Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Platsanpassade kök - i teori och praktik 9-11/10

Köksinredning

Med anledning av Covid-19

Avanmäl dig till kursen om du har:

  • Förkylningssymptom
  • Feber
  • Luftvägsproblem
  • Plötsligt förlorat smak- eller luktsinne

Notera att Studieförbundet Vuxenskolans ordinarie anmälningsvillkor gäller vid avanmälan förutsatt att inte Studieförbundet Vuxenskolan ställer in kursen. 

Klicka här för att läsa anmälningsvillkoren på SV:s hemsida 

 

Tänk på att du under kursen:

  • Vistas med okända människor. Känner du dig inte trygg med det under corona – avanmäl dig till kursen. Vill du gå på kursen ändå – se till att hålla avstånd, tvätta och sprita händerna regelbundet. Du får gärna använda handskar och munskydd.
  • Kommer att möta personer som inte har samma syn på säkerhet som du har – strängare eller lättare. Respektera de andras beteende och ta upp eventuell oro med kursledaren. Studieförbundet vuxenskolan har ansvaret för sina kursers säkerhet. Under kursen har dock kursledaren ansvaret.
  • Har en kursledare som är expert på sitt hantverk men inte alltid är utbildad pedagog. Denne har mycket att lära ut på kort tid samtidigt som säkerheten under kursen är en viktig faktor. Därför är det är viktigt att du som deltagare hjälper till och tar ditt ansvar att inte störa eller utsätta kursledaren eller de övriga deltagarna för smitta eller ökad oron.

Det här är kursen för dig som vill modernisera ett befintligt kök på ett varsamt sätt, eller bygga nytt kök i en äldre byggnad.

Gamla kök från 1800-tal och tidigt 1900-tal är väldigt enkla. De bestod av en eldstad i någon form, vedlår, kanske ett väggfast skåp och matbord där sysslorna utfördes. Det är först i herrgårdar och stora våningar under sent 1800-tal som köken börjar förses med serveringsgångar med stora väggfasta skåp. Ändå är det ofta den bilden av ett äldre kök vi har.

I våra kök ställer vi naturligtvis krav på att det ska vara funktionellt men också att utformningen och estetik har tagit hänsyn till husets ålder.

Vi börjar kursen på fredagen med en tidsresa och diskussion om kök i olika tider och stilar. Efter en kaffepaus fortsätter vi med att diskutera ombyggnader och förändringar. Vad är det då man ska tänka på?  Inom gruppen kommer vi också att ta upp deltagarnas funderingar och problemställningar. Vi avslutar teoridelen på fredagen med att du får presentera för gruppen och kursledarna, ca 10 minuter/deltagare, om du har tänkt göra något i ditt eget kök. Tag gärna med dig foton och skisser på ditt kök och på ditt hus. (du har också möjlighet att boka en enskild rådgivning på S&B efter kurshelgen). Gärna på ett usb-minne så kan vi visa det med projektor.

På lördagen och söndagen går vi över till praktik. Vi tittar på material och tekniker för stommar och luckor. Praktiska moment är: tillverkning av valfri lucka; fönster-, spegeldörr-, pärlspont med gradregel- eller överfalsad MDF-lucka. Innan kursen börjar är det bra om du bestämt vilken typ av lucka du vill göra. Du får självklart ta med dig din lucka hem. Praktik och teori varvas under dagarna.

Kursledare

Pga av corona är vi tvingade att byta kursledare då Manne Swedberg tillhär riskgrupp. Vikarie för Manne är Ola Särén:

Ola är finsnickare och produktdesigner som är utbildad inom Konsthantverk och design på Grimslövs folkhögskola och utbildningar på Nääs. Han driver ett eget snickeri hemma i sitt attefallshus på 25 m2 och lever efter måttot "Att göra det jag älskar till något någon älskar” att använda sig av gamla beprövade tekniker och moderna verktyg kan man bygga saker och få fram designer och möbler som håller i många generationer. 

Historiken hålls av en byggnadsantikvarie från Slöjd & Byggnadsvård och den nytänkande delen av Catharina Dahl och Sofie Campanello på Fabel Arkitektur.

Äta

Enklare lunch och kaffe/te ingår i kursavgiften. Anmäl önskemål om specialkost i förväg. 

Tag med

Foton och skisser på ditt kök och de planer du har för det. Gärna också en bild på hela huset så man ser vilken typ av hus det är. Spara dem gärna på ett usb-minne så kan vi visa det med en projektor så hela gruppen ser.

Arbetskläder/oömma kläder, eventuellt handskar och oömma skor, tumstock och hammare. Ta gärna med andra snickeriverktyg och skyddsutrustning om du har. Enkla hörselkåpor och skyddsglasögon finns att låna. Det kan också vara bra att ta med sig ett anteckningsblock och en kamera så du kan dokumentera de olika momenten.

Att tänka på

För att vi ska hinna klart är det viktigt att ni är på plats i god tid innan kursen startar. 

Parkeringstillstånd finns vid kurslokalen i Slöjdseminariet. Men parkeringen sker nere vid Källnääs (skyltat) och det tar en liten stund att gå mellan parkeringen och Slöjdseminariet. 

Slöjdlärarseminariet på Nääs har utbildat i slöjd ända sedan 1880, därför inleds alla kurser på platsen med en kort introduktion i samband med välkomstfikat. 

NÄR, VAR & HUR

Datum: 9 - 11 oktober 2020
Tid:
 fre 13-17Ola Särén, finsnickare, Carina Carlsson, byggnadsantikvarie, Catharina Dahl eller Sofie Campanello på Fabel Arkitektur
Avgift: 3 040 kr
Plats: Fredag samling på Slöjd & Byggnadsvård i Källnääs kl. 13-17. Lördag och söndag i Slöjdseminariet kl.10-17.

Anmälan och frågor

Klicka här för att anmäla dig till kursen Platsanpassade kök

Studieförbundet Vuxenskolan i Lerum

www.sv.se/lerum 
Tel: 0302-158 58
E-post: lerum@sv.se

Mer information om kursinnehåll:
Slöjd & Byggnadsvård
Tel: 010-441 43 60
E-post: slojdochbyggnadsvard@vgregion.se

Länkar

Hitta till Källnääs!

Hitta till Slöjdseminariet på Nääs

Senast uppdaterad: 2020-09-23 08:59