Mariestad

Senast uppdaterad: 2020-06-16 14:33