Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Putsa och mura med kalkbruk 28-30/8 2020

I samarbete med Hantverkslaboratoriet i Mariestad arrangerar vi återigen den populära kursen där du lär dig traditionell murning och putsning med kalkbruk i teori och praktik.

Traditionell murning och putsning med kalkbruk är en uråldrig teknik som visat sig hålla bättre än många av dagens så kallade putsytor. Den som har en putsad fasad eller en murad konstruktion kan ha god nytta av att själv kunna utföra mindre lagningar.

Första dagens eftermiddag har vi teori kring olika sorters bruk, egenskaper och användningsområden. Dag två och tre provar vi att putsa själva med kalkbruk. Då ingår moment som blandning av olika sorters bruk och själva putsarbetet med en grund, grovputs och en finputs. Vi kommer putsa på fasad men det kommer även att vara en övningsstation för murning av tegel. 

Efter kursen har du en övergripande kunskap om olika sorters bruk och kan en hel del om kalkbruk. Du kan blanda bruk och göra mindre mur- och putslagningar.

Kursledare

Kursledare är läraren och muraren Anders Göransson. Anders har varit verksam som murare samt undervisat blivande murare för kulturhistoriska byggnader om mur, puts och traditionella bruk, på hantverksskolan vid Göteborgs universitet i Mariestad. 

Fika och lunch

Enklare lunch och kaffe/te ingår i kursavgiften. Anmäl önskemål om specialkost i förväg. 

Tag med 

Att mura och putsa är ett smutsigt arbete så ta med dig arbetshandskar, arbetskläder/oömma kläder och arbetsskor. Murverktyg till putsningen såsom murslev, skånska, putsbräda om du har. Det kan också vara bra att ta med sig ett anteckningsblock och en kamera så du kan dokumentera de olika momenten.

Att tänka på

Observera kurstiderna! Fre 10-17, lör 8-17 och sön 8-15. 

Kursledaren har mycket att lära ut på kort tid så var noga med att komma i god tid innan kursen startar. 

NÄR, VAR, HUR

Datum: 28-30 augusti 2020
Tid: fre 10-17, lör 8-17 och sön 8-15
Kursledare: Anders Göransson, murare och lärare
Avgift: 2 990 kr
Plats: Hantverkslaboratoriet GU, Mariestad. 

Anmälan och frågor

Anmälan är ännu inte öppen. Men du kan redan nu föranmäla intresse för kursen genom att maila linda.um.grey@vgregion.se, så meddelar vi dig när det går att anmäla sig! 

Hantverkslaboratoriet, GU, Mariestad

Senast uppdaterad: 2019-12-02 13:55