Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Platsanpassade kök - i teori och praktik 9-11/10

Köksinredning

Det här är kursen för dig som vill modernisera ett befintligt kök på ett varsamt sätt, eller bygga nytt kök i en äldre byggnad.

Gamla kök från 1800-tal och tidigt 1900-tal är väldigt enkla. De bestod av en eldstad i någon form, vedlår, kanske ett väggfast skåp och matbord där sysslorna utfördes. Det är först i herrgårdar och stora våningar under sent 1800-tal som köken börjar förses med serveringsgångar med stora väggfasta skåp. Ändå är det ofta den bilden av ett äldre kök vi har.

I våra kök ställer vi naturligtvis krav på att det ska vara funktionellt men också att utformningen och estetik har tagit hänsyn till husets ålder.

Vi börjar kursen på fredagen med en tidsresa och diskussion om kök i olika tider och stilar. Efter en kaffepaus fortsätter vi med att diskutera ombyggnader och förändringar. Vad är det då man ska tänka på?  Inom gruppen kommer vi också att ta upp deltagarnas funderingar och problemställningar. Vi avslutar teoridelen på fredagen med att du får presentera för gruppen och kursledarna, ca 10 minuter/deltagare, om du har tänkt göra något i ditt eget kök. Tag gärna med dig foton och skisser på ditt kök och på ditt hus. (du har också möjlighet att boka en enskild rådgivning på S&B efter kurshelgen). Gärna på ett usb-minne så kan vi visa det med projektor.

På lördagen och söndagen går vi över till praktik. Vi tittar på material och tekniker för stommar och luckor. Praktiska moment är: tillverkning av valfri lucka; fönster-, spegeldörr-, pärlspont med gradregel- eller överfalsad MDF-lucka. Innan kursen börjar är det bra om du bestämt vilken typ av lucka du vill göra. Du får självklart ta med dig din lucka hem. Praktik och teori varvas under dagarna.

Kursledare

Kursledare är möbelsnickaren, bonnasnickaren och byggnadsvårdaren Manne Swedberg som själv började sin bana med att gå snickeriutbildning på Nääs. Manne är mycket rutinerad och arbetar både som kursledare och rådgivare inom byggnadsvård för Slöjd & Byggnadsvård. Manne utför även mindre finsnickeriuppdrag genom sitt företag. Historiken hålls av byggnadsantikvarie Carina Carlsson på Slöjd & Byggnadsvård och den nytänkande delen av Catharina Dahl och Sofie Campanello på Fabel Arkitektur.

Äta

Enklare lunch och kaffe/te ingår i kursavgiften. Anmäl önskemål om specialkost i förväg. 

Tag med

Foton och skisser på ditt kök och de planer du har för det. Gärna också en bild på hela huset så man ser vilken typ av hus det är. Spara dem gärna på ett usb-minne så kan vi visa det med en projektor så hela gruppen ser.

Arbetskläder/oömma kläder, eventuellt handskar och oömma skor, tumstock och hammare. Ta gärna med andra snickeriverktyg och skyddsutrustning om du har. Enkla hörselkåpor och skyddsglasögon finns att låna. Det kan också vara bra att ta med sig ett anteckningsblock och en kamera så du kan dokumentera de olika momenten.

När, var & hur

Datum: 9 - 11 oktober
Tid:
 fre 13-17, lör & sön 10-17
Kursledare: Manne Swedberg, finsnickare, Carina Carlsson, byggnadsantikvarie, Catharina Dahl eller Sofie Campanello på Fabel Arkitektur
Avgift: 1 990 kr
Plats: Fredag samling på Slöjd & Byggnadsvård i Källnääs kl. 13-17. Lördag och söndag i Slöjdseminariet kl.10-17.

Anmälan och frågor

Länk till anmälan kommer så småningom. Tills vidare kan du skicka en intresseanmälan till Linda Grey så får du ett mail när anmälningen är öppen.

Studieförbundet Vuxenskolan i Lerum

www.sv.se/lerum 
Tel: 0302-158 58
E-post: lerum@sv.se

Mer information om kursinnehåll:
Slöjd & Byggnadsvård
Tel: 010-441 43 60
E-post: slojdochbyggnadsvard@vgregion.se

Länkar

Hitta till Källnääs!

Senast uppdaterad: 2019-12-01 12:50